БСП vs. ОП за 24 май: Не може да се променя името на празник

Това не бивало да зависи от управленски мандати
51
БСП vs. ОП за 24 май: Не може да се променя името на празник
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП остро се противопоставиха срещу искането на Обединените патриоти, което беше прието на първо четете като промени в Кодекса на труда 24 май да бъде не "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост", а "Ден на българската писменост, просвета и култура“.

Според левицата подобни промени имат важен национален характер и широк международен отзвук, затова трябва да бъдат предмет на обществено обсъждане, в което да вземат участие водещи учени от областта на българистиката.

Още по темата
"Към Българска академия на науките съществуват сериозни звена, специализирани в разработването на тази широкообхватна и специфична научна проблематика. Нещо повече, в стремежите да бъде премахнато определението "славянска" в предложеното наименование на празника съзираме недалновидност и некомпетентност. Това намираме като опит да се отнеме общославянската и общоевропейска значимост на Кирило-Методиевото дело, спасено и получаващо своето благотворно развитие по българските земи. Създадената в Преславската книжовна школа от Методиевите ученици, българска кирилица вече е призната в Европейския съюз като една от трите официални азбуки, наред с латинската и гръцката. Тази българска кирилица се ползва от близо 300 милиона по света", каза в декларация от името на ПГ на БСП Ирена Анастасова.

Според левицата предлаганата от ОП формулировка би поставила на сериозно изпитание бъдещето на нашето образование и ще разкрие простор за непредвидими нападки срещу ролята и мястото, които заема българският език в панорамата на съвременната славянска култура.

"Такова псевдопатриотично, но в същността си нихилистично отношение към родната ни словесност ще игнорира историческите заслуги на българската писменост и книжовност за утвърждаването на славянството като специфична и самостоятелна културна общност. Това предложение не е нищо друго, освен продължение на антибългарската отродителска политика, провеждана настървено от Министерство на образованието и науката спрямо младите поколения. Фалшифицирането на историческите факти, редуцирането на приносите, които има страната ни в европейската история и подмяната на стойностната българска литература в учебниците с политкоректни  литературни ерзаци, от години са превърнати в целенасочена държавна политика", посочи Анастасова.

Според левицата официалната празнично-обредна система на България не бива да зависи от управленски мандати, не трябва да се влияе от политическа конюнктура или партийни интереси, не може да бъде обект на разностилие по лични чувства или предпочитания.


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До българин

"Не трябва да се смесват" , но руснаците точно това правят, а ние трябва да се пазим от реалните последици от тези им действия, а не да си философстваме на тема Лингвистика.
47
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До Анонимен 47

"Поставя Русия в подчинено състояние"

Или си невежа, или се правиш на ударен: Русия е световна сила, България при никакви обстоятелства не може да я "постави в подчинено състояние". Единственото, което може да стане и е ставало е руснаците "благородно" да "допуснат" че сме свързани и оттам нататък знаем какво следва: това допускане служи само, за да използват въпросната "връзка" за да ни теглят с нея за врата далеч от нормалността и близо до тяхната шизо империя.
46
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
До: номер 46

Значи, бъркаш идеология с лингвистика и история. Не бива да се смесват трите различни категории.
Ако гледаме назад в историята, панславизмът като идея се е оформил сред южните славяни, тоест славянските народи попадащи в големи европейски (неславянски) империи. Първият панславянски конгрес се е състоял в Прага, Бохемия, през 1848 г.
По времето на СССР издигат панславизма като идеология, с цел да държат в подчинение другите славянски народи. Поляците са били против, естествено.
45
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 1 Пропускаш факта че Българската писменост и просвещението на славяните
1 Е най точно изторически
2 поставя русия в подчинено състояние тъй като се асоцийрат със( славянско) а тук господстващото е Българско ....
44
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До българин

"Веднага ще си позволя да не се съглася с тебе. Защото понятието "славянофилство" всъщност не е руско а чешко, и само е плагиатствано от руснаците, тоест Русия е откраднала идеята за славянофилството."

Това няма абсолютно никакво значение, защото е важно кой и защо използва "Панславизма" а не откъде е дошъл. Руснаците използват Панславизма, за да утвърждават имперските си интереси и това е достатъчно, за ясно решение.
43
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
До Анонимен 42

"Ден на Българската писменост и просвещението на славяните ...
такава формулировка изтрива всякакви руски изгъзици"

Всяко включване на думичката "славянска" е утвърждаване на въпросната руска "изгъзица" Панславизъм.

Ние празуваме НАШАТА си писменост и култура, затова "Българската" е най-точното и ДОСТАТЪЧНО определение. Модерна България не е разделена на славянски и български етноси, че да има нужда от друго.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Макетата от ВМРО променят историята.

Затриха делото на Кирил и Методи, глаголицата и книгите на глаголица, превеждането на книгите на славянски език.

Техните колеги макета от Северна Македония ще вземат Кирил и Методи и ще ги кръстят македонски просветители.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
СтароГръцкия и латинския нямат много общо по между си с етруския пък ептен ....
Финикийците първи пишат азбука основана на звуци и еляните това ползват за база ....
Няма нужда да презадълбаваме в историята
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ден на Българската писменост и просвещението на славяните ...
такава формулировка изтрива всякакви руски изгъзици
39
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
До: номер 39

Е и какво? България преписва българската азбука от гръцката. А гръцката и латинската идват от етруската. На свой ред етруските са били унищожени от римляните като култура. Но няма смисъл от тези спорове, много надълбоко заорахме в историята...
38
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
До: номер 37

Веднага ще си позволя да не се съглася с тебе. Защото понятието "славянофилство" всъщност не е руско а чешко, и само е плагиатствано от руснаците, тоест Русия е откраднала идеята за славянофилството.
Оттам идва цялото объркване. И в днешна Чехия празнуват 24-ти май като ден на славянските мисионери, не непременно свързани с тяхната настояща азбука!
Така че думата "славянски" не трябва да бъде опорочавана.
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само дето гърция си преписва азбуката от финикия ....
А и колко гърция е 100%= византия е друга бира тъй че най добре да не се обаждат руски б.ок..луци и да ги замесват
36
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
До: Иван (номер 33)

Понеже тази тема може много да се развие в исторически аспект, искам само едно нещо да уточня по нея:
Напомням, че по времето на Преславската книжовна школа България не е била хомогенна етнически, а съставена от (пра)българи и славяни.
Тогава са се наричали българи, сега ги наричаме "прабългари" за да ги отличаваме като неславяни. Останалите са били славяни, и още не са знаели, че ще се нарекат "българи".
От тях сме взели езика, а писмеността е била пригодена към него.
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всички, които предлагат да остане думата "славянска" в каквата и да е разновидност, работят за налагането на руската имперска идея за Панславизма и съответно са продажници на българската идентичност и интереси.
34
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
До: Иван (номер 33)

Не виждам смисъла в това упорство да се наложи фразата "българска азбука", но отделно от това, няма лошо да даваш предложения.
Просвещението на славяните е точно определение. Във Великоморавия Кирил и Методий също са просвещавали славяни, само че с глаголица.
Съвременната българска азбука е претърпяла сериозни промени от първоначалната славянобългарска църковна азбука. А се нарича "славянобългарска" защото не забравяй, че държавата е включвала славяни и българи.
33
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Много държави си нямат "Ден на писмеността и културата", например в Италия няма. Нямат "Ден на италианската азбука".
В Албания (която използва латиница) има само "Ден на азбуката" - без да се уточнява каква. На 22 ноември 1908 г. се е състоял "Битолският конгрес" където са въвели ред.
Тази дата е неофициален празник и работен ден.
Гърция също няма "Ден на гръцката азбука". Имат "Ден на тримата патриарси на образованието".
А Гърция може най-много да претендира че е измислила азбуката!
32
0
 
2
 
! Отговори
климент охридски преди 2 месеца
(Ден на Българската писменост и просвещението на славяните )ще е най точно
31
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 2 месеца
Моето предложение за най-българския празник, най-достоен да бъде обявен за Национален празник, честван на 24 май е : "Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост"
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До българин

"Те самите ги наричат "чирилица" и "латиница"."

И ние казваме "рачийца" в определени региоони на България, ама си е ракия. Сърбетата са продажна пасмина, която се върти накъдето *** вятъра, затова хем иксат това докрая, хем душата в рая. Няма нужда да ги вземаме тях за пример.
29
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Комунистическаа партия в България, известна още под името БСП, тръгна да закрива амрбразурата за да защити руските имперски интереси, прокарвани чрез съчинената история за Панславизма.

СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ за тези червени каскети!