Сачева предлага 650 лв. минимална заплата, БСП иска да е 800 лв.

Българинът получава 4 пъти по-малко от средния европеец
401
Сачева предлага 650 лв. минимална заплата, БСП иска да е 800 лв.
Снимка: БГНЕС
Увеличението на минималната работна заплата с 6,6% - от 610 лв. на 650 лв., от следващата година ще допринесе за намаляване на бедността сред работещите, намаляване на неравенствата в разпределението на доходите, повишаване на потреблението на най-нискодоходните групи от пазара на труда, повишаване на тяхната мотивация и заинтересованост от запазване на работните места и намаляване на нелоялната конкуренция. Това са мотивите на социалния министър Деница Сачева, която предлага минималната заплата да скочи от началото на следващата година.
 
От БСП обаче смятат, че това е твърде малко и настояват минималната заплата да е 800 лева.
Още по темата
От 4 до 6 пъти са по-ниски заплатите в България спрямо в другите страни в ЕС. 5 пъти по-ниски са спрямо средните работни заплати в ЕС, посочи Надя Клисурска от левицата.
 
Тя допълни, че производителността на труда у нас е 44% спрямо средноевропейката.
 
"Ние сме два пъти по-малко производителни, а заплатите ни са 4 пъти по-ниски спрямо ЕС. Трудът е силно подценен, а над 70% от българите са на минимална заплата", посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До азГоворят за максимален осугурителен праг от 3200 лева, а макс пенсиите са по 1100.Ти знаеш ли, че ако иневстираш осигуровките си, да речем 15 години, ще имаш достатъчно добра възвращаемост, да се пенсионираш, на по-висока пенсия?
351
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма и 4 лева на час. А то па, като си квалифициран, ако няма чужда компаня, която да плаща добре, ще ти дават 5-6 лева на час. ИВЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЪЙЙЙЙ!
350
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така наречената МРЗ удря единствено върху нискоквалифицираните. Те стават постоянно безработни. Никой рационален работодател няма да ги назначи защото му носят само загуба. За правилните "работодатели" приближени на власта, вие си знаете :-0) .
349
3
 
4
 
! Отговори
Нинова в затвора ! преди 3 години
За разграбване на Техноимпекс и Партийната каса !
348
1
 
5
 
! Отговори
Реалности ! преди 3 години
Няма лошо БСП да искат, ама като дойдат на власт и държавата фалира, спират им еврофондовете и заплатите почват да намаляват !
347
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Всички управляващи за последните 30 г. се изгавриха с обикновените хора и ги направиха мизерници! Като започнем с Виденовото правителство, гладните протести, след това приватизацията на Костов, унищожението на стотици производства, закриване на предприятия и последвала безработица, после царя доразпродаде и това, което не трябваше да се пипа, Станишев ни тресна плоския данък, който продължава да обира хората с минимални доходи, накрая ББ направи пенсионна реформа и увеличи стажа за пенсия!
346
1
 
3
 
! Отговори
ECONOMIX преди 3 години
Ако се вдигнат заплатите това автоматично води до вдигане на цените на жилищата, имотите, и всичко останало. Богатите ще стават все по богати. Бедните - вие си знаете.
345
4
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
До До 372Ще получаваш мижава пенсия, защото вноските са ти мижави. Пенсията не е социална придобивка, а получаваш, колкото си внасял. Това е истината и никой не то е виновен за това.
344
0
 
5
 
! Отговори
стар лев преди 3 години
БСП е доказала че заплатата може да Ви направи 1 милион.
343
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 3 години
До Анонимен371 Ще гласувам за теб
342
10
 
4
 
! Отговори
Тодор Живков преди 3 години
Сачева в затвора !!!
341
0
 
1
 
! Отговори
До мозъка преди 3 години
Моите уважения към годините ти, мислех, че е някой с бяло на устата. И аз би трябвало да се пенсионирам след 6-7 г. И с някаква мижава пенсия. Но и за нея трябват пенсионни вноски от по-младите. Това ми беше мисълта
340
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе цените са европейски пък заплатите са африкански... Аз пък предлагам поне 750? минимална
339
4
 
5
 
! Отговори
До мозъка преди 3 години
"До и БСП искат" - знам от къде идват пенсиите, а моите пари когато работех отиваха за пенсията на твоята баба и дядо. Това, че държавата ще си пълни хазната, няма да стопли пенсионерите, защото пенсиите им стават все по мизерни. Когато се пенсионирах, пенсията ми беше 1.5 минимални заплати, сметни каква е била покупателната й стойност, сега е колкото минималната заплата. А като вдигнат минималната заплата, пенсията ми ще бъде под нея, И това за 45 год. стаж!?
338
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бспето си прави предизборен ПР с искания. Той и Волен обещаваше 1000 лв пенсия. По подир ще завалят и предизборни обещания: От Атлантика до Урал. Ако получат мандат то стой па гледай: Лева първо делят на две става 4 лева за еврото, после девалвация, купони, кой не скача е червен. Какво ли ни подготвят руските шпиони в БГ. Дори записват координатите и заходите на самолетите от София за Варна и Обратно по сателитната система.
337
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав си те нямат файда от висока минимална заплата защото после трябва да, дават и високи пенсий
336
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже ние плащаме на Сачева, аз искам тя да е също на минималната работна заплата.
335
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много искаще бе. То с искане не става, а с изработването им и т.н. То си трябва остойностяване, другото е печатане на пари и изчезване на стоки.
334
8
 
5
 
! Отговори
До и БСП искат преди 3 години
От високите заплати ще постъпят данъците от които плащат пенсиите. Ти откъде мислиш, че идват парите за пенсии, от чекмеджето на тиквата ли?!
333
2
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 години
БСП да не бързат, ще дойдат на власт и ще видим 800 лева мин. работна заплата.