Подкрепата за протестите остава, но е по-голяма извън София

При избори днес ще имаме 6 партии в парламента
213
Подкрепата за протестите остава, но е по-голяма извън София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Продължаваща подкрепа за протестите, задълбочаваща се ерозия на доверието към институциите, премиера и правителството, неясен изход от политическата криза и консолидация на вътрешното ядро на ГЕРБ, показва тримесечно национално-представително проучване на Алфа Рисърч.
 
Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства. 
 
Наблюдава се обаче интересна тенденция спрямо първоначално регистрираните през юли данни – намалява категоричната подкрепа за тях в София, а се увеличава тази в по-малките населени места.Изследването показва, че отделните социални групи проектират върху протеста своите собствени проблеми и очаквания, което му дава по-широк прочит и отзвук от ангажираността на непосредствените участници в него.
 
Протестите, сблъсъкът между институциите и засиленият медиен фокус върху корупцията увеличават ерозията на доверието към управляващите. Одобрението към правителството се установява на критичните 12.8%, а към парламента спада до 7.6%, при над 60% недоверие.
Още по темата
Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки. Единствено полицията успява да увеличи нивата си на доверие, като през септември положителните оценки за дейността й, обратно на ситуацията през юли, започват леко да доминират над отрицателните (30.2% - 27.7%).
 
Българите посрещат есенно-зимния сезон със значителна доза песимизъм и несигурност. За разлика от пролетта обаче, когато страховете се концентрираха около избухналата пандемия от COVID-19, в момента най-голяма тревога буди не здравната, а икономическата и политическа ситуация. 
 
50% очакват влошаване на икономиката в близките месеци, срещу 15.3%  - подобрение. 14.9% очакват разрешаване на политическата криза, 54% - изострянето й. На този фон, безпокойството от разпространението на коронавируса отстъпва на по-заден план – 22.6% са оптимисти, 31.9% - песимисти. Сами по себе си тези числа обаче не дават основание за оптимизъм, защото подценяването на вируса и предпазните мерки може да има бумерангов ефект – задълбочаване на здравната, а оттам – ескалация и на икономическата, и на политическата кризи.
 
Ако диагнозата на сегашната ситуация с доминиращата опасна тенденция към делегитимиране на институциите е ясно видима, то изходът от нея остава твърде неясен. При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори. Общо 56% са за редовни избори, като от тях 31% смятат, че правителството трябва да продължи работата си до произвеждането им, а 25% са за експертен кабинет, който да довърши мандата.
 
Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали 6 партиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство. Трябва да се отбележи и това, че 10.1% от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот. Две са основите предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите, независимо дали редовни или предсрочни – първо, дали ще израсне силна дясна модернизационна алтернатива на ГЕРБ и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми.
 
Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 21 - 30 септември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
5
 
! Отговори
Гиб Мелсън до 95 преди 3 години
Мога да ти разтълкувам изречението. Означава, че нищо не е наред в България!
87
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на социализма България изостана много, даже и от слабо развити държавипример Сингапур
86
0
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Някой може ли да ми разтълкува изречението:"в момента най-голяма тревога буди не здравната, а икономическата и политическа ситуация."Благодаря!
85
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите са справедливи, но съм писал много пъти в Днес, че без подкрепа от службите не става. По времето на Виденов, службите оставиха да се направи пълния панаир, вижда се разликата :))Почти съм сигурен че има недоволни от службите, но водещите фактори там са зависими от Бокича, все пак това си е дестилетие, нормално е, да се е подсигурил, или по точно, тези които са зависими от него са го подсигурили :))
84
11
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 години
И да ми цъкате минуси хората знаят истината. Истината не може да се изтрие. Бойко не може дори да боядиса това, което са построили комунистите. Пълни гушата на Дилян и още няколко играчи а народа тъне в беднотия. Прави магистрали а след десет години магистралите му вече са негодни за ползване и трябва да се строят отново, защото дава парите на накадърни строители.
83
15
 
7
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 години
Комунистите построиха язовири за да не сте на воден режим сега. Построиха ви ядрена централа за да не работите като миньори и да има ток. Построиха ви блоковете, иначе щяхте сега да живеете на село ако не ги бяха построили. Комунистите построиха хиляди училища с огромни дворове. Колко училища построи Бойко?
82
10
 
11
 
! Отговори
Гиб Мелсън до 89 преди 3 години
Ти се радвй, че комунистите построиха огромни язовири, Хората са ги строили за без пари с една гола вяра в бъдещето. Ако не бяха построили тези яовири комунистите сега щяхте да пиете на Бойко метрото асфалта, който пропада.
81
4
 
12
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
81Анонименпреди 9 минути 2 5До 77 Смениха плочата, защото посоката на вятъра се обърна. Политически проект гроб отива в историята###############Ти май си слънчасал.Каква плоча се е обърнала?На частичните избори по места ГЕРБ ги бие всичките, като маче у дирек.
80
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гиб МелсънМи да бяха направили комунистите едно метро, ама не направиха нали?
79
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Станислав РангеловФилолог, демек устатник ла-ладжия. Аз съвсем простичко ти обясних кое как е и че хората ви мразят, ама вие сте като някой отхвърлен рогач, дето не му минават свалките и казва "не бе, обичаш ме". Не сте оборотни, дрОгарЕ, не вървите. И ако в София не ви искат, в провинцията са пропишяли от вас.Но, няма лошо, пробвайте, сложете там някой на изборите, Бабикяната ли, СлаФчо ли, да видим как ще паднете пак, както винаги са ви думкали.България не е мандра, нито фурна дрОгарЕ!
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе къде е петното- много липсва на този протест?
77
16
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 3 години
Софиянци са доволни, защото Бойко им направи метро и той ги вози яко, дори не се усещат. Само да внимават с това метро да не се превърнат в подземни плъхове.
76
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
58Станислав Рангеловпреди 35 минути 6 11До до 42Спихнал си ти!!! Кои комунисти са оглавили протеста бе???Освен това няма никакво значение кой го е оглавил или дали го е изобщо. Тия трябва да се махнат, ако ще насила да е!По тая вашата робска психика и логика още да сме под турско останали, щото видиш ли каква била алтернативата!####### Станиславе,ако ще да знаеш и десет езика ,си оставаш чер ве но ме ке ре.
75
9
 
19
 
! Отговори
Тони преди 3 години
Пълна подкрепа за господин БОРИСОВ- най-успешният министър председател в цялата ни история ! ИМПИЙЧМЪНТ, СЪД И ЗАТВОР за ФИГУРАНТА и разделител на нацията Рундю Гумен Гадев
74
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние също сме български граждани- мои роднини и приятели- общо 11 души. Не одобряваме протеста и начина по който се прави- яйца, домати и други простащини- хвърляни по сградите и полицията. Не одобряваме водачите на протеста- нечистоплътни, деградирали и провалили се индивиди- жадни за власт и облаги. Не одобряваме насъскването на български граждани срещу български граждани Нас никой не ние питал, но да си го кажем- НЕ на оставките на правителството и Гешев! Да на оставката на фигуранта!
73
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може да има капка истина, защото така им отразявате вие мисирко-медиите техния протест.Аз като бях в София видях, че на софиянци им беше дотегнало от тая простотия, питаха полицайчетата "Защо не направите нещо, защо им позволявате да блокират кръстовища, не ги ли виждате, че всичките са дрогирани?"След полунощ ги гледаш спокойни, дали им парите, ядене и пиене на тумбак по кръчмите покрай жълтите павета, да взема и аз да стана като тях един платен "протестиращ", 3 месеца ядене и пиене лошо ли е
72
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80 Вярвай си
71
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 77 Смениха плочата, защото посоката на вятъра се обърна. Политически проект гроб отива в историята
70
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и фигуранта РадеФ изяде един задвратник от ДПС-то, хората му искаха оставката и са прави, като ще плюе по труда на другите, да направи партия и да управлява.Ама комуниста иска само да краде, багажа му стига само да ограби някоя мандра, или фурна, не повече.
69
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще пратим Тиквата в клиниката в Карлуково при избирателите му.