КС решава дали комисията за Конституцията противоречи на основния закон

Искането за това дойде от президента Румен Радев
10
КС решава дали комисията за Конституцията противоречи на основния закон
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за обявяване в противоконституционност на решение на Народното събрание за създаване на Временна комисия за разглеждане на проект на нова Конституцията. Решението е взето единодушно.

Още по темата

Комисията беше създадена с решение на НС на 2 октомври и досега е заседавала един път.

В нея участват само ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля". БСП и ДПС отказаха да излъчат представители.

Президентът Радев се аргументира пред КС по следния начин: Обсъждането на един нормативен акт и предлагането на промени в него е част от самото му приемане, а според действащата конституция нова може да се приеме единствено от Велико народно събрание. В този смисъл действията на комисията противоречат на основния закон, пише президентът до КС.

"По този начин Народното събрание предвижда да се произнася по въпроси, по които няма компетентност, тъй като то може да решава дали да се произведат избори за Велико народно събрание, но не и да приема решение по внесения проект, което е в правомощията на Великото народно събрание", се казва в искането.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Пишат джендърска конституция. Нали боко обеща в брюксел да я преме истанбулската конвенция, а захариева горещо подкрепяше станешев в опитите му да прецори нинова и бсп да я гласува.Нищо не е забровено!
8
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
герб няма умствен капацитет да рови в конституцията тази тема не е в дневнияред на обществото ние трябва да оцелеем от вируса да ходим на избори и чактогава да се занимаваме с подобни теми ако изобщо са актуални
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ви видим без Народа каква мафиотска Конституция ще напишете. Хага ви очаква с отворени врати, там в килиите ще председателствате и ще пишете закони, колкото си щете.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А редно ли е Фигуранта да крие написаната от него "спасителна" за България Конституция от българския Народ ?Това е все едно Мангъров да скрие всички маски за Короната, защото не му харесва Кабинета и НОЩ !
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За това всички признават по време на избори:"гласувайте" защото тези на които отдадете гласа си ще ви представляват. А не сега да философствате като Диогеновци в бъчви! Когато е трябвало са ви питали!
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така някакви комисари ще пишат Конституция, вместо Народа?Не очаквах чак да сме толкова неграмотни! Не народа пише конституцията, а негови законни председатели, които са народните представители. Няма как юридически и практически целият "народ" да седне и да пише конституция! Баба Гуца няма умственият потенциал за да участва в писането и. Или Вие си мечтае за конституция която представлява сбор от желанията и субективните ви виждания!?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как така някакви комисари ще пишат Конституция, вместо Народа? В нормалните Конституции пише "Ние, Народът, съставяме и приемаме тази Конституция". А във вашата Конституция какво ще пише, "Ние, комисарите, съставяме и приемаме тази Конституция, вместо Народа" ли?
2
9
 
6
 
! Отговори
ХИТРО преди 3 години
за да се свика Велико народно събрание трябва освен мнозинство да има и Проект за нова Конституция, полуграмотният фигурант смята, че Проект може да прави само Велико... може би народно въстание
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бива да става практика потъпкването на законите особенно от - нс