Нинова vs ГЕРБ: И в тази криза ли ще продължите да крадете?

Корупцията била в законите, защо НЗОК плаща повече на частните болници
Обновена: 30 окт 2020 11:05 | 30 окт 2020 10:53, Камелия Цветанова
215
Нинова vs ГЕРБ: И в тази криза ли ще продължите да крадете?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващите в лобизъм и корупция и риторично попита мнозинството дали ще продължи да краде и "в тази криза, която е заляла света, Европа и България".

"Всички търсят икономически растеж и социални услуги, за да си спасят, а вие дори и в този момент нямате свян", скочи тя. Повод за острата й критика станаха поправки в Закона за обществените поръчки, от чийто обхват обаче не влиза задължението на частните болници да провеждат търгове за лекарства.

Още по темата
Тя припомни, че през януари стана ясно, че НЗОК плаща 7 пъти по-висока цена на частните болници спрямо държавните и общинските за едно и също лекарство.

"През 2016 г. частните болници бяха освободени от задължението да провеждат търгове за лекарства по предложение на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов и така се стигна до положението да разберем в началото на тази година, че тази промяна е довела до тази гигантска несправедливост с общите ни пари", отсече Нинова.

Соцлидерката допълни, че ЕК започна процедура срещу България за нарушаване на Договора за функционирането на ЕС и е предупредила правителството, че трябва да се изравнят държаните и частните болници.

"И МС тази седмица прие такава поправка, което се вижда от стенограмата, но някъде по пътя между МС и НС поправката за частите болници изчезва от закона, а вие вчера гласувахте този закон като дадохте възможност да се плаща в пъти повече на частните болници", обвини тя управляващите.

Според нея те имат конституционен проблем, защото в основния закон пише, че държавната и частната собственост са равнопоставени.

"Имате и европейки проблем, защото ако не изпълните препоръките на ЕК, ще продължи наказателната процедура, а тя завършва с финансови санкции и ги плащаме всички български данъкоплатци", каза Нинова.

По думите й третият въпрос е за лобизма.

"Някой между сградата на МС и НС изтри текста в полза на частните интереси. Преди четири години казахме, че корупцията вече е заложена в закона и ето и последния ярък пример за това - през закона 7 пъти по-скъпо лекарство за частните болници", отсече соцлидерката и настоя правителството да поеме своята отговорност.


215
Още от Политика
Удължиха срока на валидност на личните документи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
0
 
! Отговори
до 190 преди 3 седмици
До Анонимен 190
Касата плаща едно и също лекарство по различни цени, според закупуването от болниците. Държавната болница казва, че го купува за 100лв. - плащат и 100, но частните пишат, че са го купили за 700лв. и касата им го заплаща. .
188
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като здравната каса плаща повече на частните болници ,защо отиде да се лекува във ВМА при Мутафчийски? Да върви в частна ,там парите са повече и лечението по добро.
187
5
 
1
 
! Отговори
Да права си преди 3 седмици
Къде отиват парите за тестове за маски 5лв.в коя банкова сметка, къде отиват всички осигурени за пенсия, за здраве за винетки за данъци и още много скубани от народа пари. На кои сметки се наливат. Краде се яко ама яко.
186
1
 
11
 
! Отговори
А Техноимпекса... преди 3 седмици
КРАЕЦЪТ ВИКА : "дръжте крадеца"...Тази жена няма мярка...
185
1
 
12
 
! Отговори
amed doganq преди 3 седмици
алоу технотоимпекса ??
кой го взе на младини бря? тва не е кражба а взимане, ще се мълчи там ??
Тази бабунка, ще никой не я разследва за технотоимпекса бе ?
184
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Хи-хи-хи. Чуйте кой го казва!
183
3
 
24
 
! Отговори
КурНела преди 3 седмици
подМасовата крадиТизаторка

Говори за кражби ?!

Отврат!!!
182
2
 
21
 
! Отговори
K.Коцевa преди 3 седмици
Другарице Нинова, по-рано плюеше доста надалеч,а сега плюеш по...себе си :))) Ашкол- сун! Ако искаш да си още по- резултатна обърни се срещу вятъра ,тури си едно перде на очите,а и няма нужда и плюй на ляво и надясно дорде се осъзнаеш ... класово ?“ Все пак не е лошо да разбереш,че изстърваш " последния влак " със сносните политици,а то ще те запомним с ... кражбите,уйдурмите,плюенето и храченето... Чиба от политическата сцена !!!
181
1
 
26
 
! Отговори
И ТИ ЛИ КОРНИ! преди 3 седмици
А Техноимпекс кой открадна!
180
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дано да не умре преди да е върнала парите от Техноимпекс.
179
3
 
31
 
! Отговори
Грух преди 3 седмици
Аз лично, не зная за по нагла, лъжлива и злобна твар от тая госпожа. Чудя се, защо е такава ?
178
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Солунската митница я искаше един от Алековите герои в "Разни хора, разни идеали". Не е назован поименно. Но би могло да се приеме, че е бай Ганьо или някой негов прототип.
177
3
 
35
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
До ПроСоТо

Алоу, цоциалиста, бягай бързо към ВМА, че фюрерката ти я е хванал вируса на китайските другари!!!
Отивай, че първите пристигнали ще бъдат наградени със снимка с Румен Шведски и Курнинова от болничната стая!
П. С.
Занеси и бутилка бояршник!
176
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Крадецът вика: Дръжте крадеца!
175
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До 48 - нЕ ВЯРВАМ.....
174
1
 
9
 
! Отговори
Пуряк преди 4 седмици
До Анонимен 162

Това за бай Ганьо е било валидно преди повече от един век.
Сега Солунската митница я искам аз! Кака корни ще оцени това, че вече повече от три месеца дремизгам по протестите.
173
0
 
20
 
! Отговори
Ха ха, преди 4 седмици
До ПроСоТо 160

Ами нали тя сега е с имунитет, бе!
Не помниш ли какво каза преди няколко месеца главният прокурор по адрес на шофьора на самолети и какво се случи веднага след това?
172
3
 
21
 
! Отговори
Loyko преди 4 седмици
Дестабилизацията на държавата явно няма да успее,но ние може да си продължаваме с опитите. Няма угодия на Радев и Нинова. Защо си с шапка? ...,Защо си без шапка? Това ли е алтернативата?
171
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Корнелийо,
Номерът ти не мина. Ами яхвай метлата и потегляй за Бузлуджа, че Хелоуин започва след няколко часа. Вашата "чиния" там е много подходяща за отбелязване на празника по тъмно и в мъглата. Може и призракът на Гошо Тарабата да ви се яви.
170
3
 
26
 
! Отговори
до 166 преди 4 седмици
До Финансист : Поздравявам Ви ! Тази жена мисли,че ние не помним,не знаем ,не сме живяли в миналото и не го съпоставяме с днешния ден...,а какво ли ще стане ,ако БСП спечели с малко,"
но завинаги"....Тази жена е ХАМЕЛЕОН!аЛЧНОСТТА Й Е НЕВООБРАЗИМА