Виолета Желева: Бюджет 2021 не е социален

Според нея бедните ще станат трайно бедни
28 окт 2020 22:30, Нели Христова
11

"Бюджет 2021 не е социален. Няма ефективност от разходите, които ще се направят. Бедните ще станат трайно бедни, а богатите ще станат трайно богати. Управляващите си купуват гласове с наши пари."

Това заяви в ефира на "Денят ON AIR" депутатът от БСП Виолета Желева във връзка с одобрения законопроект и актуализираната средносрочна прогноза на Бюджет 2021.

По думите ѝ допълнителните 40 лв, които се предвиждат за всяко дете, са крайно недостатъчни.

"Тази социална мярка, която се обсъжда, да има по 40 лв. за всяко дете, е по своя замисъл добра. Всяко дете трябва да има равни права и към него трябва да подхождаме по един и същи начин. Обаче какво се случва на практика? Родители с доходи от по 2-3 хил. лева ще получат също по 40 лв. За бедните родители това са нищожни пари", коментира социалистът пред Bulgaria ON AIR.

По отношение на планираното увеличение на пенсиите, Желева определи като "гавра" намеренията на правителството. За едни щяло да има 20% увеличение, за други само 5% и трябвало да се намери механизъм за преодоляване на тази пропаст.

Според Желева за да се подобри положението на пенсионерите, е важно да се направи преизчисляване. Това било изключително наложително, защото щяло да засегне 1,3 млн. пенсионери. Депутатът изтъкна, че в момента преобладаващата част от пенсионерите ще бъдат ощетени и реално техните пенсии няма да бъдат актуализирани.

"Когато 3 години искахме това преизчисляване, ни се казваше, че пари няма. Сега изведнъж тези пари дойдоха. Най-вероятно ще се наложи да влезем в една неблагоприятна спирала от теглене на заеми. Колко ще струва това? На този етап никой няма точни сметки. Зависи кой ще управлява следващата година и по какъв начин ще разпределя средствата", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Син карабинер преди 3 години
Не за сметки, а за политиката на разпределение трябва да се говори. Цялостната политика, не само за нейната социална част.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поголовното раздаване на новонапечатани пари всъщност ограбва бедните, защото заедно с тези 40-50 лв им подаряват и 4-5% инфлация.
5
5
 
7
 
! Отговори
дядо Шишарко преди 3 години
Ко не, откъдя накъдя това е купуване на гласове мааа. Човека дава, защото сме назор. Я веке ке гласувам за Бойко, щото вие БСПдирастите, само крадете и нищо не ни давате. Е една зима *** закарахте на морето, да хвана пневмония, за да може Масларова да открадне бая милиони..
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя си?!И ти ли пропълзя отнякъде!
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП за какво плюят след като са се провалили всеки път ?!ГЕРБ е изпълнил бюджета си всеки път, България не фалира, а просперира !
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Газ пикаят!
1
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личи и че е социалисткаЛъже безсрамно