Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит

Нямало реални политики зад разходите
112
Новият бюджет - раздаване на пари на парче, трупане на дълг и дефицит
Снимка: Dnes.bg

Най-същественият проблем на бюджетирането е какви политики стоят зад разходите, които се извършват, а в бюджета за следващата година няма достатъчно акцент върху ефективността на това, което се харчи и на постигането на определени цели на политиката. Вместо да се търси целенасочен ефект и да се борят проблемите, се тръгва по лесния начин – семейни помощи за деца за всички, по 50 лева за пенсии, коментира пред БНР Лъчезар Богданов, икономист от Института за пазарна икономика.

Още по темата

Според него това е политика по доходите и с цената на голям бюджетен дефицит.

По думите му "бюджетът привидно включва големи дефицити в година на криза, но маскира факта, че правителството е обявило за временни едни мерки и като че ли след това те ще изчезнат, но това изглежда политически много трудно.

"Въпросът е, когато шоковото събитие отмине, да имаме ясна идея как възстановяваме стабилността на публичните финанси. Нямаме визия за стимули по отношение на инвестициите и създаването на работни места“, посочи той.

"След няколко години, в които дългът намаляваше и бюджетът беше с излишък, сега влизаме в ситуация, в която за четири години ще имаме доста сериозен натрупан дефицит и нов дълг. Това е промяна на картината. Хубаво е, че влязохме в кризата като страната с втория най-нисък дълг в Европейския съюз, но това няма да ни помага вечно.

"Това ни даде възможност тази година без проблеми да финансираме кризисния дефицит, но оттам насетне ще зависи какво правят следващите министри на финансите“, посочи Богданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: бюджетприходиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Белорус защо всички работят и там не раздават пари на парче и изобщо не раздават пари ами трябва да работиш защото завотите им функционират и има работа за всеки, и бюджетът им изобщо няма дефицит?
38
3
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
А ти не си ли забелязал, че именно най-големите форумни лаячи и пропагандиращи морал, са именно до един със заплати в плик? Същите тези лаят за шкафчетата с пачки, за крадливите депутати, а те крадат от пенсионерите и от децата ежедневно. Не се впечатлявай особено, затова са на този хал да се наричат бедни и квалифициран труд няма да видят какво е, докато са с това мислене "ден да мине, друг да дойде" и как са "прецакали лошата държава". Прецакват само себе си.
37
3
 
13
 
! Отговори
истина преди 3 години
Всички вие които пишете против 50 лева на пенсионер, явно не мислите че и вие може да доживеете до пенсия. Е не всички. Не завиждайте на бедните, защото и вас за сега богатите това ви чака.
36
4
 
6
 
! Отговори
от село преди 3 години
Този специалист икономист явно не е чакал на опашка за един хляб да го нахранят ,явно не е виждал купони .Когато си на зор се вади и част от зърното за посев за да оцелееш.Като закъсаш за хляб и пари се взема заем за да оцелеш.
35
3
 
7
 
! Отговори
Р0бе на Коми-Китай преди 3 години
и пра пра пра пра пра пра пра пра пра внуците ви, ако оцелеят Уханската Чума, ще са Р0бе и ще плащат заемите взети сега. Още по-лошото, тия пари ще ги дължите на Комунистите от Пекин - щото имате 0 производство и всичко не само в Държавата ви, а в ЕС е Проидведено в Китай!
34
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко взе дълг по принуда въпреки че не искаше.Всичко е заради бсп и радев които доведоха страната до пълна катастрофа и сега Бойко се мъчи да оправи нещата но му пречат.
33
6
 
7
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
Като се имаш за беден, ТИ, лично, нищо няма да върнеш, защото си със заплата в плик, както и 70% от "бедния народ". Ще го връщаме НИЕ, осигуряващите се честно и почтено и НИЕ имаме право да говорим. Всякакви индивиди със заплати под масата, осигуряващи се на минимална, мълчат. От новия бюджет твърдо не адмирирам увеличаването на заплатите на държавната администрация. Вместо да се съкрати едно 70% от нея, защото е заменима от 2000 реда код, ние вдигаме заплати?! Отново ще последват санкции от ЕС.
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът ти, приятелю, се нарича бедност - ниски приходи, защото не произвеждаш нищо, дължиш пари - стандартът ти на живот пада още повече. Ще го осъзнаеш, когато един ден съобщят, че и Албания ни е задминала
31
7
 
4
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Проблема е,че ще ги връща пак бедния народ,а не тия с пачките в чекмеджетата.
30
3
 
10
 
! Отговори
До 19-Бау преди 3 години
Голям/а/невежа си.Никой не ни е дал помощ от 29 милиарда.Само 7 милиарда са безвъзмездна помощ,част от тях заради пандемията.Останалите 23 милиарда са заем,който ще трябва да връщаме.И са част от нашите и на европейските данъкоплатци пари.Чети,гледай и салушай!Може да ти е от полза.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗозоИ какъв е проблемът че ще връщаме?
28
6
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Слави няма да е премиер,но и Бойко няма да е.Така че,успокой се.
27
8
 
8
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Тези, които се радват на дълга, явно си мислят, че те и децата им са освободени от плащането му. Имам лоша новина за вас - дори и да сте най-върлите тиквофили, на Бойко не му пука - ще връщате до пето поколение, ако още ви има
26
1
 
4
 
! Отговори
25, преди 3 години
имаш спешна нужда от психиатър.
25
2
 
12
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Ти не си добре.Да сравняваш България с Германия.Нито имаме производство,нито имаме инвестиции,нито има кой да работи.Трупаме само дългове,които трудно ще върнем много години напред.И все повече ще се топим,а тези,които раждат на конвейр няма да ти вдигнат икономиката,нито ще ти платят дълговете,само ще ги задълбочат.
24
11
 
7
 
! Отговори
Герб ДА!!! преди 3 години
Статията лъже и е поръчкова! Кой ви плаща днесбг - черепа и путин нали? Пак клатите стабилноста но няма да ви се получи, хората са с Герб и нашия водач Бойко Борисов!!!Ще гласуваме за ГЕРБ!!!Долу комунистите от днесбг
23
1
 
15
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Някой да е очаквал нещо друго от говорещи тикви?
22
4
 
6
 
! Отговори
ГОРКИТЕ КОМУНИСТИ... преди 3 години
ОРЕВАХА ТИЯ ГРЕШНИ 50-лв. НА НАШИТЕ БЕДНИ ПЕНСИОНЕРИ , НА КОИТЕ ПРЕДИ ГОДИНИ , ВКАРАХА ПЕНСИОННИЯ ФОНД В БЮДЖЕТА ....ЗА ДА ГО РАЗДАДАТ ПОСЛЕ С КУФАРЧЕТАТА НА "ПАРТИЙНИТЕ СИ ДРУГАРЧЕТА"...ХА,ХА,ХАААААААААА....ТОВА Е "КОМУНИСТА":"ИДЕОЛОГИЯТА НА ЗАВИСТТА И ЗЛОБАТА НА ПРИМИТИВНИЯ МОЗЪК , НА ПОСРЕДСТВЕНАТА ЛИЧНОСТ"....!НАПРАВО САМ ЩАСТЛИВ , ЧЕ ОЩЕ ГИ КОМЕНТИРАТ ТИЯ 50-лв.!КОМЕНТИРАЙТЕ , БЕ ....ГЕРБ ЩЕ НИ ДАДЕ ОЩЕ ...ХА,ХА,ХААААААААА...ДУПЛО ПО ТОЛКОВА!
21
4
 
10
 
! Отговори
до №1 преди 3 години
Какъв премиер ще ви е Слави като е с патерици?Не знам как толкова болен човек се надявате да оправи България?!Той себе си не може да оправи.Цял живот си остана като стар ерген, щото е с чепат характер и дори в екипа си е диктатор.Не ви разбирам празните надежди да ви оправи човек, който е една от най-големите мутри от времето на баща ми.Сега пари няма-пуснал по 78ст абонамент за телевизията си в Ютюб.Той е не само болен физически.Психически е нестабилен.Сценаристите му също са много крайни.
20
4
 
6
 
! Отговори
До бау преди 3 години
Никой не ти ги е дал.Само ти ги е обещал,и то ако обвързваш разходите с върховенството на закона.А нашата мафия,докато е на власт,може и нищо да не получи.