ЕНП зад Борисов, левите ни сравниха с Унгария – и Европа се раздели при дебата

Родните евродепутати пък се сдърпаха
298
ЕНП зад Борисов, левите ни сравниха с Унгария – и Европа се раздели при дебата
Вебер защити кабинета на Борисов. Снимка: БГНЕС
Европейският парламент обсъди снощи въпросите с върховенството на закона и основните права в България.
 
От името на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер посочи, че нашата страна е в преход и не всичко е перфектно. Добре е, че младите хора излязоха на улицата и изразяват своите виждания, нямат търпение за бърз напредък. 
 
Докладът на Европейската комисия от последните дни е честен и основан на доказателства. Пред българите има задачи, но трябва да се гордеят с постигнатото досега. В страната има правителство на ЕНП и социалист президент, има равновесие на силите, добави той.
 
Хуан Агилар (социалисти и демократи) посочи, че в нашата страна има недостатъци и се чуват постоянни упреци за корупция в съдебната система и за преследване на политическите съперници. Положението е сходно в други държави от ЕС, например в Унгария и Полша, добави той.
Още по темата
Рамона Стругариу ("Обнови Европа") заяви, че българите имат нужда от подкрепата на ЕС. Някои от влиятелните фигури в ЕП подкрепят Борисов. Подкрепяте хора, срещу които има сериозни обвинения, допълни тя.
 
"Бях на софийските протести, говорих на място с много хора и чух, че им е писнало от корупция, че съдебната система е в неподходящи ръце, а състоянието на медиите е тревожно. Европейското финансиране влошава нещата. Тези пари се присвояват, за да се купуват независими медии. Какво виждат българите? Пореден доклад за върховенството на закона, поведението на Туск спрямо Борисов и изказвания, но това, което не вижда българският народ, не са решителни действия", каза Даниел Фройнд от групата на Зелените/Европейски свободен алианс.
 
Британката Гуендолин Делбос-Корфийлд от зелените пък направо призова да се спрат парите за България. "Докладът за върховенството на закона в България констатира редица нередности в различни сфери. Но ЕС продължава да дава пари на страната. Трябва да запазим Механизма за сътрудничество и проверка, защото не разполагаме с друг инструмент и това е единственият начин за борба с корупцията", каза зелената депутатка.
 
Ирландската депутатка Клеър Дейли отново хвърли остри критики срещу българските управляващи. 
 
"Значението на тази резолюция е очевидно за всеки, който видя как премиера Борисов и неговите депутати се хвалиха с доклада на ЕК за върховенството на закона. Те твърдят, че той е подчертал прогреса, направен от неговото правителство. И всъщност защо да не го правят, като им се разминава от години. Те разиграват ЕК като й казват каквото иска да чуе, правят се, че се съобразяват и накрая продължават да си правят каквото си искат. И защо го правят? Чухме го от ЕНП - защото те са проевропейска партия. Следователно корупцията и манипулациите нямат значение", заяви остро Клеър Дейли.
 
Тя разкритикува ЕНП за това, че не е позволила изказване в пленарна зала на Радан Кънев, който наред с ГЕРБ също е член на парламентарната група на десницата.
 

Българските евродепутати се скараха

 
Резолюцията се използва за политическа пропаганда, вътрешнополитически битки и чрез нея се злоупотребява с Европейския парламент. Демокрацията и мандатността също са част от върховенството на закона, заяви Андрей Ковачев. Той допълни, че текстът се базира на "предполагания, слухове и недоказани съмнения". Според Новаков след този дебат "името на страната ни ще бъде опетнено". Според него резолюцията е дело на лявата част на ЕП.
 
Ангел Джамбазки (Еврпейски консерватори и реформисти) също се противопостави остро на резолюцията и запита съставителите й защо са включили в текст за върховенството на закона ратифицирането на Истанбулската конвенция и еднополовите бракове. Той разпали и скандал, след като заяви, че "когато в България се говори за корупция, винаги хората се сещат за ДПС".
 
Евродепутатът Илхан Кючюк не му остана длъжен и му отговори: "Не забравяйте за касичката на ВМРО и златните паспорти". Той още подчерта, че в България не може да се прави агитация на чужд език за изборите и попита Манфред Вебер, ако реши да се кандидатира в България за евродепутат как би го направил, при положение, че ще трябва да плаща глоба за всяка дума или да мълчи по време на кампанията. 
 
"Докога светът ще мълчи? Това, което ЕК ще предприеме, ще определи дали България ще продължи по този път. Това, което е болката на България сега е болка на целия ЕС", каза от своя страна Елена Йончева.
 

Ще има проверки за България

 
Заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова обеща Брюксел да запази Механизма за сътрудничество и проверка за България. Тя заяви още, че ЕК засега не може да се произнесе относно предложенията за конституционни реформи у нас, но че те трябва да са предмет на широк и задълбочен обществен дебат.
 
А от представителя на германското председателство на Съвета на ЕС Михаел Рот стана ясно, че още от следващия месец върховенството на закона в България отново ще бъде обсъждано – този път в Съвета. Той ще започне проверка за състоянието на правовата държава във всички страни членки, като заради азбучния ред ние попадаме в първата петица. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
12
 
5
 
! Отговори
Брюкселски неволи преди 3 години
Оле майкоооо....писна ни от либерализЪм!Дайте малко авторитаризъм!!!Оооо -Будаа....Оооо-Слънцеее...ООо-Вожде наш....Да се слави името твое во веки веков!АМИН!!!!Папата от Рим суфлира:ПОДДЪРЖАМ го....благославям го...АЛИЛУЯ!!!
232
13
 
25
 
! Отговори
р.п. преди 3 години
Христо Иваном-Маджото защо не занесе в Брюксел ковчезите, бесилките и тези, които правят магии в центъра на София? Да бяха направили една магия, пък можеше и да им се получи. Това са хора с болни мозъци. За власт , а оттам и за пари, какво ли не правят. Но това преминава всички граници. Ето, затова народът няма да даде гласа си за Маджовци, Галевици, крушовски биволици, Грипеновци , пикаещи във фонтани когато са пияни, Бабикяновци и други такива. Бог да пази България от такива ид-ио-ти.
231
8
 
13
 
! Отговори
Само ПП ВЪЗРАЖДАНЕ преди 3 години
А тролските дупетати от БСП какво казаха, защо не се коментират техните изказвания?
230
10
 
16
 
! Отговори
Брюксел ехо-айларипи преди 3 години
Е ле па тия....ЯнБибиян,хаджиГЕЙЧО и светлинМИНЕТКОВ са наскоро мобилизирани български протестъри-*** ,пратени на площадите от Черепа да се бият с вятърните мелници на ГЕРБ.За смях и съжаление ШВЕДСКАТА ТРОЙКА-е напълно непригодна за въстания!За да се утежни още повече положението са им изпратени на помощ сестра Мая Костинбродска-и *** на "Боец" и "Възраждане".На 02 септември по време на "всенародното си въстание"те са пред пълен разгром наполицията ,но черна котка им мина път ........
229
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отчайващо кухи парчета са на смяна в гербаджийската ***-бригада днес.
228
6
 
20
 
! Отговори
Бях в БГ преди 3 години
"Бях на софийските протести, говорих на място с много хора и чух, че им е писнало от корупция..", каза Даниел Фройнд от групата на Зелените. И аз бях в Германия, видях как ги набиха на демонстрацията за Ковида. Що не ги оставяте да си изразяват свободно мнението? Да вземете и на вас да си спрете парите, ЛИЦЕМЕРИ !!!
227
11
 
19
 
! Отговори
890 преди 3 години
Отровното трио май освен че отрови себе си, друго не успя. Тримата гл-упа-ци много се изложиха. те мислеха, че ще подведат народа, но не, не успяха. Как да тръгнат след Бабикян, който поиска 3 милоина от ГЕРБ, за да им прави ПР. Като не му се получи, започна с Деса *** да прави фалшиви новини против ГЕРБ. И на протиста удари на камък. Опазил Господ България от такива като него да влязат във властта.
226
11
 
16
 
! Отговори
Европейски парламент преди 3 години
Отровно трио изправи се и изцвили и отрони със сетни сили:ОСТАВКА!На плажа Росенец наш Ристю се затече и се зарече,че Маджо не е негово човече.Бандата на "Боец" на помощ се притече и отзад им го навлече!Кака Мая Костинбродска в унисон с тях рече:Иде време за гювече!пРЕЗИДЕНТА юмручето си вдигна-рече и отсече;"Ронт Фронт дрУгАрЕ!"В прокуратурата Гешев хитричко се подсмихна и каскета си повдигна.А Баце на мисирките троснато им рече:Време е за КЮТЕЧЕ и Конституцията отече!!!
225
2
 
5
 
! Отговори
съветите на Брюксел преди 3 години
У БРЕЕЕ... За сведение на публиката-Участниците във виртуалния протест ще могат да участват в онлайн залагания, кой ще надделее в борбата за надмощие между водачите на протеста или ще пристане на властта, за да се качи в джиПькЪта на Баце.По-иновативни решения могат да бъдат въведени чрез дронове с камери, които да предават бойните действия на големи екрани в ресторантите,в които опитни тамади и ентъртейнъри/от сорта на социолози,политолози,антрополози,ихтиолози и маймунолози/ ще вдигат тостовеи приветстват всеки успешен изстрел по врага с наздравици и песни на Учидолския славей -Слав
224
6
 
8
 
! Отговори
резолюция на Брюксел преди 3 години
НЕМА ЛЕВИ НЕМА ДЕСНИ ВСИЧКИТЕ СМЕ С ТРЪТКИ ТЕСНИ , ГОНИМ БОЙКО С НАШИ ПЕСНИ И ЦОЦАМЕ ОТ ДУБАЕЦА И ЦЕКО КИНТИ ЧУДЕСНИ!Извод:С приближаване на есенния сезон на тиквите в София, риалити въстаниците ще могат да участват в кулинарни фестивали с парче печена тиква в ръка като организират Масово ядене на тиква пред Министерски съвет, съчетано с раздаване на банички с тиква и боза за силите на реда, бдящи за сигурността на родния плод и зеленчук, насаден в парламента.
223
2
 
14
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 3 години
до 237..............................................ЕЙ *** отговори ми на въпросите:Минеков защо не хвърляше ЯЙЦА в Брюксел????Минеков защо той и неговата компания от "умни,млади и красиви" не блокирахте достъпа на европейските депутати до ПАРЛАМЕНТА им???
222
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 239Значи баце не се бил пребоядисал, което означава, че си е *** от класа. Твои думи, не мои. Същевременно, според средния лоботомиран гербаджия, вожда е голям евроатлантик. Когнитивния ви дисонанс ме забавлява искрено.
221
3
 
8
 
! Отговори
Омир преди 3 години
БРЮКСЕЛСКА Ода за лумпенщрасе:Черни сили,подземни сили ,там/ в ***/ за власт и кокъл мрънкат...Ропот и клетви в пияна ОТРОВНА мъка парадират за демокрация...Скърцане със зъби,неолиберални вопли и сълзи от плажа на Росенец бликат...Гняв и надежда/говежда/ да ги огрее Баце с ОСТАВКА...въстание подир въстание извиват се кат змия в пазва...И нахалос падат от кревата с трясък след наркотичен сън дълбок ...Събуждайки се виждат ,че краката им са отвити...И чаршафите ОПИКАНАНИ!
220
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 223 До 228И както го махнете кой ще ни докарате? Той поне имаше доблестта да не си хвърля червената книжка, като Костов и осталите. И да се пребоядисва. Виадуктите по магистралите бяха пред падане! Проекти от 70 години си стояха нереализирани, а парите изчезваха! Къде отиваха? Тогава ББ нямаше шкафчета на Секвоя? Трифонов плюеше ли го на лягане и ставане? Нито го гони по подлезите, нито го преби с железни пръти пред заведение! Ако се сещаш за делата на тези дето искат да го свалят.
219
1
 
9
 
! Отговори
Док преди 3 години
Думите на мой преподавател "няма съюз който да е прокопсал с участието на България" започнаха да добиват смисъл. Щом еврозелките взеха да бият разнобой по основни теми. Почвам да си мисля, че ние от тях нищо няма да научим, ама научихме тях на нашите балкански номера.
218
1
 
4
 
! Отговори
Гацо Бацо Фиуй ЪРььь преди 3 години
В Брюксел съм...В Брюксел съм...
217
9
 
8
 
! Отговори
всички са корумпета преди 3 години
Манфред Вебер, опората на корумпираното правителство на ГЕРБ в ЕНП, беше изловен от разследващи журналисти, че прибира 4200 евро месечно от Европарламента за фантомен офис, инсталиран в гаража му в отдалечен селски район.Та тоз и нашата мутра са си лика прилика, крадат си на воля от нашите пари.
216
4
 
13
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 3 години
Може ли задам два малки ТЮТЮ-тютю простички въпроса:Минеков защо не хвърляше ЯЙЦА в Брюксел????Минеков защо ти твоята компания от "умни,млади и красиви" не блокирахте достъпа на европейските депутати до ПАРЛАМЕНТА им???КАТО СИ ОТГОВОРИТЕ НА ТЕЗИ ДВА ВЪПРОСА ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО КАКВИ БЯХА ВАШИТЕ СЕЛСКИ ВСЕНАРОДНИ ВЪСТАНИЯ и най вече ПРОСТОТИЯТА СИ!!!!
215
8
 
7
 
! Отговори
До 228 преди 3 години
До АнонименКомунистите са ГЕРБ и любимата ви мутра.Партиен член, работещ в пожарната. Отказващ да си върне партийната книжка. Охрана на бай Тошо и приемащ го за велик държавник.Та, ние ли сме комунистите, които протестираме срещу този престъпен комунист или вие- които го подкрепяте???Кажи ми гербаджийски ***.
214
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До аааааааааааа 227ББ си рита топката на Дианабад у сред Софето. Въобще не се крие и никой не го търси. Оставил ги е лудите да се налудуват. Магаретата да си пожат магарията. Маймуните червените ***. Да опляскат парите и да мирнат. Че нова вълна КОВИД - 19 идва пък и Коледа.