Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие

Министърът коментира горещите теми на деня
Обновена: 1 окт 2020 14:40 | 1 окт 2020 14:33, Александър Попов
171
Сачева пред ДВ: Президентът трябва да говори сега, но той подклажда насилие
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Защо правителството не подава оставка? 
 
На площада няма повече от 6000 човека, докато над 1 милион са гласували за това правителство, заяви социалният министър Деница Сачева в интервю за предаването на "Дойче Веле" "Conflict Zone".
 
Според Сачева, президентът е този, който сега трябва да "говори за единство и да стартира диалог", но той прави обратното и "подклажда насилието". Социалната министърка е на мнение, че войната между институциите - между правителството и президентството, не се отразява добре на стабилността.
 
Ръстът на БВП в България през последните десет години е около 50%. За сравнение в Румъния тази стойност надхвърля 200%. България продължава да има и най-ниската средна заплата в Европейския съюз, изброява водещият на "Conflict Zone" Тим Себастиан и пита какви са причините. 
 
По думите на Сачева, тези показатели не са в резултат от корупция и лош мениджмънт, защото "когато започнахме, минималната заплата в държавата беше 250 лева, а сега е 610 лева".
 
Водещият на "Conflict Zone" контрира, че по данни на Центъра за изследване на демокрацията, 35% от държавните поръчки са свързани с корупционни практики, а "Трансперънси интернешънъл" разглежда страната като най-корумпираната в ЕС. 
 
"Защо не цитираме Евробарометър, според който 58% от анкетираните в България казват, че не се сблъскват с корупция в ежедневието си?". 
 
"Не знам кой Евробарометър гледате, но според този от миналата година 80% смятат, че корупцията е широко разпространена", отговаря Тим Себастиан. И пита защо няма нито един осъден по високите етажи на властта, нито пък сред водещите престъпни босове. 
 
Делата са все още в съда, отговаря Сачева. 
 
"Но искам да насоча вниманието Ви към това, че части от протестите са финансирани от човек, който се опитва да избяга от българското правосъдие заради неплатени данъци в размер на повече от 700 милиона", казва още министърката. Сачева все пак отбелязва, че правителството се вслушва в някои от исканията на протеста - в тези на "младите хора, които искат по-добра правосъдна система и по-безкомпромисна борба срещу корупцията".
 
Тим Себастиан обръща внимание и на заключенията на комисаря по човешки права към Съвета на Европа Дуня Миятович, която предупреди, че ситуацията с медийната свобода в България се влошава. 
 
"Над 60% от медийното отразяване в България е критично към правителството. Не бих казала, че това е недостиг на медийна свобода", отвръща Сачева. А относно опасенията за независимостта на националната телевизия след избирането на Емил Кошлуков за директор Сачева казва: "Не съм съгласна, защото в едно от най-популярните предавания по БНТ миналия петък гостуваше един от лидерите на опозицията”. Тя е убедена, че “хората могат свободно да изразяват какво мислят за правителството и за медиите в България".
 
А признак за уважение към свободните медии ли е премиерът да нарича журналистки "мисирки"? - пита водещият на "Conflict Zone". Отговорът на министър Сачева: "Нашият премиер си има собствена специфика на говорене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още по темата: Деница Сачева
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
странно защо я пуснаха точно тая "на амбразурата"?..Може би защото гьонсуратлъка й е идеален за замазване на работите?..не че останалите от Харема са по-малко *** де..Обаче тая качиха на сцената.....Неведоми са пътищата Бокови...
9
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа много нагли станаха тия медитатори натиснах червен палец а ме отрази в зелен това ли е медийната свобода за която говори тая
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дори с подкрепата от всичката праспрес медия и никаква свобода на словото, тази пародия на партия продължава да се гаври с народа и правят последни напъни да замажат очите на глуповатия българин. Може сами да си направите сметката каква гавра е било с нас, че със всичката подкрепа от медиите да не могат дори малко да си върнат доверието в нормалния българин. Не говоря за тези 3% *** които са на надник на всеки минус и коментар за радев и БКП.
7
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ми напомня на политкомисар лелка от комунизма, със същия патос и обеденос говори!
6
12
 
16
 
! Отговори
селянин от хасковско преди 3 години
Най - скъпо платената нищоправеща селска мижитурка намърдала се на държавната софра и натресена ни от КГБ... Гушка си всеки месец по 12 бона гарнирани с генералска пенсия , държавата го охранява и му слугува , а за какво ??? Жалка карикатура и тотално обезсмисляне на институцията , чиито годишен бюджет се равнява на този за гр. Враца и областта и. Закономерно и международния правителствн елит отдавна го прецени и разбра що за стока е и тотално го отсвири.
5
14
 
14
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
С Деса президентшата кво стана бе?Пълно Радиомълчание,а тя така обичаше да дава гласност:):):)Да не се е върнала тайно при Жорката Свиленски и да се е отцепила от Президентството като оня къде ходил на Боровец вместо на Правец?:):):)
4
6
 
20
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Нещо не мога да се сетя президента да е бил министър-председател че да видим как ще се справи ? Насилие ? Че е малко по директен да ....но мисля че да си на такъв пост трябва да си директен не зависимо срещу кого , а не мека марийка като Плевнелиева ! Ядете гов** защото се страхувате от него ...защото не е с вас ...не ви играе по свирката както Плевнелиева !
3
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би очаква похвала от президента Относно този който дължал 700 милиона данъци на държавата то държавата му е позволила мен ме гонят тук от НАП за някакви 248лв ама дето съм ги внесла пък те получили сведение пък то щяло да се изравнило освен това имсли да ми връщат некакви 70лв ама нямало да ми ги върнат щот не знам какво Е затова простират всички и тези които не могат да отидат до площада ама тя брои тез от София да смята и другите от страната Тая е нагла щото е и умна за разлика от тиквата
2
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната караянчевка.
1
5
 
19
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Толкова е ***... ***....***....