Кунчев иска промяна на карантината заради Борисов и Радев, МЗ му отказа

Отрицателен PCR тест няма да отменя карантината
27 окт 2020 13:28, Нели Христова
60
Кунчев иска промяна на карантината заради Борисов и Радев, МЗ му отказа
Снимка: БГНЕС

Главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев предлага прецизиране в заповедта за поставяне под задължителна изолация при заразен с COVID-19. Необходимостта от промени той обосновава пред "Свободна Европа" заради случаите с отменените карантини на президента Румен Радев и министър-председателя Бойко Борисов.  

"Да, според заповедта дори при отрицателен тест, карантината не може да бъде свалена", каза Кунчев, но по думите му заповедта трябва да се прецизира, като в нея бъдат описани длъжности-изключения, при които ще бъде възможно изолацията да бъде отменена.

"Трябва да има ясен регламент. Очевидно е, че не можем да затворим държавата, а ако карантинираме всички управници, на практика ще се случи точно това. Затова в заповедта ще бъде описано при какви длъжности е възможно след два отрицателни теста, направени през два дни, карантината да бъде сваляна", каза Кунчев.

Самият Кунчев е под карантина, заради контакт с премиера Бойко Борисов, който е с доказан коронавирус.

Но от Министерство на здравеопазването излязоха с официална позиция, че заповедта няма да бъде променяна:

"Във връзка с публикации в медиите, че продължителността на карантината ще бъде намалена за конкретни лица, ви информираме, че позицията на Министерството на здравеопазването, изразена публично от министър Ангелов, не е променена:

"В заповедта няма да има промяна, позволяваща отпадане на карантината за определени длъжностни лица. Карантината е с еднаква продължителност (10 дни) за всички български граждани. Правилата са за всички.“

Отново обръщаме внимание, че отрицателният лабораторен резултат от PCR изследване не е основание за преустановяване на карантината и/или намаляване на нейния срок."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 33 Оставям те да спориш с уикипедия! Нищо лично!
35
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До 33 Цитат от уики:"Коронавирусите (Coronaviridae) са семейство едноверижни РНК вируси""Полимеразната верижна реакция (Polymerase Chain Reaction, PCR) е експериментален метод от молекулярната биология и молекулната диагностика. Реакцията е открита от Кари Мълис. Тя се състои от няколко стъпки, след които броят на началните ДНК молекули е увеличен. Това е необходимо, когато няма на разположение достатъчно ДНК за експерименти и анализ."Как метод за ДНК доказва РНК!? Не, че нещо!
34
1
 
15
 
! Отговори
А, бе, преди 3 години
Дайте на Баце една линейка и с нея да си обикаля. Той това работи. Важно е да се пълни чекмеджето.
33
1
 
12
 
! Отговори
Аз преди 3 години
За богопомазаните от власта карантитина не важи. При тях ковида идва и си отива по тяхно желание.Цирк.Тотално се оплетоха.
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама тоя много работи взе да иска
31
8
 
1
 
! Отговори
До 29 преди 3 години
Не е вярно.PCR тестът доказва наличието на РНК на SARS CoV2.Ти над какъв тест работиш в момента?Ако не си изследовател, поне изясни какво още искаш да се изследва.
30
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Вярно! Теста е за молекулярна диагностика и ДНК, а вирусите определено не са такива и имат само РНК!Справка: Уикипедия; Кари Мълис!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен 31Карантината на слънцето изтича точно когато ще бъде ясно кой печели изборите в сащ. Ако спечели спящия терор ни налага на макс,ако спечели рижия нещата ще се леки и меки. Западните *** вече почнаха терора,определили са се.
28
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ако не беше трагедия щеше да е голям смях! Да затворят народонаселението напролет да не си ходи на село и при роднини и приятели може! А за временно богопомазаните с власт трябва да има специално отношение щото без тях не може!Интересно какво ли изотзадзе пак ни гласят, та е необходимо ББ да се движи свободно от карантина и какви ли неща трябва да движи!?
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев,как ще ковментирате това,което казват и бг,и чужди специалисти,дори създадетелят на Пи си ар теста,че той не лови вируси,а взима днк-а проба?! Истина ли е това?!
26
4
 
2
 
! Отговори
Радой Ралин: преди 3 години
Маските да слагат и карантината да прилагат.Над просяк и цар,вирусът е господар.Вирусът Корона се нарича и на фукльовците на главитеда се курдиса най-обича,ако маските си носят на брадите.
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете си здравето и умрете от глад.
24
0
 
10
 
! Отговори
Ken преди 3 години
Да не забравите да дадете списъка с имената на изключенията и на вируса !
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка административна длъжност реално може да се извършва онлайн.От моя гледна точка и протести може да са онлайн при подходящ начин на регистрация.Времето на палатките е минало.
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да има промяна на карантината за определени хора, те като всички останали могат да заразяват Като са толкова важни може да управляват онлайн или ако са зле си има заместници . Аман от слагачи!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно законите са за всички, освен за тези за които не са. В случая, всеки който решим, че няма нужда да е в карантина, няма да е в карантина. Всички останали се оправяйте. Няма никакъв проблем да работят дистанционно, просто ги хваща секлета, когато силата на закона се стовари върху тях и решават да го променят. А това, че ще заразяват всеки с който се срещнат тях изоообщо не ги вълнува. Защото животът на хората е очевидно много по-маловажен от тяхното удобство.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои си мислят, че сме в батака.Не е така уважаеми!Това е естествения ход на всяко ново заразно заболяване.Може да се забави леко, но никога толкова, колкото им се иска на кукловодите.Не може да продължава вечно.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
възмездието наближава
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНяма нужда от списък, то е по принадлежност. Правила явно не важат за:1. сичкото държавен служител от редови катаджия нагоре, както и за 2. нашите ора - бизнесменове, които са достатъчно наши и приближени на хората по т. 1
17
14
 
3
 
! Отговори
Слагайте хиляда преди 3 години
Минуси ОбачеВ момента Само МутафчийскиМоже да се захване с батакаНяма да успееНо поне ще опитаИма необходимата смелост