Критики от Брюксел, но докладът на ЕК пак бил положителен

За Ахладова ясно са очертани постигнатите резултати
87
Критики от Брюксел, но докладът на ЕК пак бил положителен
Снимка: МП

Докладът на ЕК е положителен, обективен, ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството с ЕК, смята  правосъдният министър Десислава Ахладова.

В доклада по новия механизъм за върховенството на закона е посочено, че има предизвикателства пред работата на съдебната система и на медиите.

Още по темата

Според Ахладова ЕК акцентира върху сфери, приоритетно насочени да гарантират върховенството на правото в ЕС, тези области съвпадат с приоритетите на правителството.

ЕК на първо място приветства реформата на антикорупционното законодателство и институционалната рамка в България, която доведе до подобрено сътрудничество, коментира тя, цитирана от БНТ.

Според нея доклада изрично посочва, че в началото на годината бяха инициирани серия от разследвания по високите етажи на властта, като в някои от случаите бяха повдигнати обвинения.

„ЕК акцентира върху усилията на българското правителството за борба с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури, както и в съдебната власт, които свидетелстват за решимостта на българските институции за справяне с проблема с корупцията“, каза министърът на правосъдието.

В резултат на доброто взаимодействие между органите на съдебната и изпълнителната власт бяха предприети различни действия по наказателно преследване срещу голям брой лица, заемащи висши държавни длъжности за извършени от тях корупционни престъпления - става въпрос за министри, зам.-министри, народни представители, кметове на общини и райони.

Ахладова заяви, че по тези дела се работи много активно с Германия и Италия.

ЕК положително оценява работата на административните съдилища, като подчертава, че през последните години намалява времето за разглеждане на административните дела. Посочва, че по отношение на дължината на производствата пред ВКС България е на едно от челните места.

Относно правомощията и уредбата на специалния прокурор ще се чака становище на Венецианската комисия по внесените законопроекти за изменение на НПК и Закона за съдебната власт.

Работата по промените в Конституцията също ще бъде изчакано становище на Венецианската комисия, съобщи Ахладова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това е да те плюят а пък ти да си мислеш че те мажат с мед .Абсолютна наглост от страна на управляващите протестите трябва да станат целодневни и страната да спре да работи тогава да видим кон боб яде ли
35
5
 
15
 
! Отговори
стига бе преди 3 години
Тази сватя как е лъснала като *** на месечина.Единственото положително в доклада, е че се споменава "България", което ще рече, че все пак (още) сме в ЕС и не са ни изритали!
34
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кое му е положителното? Той съдържа само констатацоии и критики.
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е някои ще вземат и парици от Божков, а триото направо си оправиха живота, един с къща в Гърция, друг ще си изучи децата в Англия, на другите да пият студена вода.
32
15
 
7
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Думкайте си тъпана, хвърляйте си яйцата - тази емоция ще Ви остане за спомен.С този доклад Б.Б. спокойно може да посети Брюксел, ако иска.На изборите ще видим кой какво ще извади.
31
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ае тия нормални ли са, бее?! Те открито ни предизвикват, искат нещата да стигнат до гражданска война! Държавата в момента се управлява от психари и бавноразвиващи се!
30
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По свобода на словото сме на 1во място, всички медии включително и държавните денонощно работят срещу правителството и никой копче не им казва.
29
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво положително има в това да нямате свестен съд и обективни медии, и да живеете под африкански тип диктатура в Европа? Не е хубаво да си избирате един и същи диктатор да ви управлява цели десетилетия подред. Нито е добре за вас самите, нито е добре за Европа, нито е добре за световната демокрация.
28
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
@17Тази дама прилича на бивша ТКЗС-арка току що дошла в града и открила перхидрола - за изрусяване на коса имам в предвид. Извинявам се на читателите за уличния диалект, но при такава изява не мога да не взема отношение т.е. искам да кажа оставка, съд и затвор в този или някакъв друг ред.
27
2
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До ДДРОнегТи сега ли чак разбра, че брюксел е по-зле от България и че корупцията, лицемерието, лъжата, кражбите и диктатурата идват от там?
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доклада дипломатично не споменава, че Фигуранта погазва Конституцията и това отдават на неизяснените прерогативи на Главния Прокурор !
25
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 19Е па нали брюксел се крепи на мутрите като тиквата?!
24
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Не се страхувай" с Васил Василев....много моля да бъда извинен за тая моя моментна разсеяност!
23
5
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Брюксел каза, че е хубаво, че ще махнат пречките пред джендъризма, а гербаджийската калинка каза, че гражданите за европейско развитие ще питат чужденци за българската конституция.Таквизинимити работи... после що хората бягат от безродническата земя.
22
15
 
9
 
! Отговори
Забравихте ли преди 3 години
Негативните доклади са само при управлението на БСП - спрени фондове, спрени инвестиции, парализирана икономика, пълна липса на доверие.
21
4
 
5
 
! Отговори
Друга медия преди 3 години
Докладът на ЕК за България: Корупцията и прозрачността в медиите са сред основните предизвикателства....Според комисията липсата на резултати в борбата с корупцията е един от ключовите въпроси, повдигнати по време на протестите през лятото на 2020 г.Иначе момата е права, ама се отнася са други държави.Защото доклада е общ. Общо положителен.15 + и един голям минус общо е +Средно статистистически е ОК.Ама за нас във откъм изхода
20
6
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
бръщолевиниците на тая КАЛИНКА са без значение...Тя е турена там за да замазварезилите...Това е ясно на всички,но защо го допускаме,е въпрос с повишена трудност дори и за мен..Но както и да е...За друго се включих:-Има едно предаване по"бств"-"Не се страхувай", с водещ ..в момента му забравих името.Та в предаването си от 28-ми Септември негов гост беше Велизар Енчев...Случайно попаднах на него,но най-горещо ви препоръчвам да го гледате в ютуб.Втората част!Ще чуете мнение,което едва ли ви
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление в доклада не могат да напишат "Мутри вън!", както би трябвало.
18
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако това е положителен доклад,не знам какво би представлявал отрицателния.Оставка бе,мутри крадливи.
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората не ги интересуват никакви доклади, ние питаме нашите служители тия от министерствата какво са свършили по градовете и селата ? И дали има върховенство на закона. Защо се бави присъдата на убиеца на Милен Цветков Тази дама мисли ли, че работата и е да чете доклади и да се представя за секретарка на Брюксел, знае ли на кое министерство е министър и дали може да пише ?