Дончев: Каква полза от още мерки, щом тези не се спазват?

За всяко решение се носи политическа и наказателна отговорност, заяви той
Обновена: 6 ное 2020 09:15 | 6 ное 2020 09:09, Петя Славова
237
Дончев: Каква полза от още мерки, щом тези не се спазват?
Снимка: БГНЕС

Вчера Ангел Кунчев обясни, че са необходими нови мерки за борба с коронавируса, но се оказа, че само една от тях  - зелени коридор за възрастни хора, може да бъде приета от правителството, въпреки и прогноза за 10 000 заразени на ден и 300 починали.

"Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност.  Дори министърът да изпълни на 100 процента, както често се случва, всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той." Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

"Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват. Каква полза от въвеждането на още и по-строги мерки, ако не се спазват", категоричен е Дончев, по повод предложените от Министерство на здравеопазването за нови мерки.

Още по темата

"Спазването на мерките не може да бъде само и единствено ангажимент на държавната контролна система", допълни още вицепремиерът. По думите му основната отговорност е нейна – РЗИ, полиция, инспектори, но ако гражданите съобщават за провеждането на масови мероприятия, свързани с нарушаването на мерките, то тогава няма да се налага да говорим за нови мерки.

"Имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са в точно обратната посока – икономиката, психичното здраве на хората, свободното движение на хората...Не се водим от коментарите, а от анализа за човешкия живот – какво е най-добре да се направи. Човешкият живот е най-висшата  ценност. Той трябва да се пази. Човешкият живот, разбира се не зависи само от хода на пандемията, а и от социалния статус и от икономическото благосъстояние. Затова изкуството е да се движим по ръба на бръснача", подчерта Дончев.

По думите му, натоварването на отделенията е 30%. "Ще реагираме в ситуацията", обясни той.

"Добрата новина е, че от пролетта на тази година здравната ни система натрупа опит. Сега познаваме това заболяване. Българските лекари и сестри, на които сме благодарни натрупаха опит и познават това заболяване. Натоварването в момента на ковид отделенията е около 30 процента. Най-голямо в Шумен, където е 56 процента. Ще реагираме според ситуацията", категоричен е вицепремиерът.

"Не сме подценявали, нито надценявали ситуацията. Организационно сега сме много по-добре подготвени, отколкото пролетта. И най-добрата организация на моменти показва слабости", заяви Дончев, визирайки сигналите за случаи на пациенти от последните дни, при които има забавяне с приема в болници и оказване на помощ.

Според вицепремиера всички звена от здравната система, включително и личните лекари, трябва да бъдат включени в борбата с пандемията, тъй като в момента основният товар е върху областните болници.

"Готови сме за всички варианти и всякакви ситуации. Освен развитието на пандемията следим внимателно и какво правят останалите държави в Европа", категоричен е Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
3
 
4
 
! Отговори
есенция преди 3 години
до анонимен "Стига сте говорили глупости. Снощи след 18 часа заради студа почти нямаше хора по улиците. В магазините всичко живо с маски. Спазват се мерките." авсолютно
133
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80 "Жалко!" но западните страни като бяха дисциплинирани и спазваха мерки защо сега пак са в карантина, ми много просто защо защото вируса ще изчезне когато правителството на страната реши поне политическия вирус ще изчезне, а ковитодеветнайсе ще се ограничи от само себе си такава е природата на вирусите по принцип.Правителството да ограничи с мерки разпространението на вируси а не да ограничава хората до което се свеждаха мерките до сега да се ограничават хората а не вируса.
132
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отговорността за спазването на мерките е на правителството, вкл. и на този Дончев. Да не бяга от отговорнсот, както е присъщо на гербер-астите.
131
3
 
6
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 години
А от теб, дончев, каква е ползата?
130
4
 
2
 
! Отговори
koko преди 3 години
132, много си прав, дори не знаеш колко. През 50-те години на миналия век има бум на отвлечени хора, които се изгубват за някакво време, после се появяват отново. По тях има белези от операции, твърде финни за медицината по онова време. След това обаче въпросните отвличания спряха. Явно расата, на коята са били нужни, е намерила това, което и трябва.
129
5
 
5
 
! Отговори
Елеонора преди 3 години
Спокойно, другата седмица като минем 6000 ще пеете друга песен ..... То е ясно като бял ден какво всъщност правят ГЕРБ - работят за собственото си оцеляване ..... Ние сме просто collateral damage ..... Right _
128
6
 
2
 
! Отговори
Колкото до вируса преди 3 години
в световен мащаб, той изигра своята роля . Китай спечели изборите в САЩ. Тоталитарните режими и религии напипаха слабото място на демокрацията - това е свободата на движение, свободата на словото, спазването на човешките права. Сега сме поставени пред избор - свобода или сигурност. Но както се казва - който е готов да замени свободата си за сигурност - той не заслужава свободата си. Може би е време за нова желязна завеса за да си осигурим поне ОТНОСИТЕЛНА СВОБОДА.
127
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мнениеИ не да панирате хората, и те да тичат при минимални симптоми да пълнят болниците, а когато има наистина тежък случай на нуждаещ се да го размотавате от болница в болница и да няма място за него, щото всички места са заети от паникьосани със слаба психика
126
2
 
2
 
! Отговори
CCCP преди 3 години
Коко, да знаеш, че извънземните само чакат да атакуват! От тях е корона-вируса, имат споразумение с Китай там да няма втора вълна, а в Европа и САЩ да поизмрем! Пази се и се лекувай адекватно!
125
3
 
11
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
По принцип е ваше задължение да измисляте смислени мерки и после смислен начин да ги контролирате. Това разбира се, само ако може да мислите.
124
2
 
7
 
! Отговори
Впечатляващо е преди 3 години
че тези които цяла пролет реваха, че им се отнема свободата и цяло лято протестираха тъпчейки се в палатки и спирайки линейки напоследък гориха маски са най-гласовитите поддръжници на затваряне на държавата, най-големите критици на здравната система, която не се спазва, най-големите паникьори. Нищо чудно, че много хора, като виждат това започват да си мислят, че вируса е медиен и целта му е омаскаряване и сваляне на Боко. Факт е, че вирус има - той не е безобиден - но паниката е опасна
123
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Факт Прав си но ако спечелят либералите ще продължат да раздухват истерията ковидеветнайсе и дори с още по голяма сила до налагане на ваксините които са една от техните цели до постигане на пълен контрол над хората и държавите дори и оон няма да се спаси.
122
3
 
3
 
! Отговори
koko преди 3 години
Крайния ефект от програмите са овладяване на популацията на Земята е, да се запази население около 1 милиард, все някой трябва да работи и да им слугува. А те ще държат ресурсите на този свят и няма как да се отървем от тях.
121
4
 
4
 
! Отговори
koko преди 3 години
В началото на пандемията, излязоха де що имаше американски протежета, които засвидетелстваха как ковид е мутирал естествено. Е, дипломата ми от СУ, Микробиология казва друго. Има принципи на естествени промени, които могат да се случат, но с хиляди и десетки хиляди години. Вместо това се "случиха" сега.Ако това беше възможно, вируси и бактерии да са избили живота на Земята много, много отдавна. Има и други вируси, но те не мутират, защото не са ги пуснали, или не са ги развили.
120
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Брутален Реалист, но не си чело книгата или не си я разбрало или ти е изгодно да говориш и да пишеш такива неща но те са неправилни меко казано.
119
2
 
8
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Дончееев, не става въпрос да следите всеки който не носи маска и да затваряте държавата. Става въпрос като имаше такива прогнози да сте готови с болници за ковид19, да сте набавили линейки, да има организация, която да реагира в реално време, а не РЗИ да обявява карантина на заразените 5 дена след като са им излезли резултатите, да има вече лаптопи за учениците, а не да ги обещавате за другата година и т.н. и т.н.... не сте въобще в час!
118
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 120, kokoНе знам накъде биеш, но ми се струва че малко се бъркаш.Както и да е, едно нещо е вярно.Това което каза за нарастващото население на Земята, мога да го обясня, макар и да звучи малко цинично. Все пак факт е, че човекът е най-страшният хищник на планетата и си няма естествен враг. Природата е "измислила" начин да регулира този проблем и единият начин е с вирусите и бактериите. Спокойно, като измрат достатъчно, вирусът ще се кротне!
117
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До koko Нещо май не си дорасло или с нещо си прекалило но си съмнително.
116
5
 
2
 
! Отговори
koko преди 3 години
119, с най-топли чувства, но тогава чумата е била естествена. Днес са подменени 18 протеина в структурата и, като на 4 от тях много бързо може да се намери съотвения патент в патентното ведомство към Департамента на САЩ. Или света явно много е напреднал, щом мутациите вече си отварят патенти... :)Протеините за респираторното заболяване, за пневмонията, забравих другите две, както и 4 протеина от вируса на СПИН са добавени, последните - за да се разшири обхвата на заразяването. Работят...
115
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 118Така е, но това създава разделение, дискриминация сред българите.Моя колежка това лято ходи три пъти до Гърция с четиричленното си семейство с PCR тестове всеки път, а аз не мога и до Сърбия или Румъния да отида, защото не са ми излишни тези пари.На друг колега обаче, детето му е болно със симптоми и току що научих, че направеният му тест е отрицателен. Тъй че не е съвсем прав доктор Симидчиев, че понеже сега няма грип, всеки болен е с корона.