Депутатите ще гледат промени в Закона за оръжията и боеприпасите

От ГЕРБ предлагат контролът върху производството да бъде в МИ
1 окт 2020 07:19, Ния Христова
5
Депутатите ще гледат промени в Закона за оръжията и боеприпасите
Снимка: БГНЕС
Депутатите днес ще гледат на първо четене предложението на ГЕРБ за промяна в Закона за оръжията и боеприпасите. От партията предлагат контролът върху производството на оръжия да бъде прехвърлен на икономическото министерство, предаде БНР.
 
От управляващата партия предлагат контролната дейност, свързана с производството на оръжие, да бъде прехвърлена на Министерството на икономиката и междуведомствена комисия, която има правомощия, свързани с процеса. Мотивите, които ГЕРБ от изтъкнаха, са такива, че производството на оръжия е процес, който се свързва с икономиката на страната и контролът следва да се извършва от ресорното ведомство, а не от МВР, както е сега. По този начин ще се намали и административната тежест както за службите на силовото министерство, така и за гражданите и фирмите, които са в обхвата на закона.
 
Социалистите още вчера поискаха точката да бъде извадена от седмичната програма на парламента, тъй като промените не са съгласувани и прецизирани и това може да доведе до сериозен удар върху оръжейната промишленост.
 
"Как да се прокарат законопроекти, които самите министерства не желаят да бъдат приети. Едно министерство казва, че не иска този закон и не може да го прилага и другото министерство, което си прехвърля отговорност, също казва, че този закон не може да бъде изпълнен.  Още повече подозирам, че зад това нещо прозира и сериозен лобизъм", каза Иван Иванов от БСП.
 
Според Маноил Манев от ГЕРБ поправките са в интерес на гражданите и настоя законопроектът да се разгледа още днес.
 
"Нека този закон да си влезе в зала. Всеки от вас да има право да каже каквото има да казва и колегите в зала ще преценят кой е подготвен, кой лъже, кой не лъже и т. н."
 
Депутатите ще разгледат и промени в Кодекса на труда, които са свързани със социалния диалог и колективното трудово договаряне. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето се плащаше да станеш военен, полицай или пожарникар, а днес навсякъде има липса на хора. Може би причините са, че 700 хиляди млади българи емигрираха от тук и въпреки това реформи не се правят. Всичко си е по старо му.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИСКАМ НА СЕКУНДАТА ПРАВО НА ЛИЧНО ОРЪЖИЕ
3
0
 
4
 
! Отговори
Полигон Змейово преди 3 години
Въпросът с разрешителните за базука, разгледан ли е в новия законопроект?
2
0
 
9
 
! Отговори
Годжи преди 3 години
В България само престъпниците имат право на оръжие.Народа Не
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ без право на притежание на оръжие не може да е свободен. Да нямаш право в 21 век да имаш лично оръжие си е робство. Никой не може да си разиграва коня ако народа е въоражен!