Дончев: Каква полза от още мерки, щом тези не се спазват?

За всяко решение се носи политическа и наказателна отговорност, заяви той
Обновена: 6 ное 2020 09:15 | 6 ное 2020 09:09, Петя Славова
237
Дончев: Каква полза от още мерки, щом тези не се спазват?
Снимка: БГНЕС

Вчера Ангел Кунчев обясни, че са необходими нови мерки за борба с коронавируса, но се оказа, че само една от тях  - зелени коридор за възрастни хора, може да бъде приета от правителството, въпреки и прогноза за 10 000 заразени на ден и 300 починали.

"Всяко решение, което се взема на министерско ниво е политическо. За него се носи политическа, наказателна и административна отговорност.  Дори министърът да изпълни на 100 процента, както често се случва, всичко, което му е препоръчано от експертите в съответното министерство, отговорността я носи той." Това заяви пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев.

"Към момента се съсредоточаваме към спазване на мерките, които съществуват. Каква полза от въвеждането на още и по-строги мерки, ако не се спазват", категоричен е Дончев, по повод предложените от Министерство на здравеопазването за нови мерки.

Още по темата

"Спазването на мерките не може да бъде само и единствено ангажимент на държавната контролна система", допълни още вицепремиерът. По думите му основната отговорност е нейна – РЗИ, полиция, инспектори, но ако гражданите съобщават за провеждането на масови мероприятия, свързани с нарушаването на мерките, то тогава няма да се налага да говорим за нови мерки.

"Имам впечатлението, че не са спрели да ни критикуват. Ако днес бяхме взели други рестриктивни мерки, коментарите щяха да са в точно обратната посока – икономиката, психичното здраве на хората, свободното движение на хората...Не се водим от коментарите, а от анализа за човешкия живот – какво е най-добре да се направи. Човешкият живот е най-висшата  ценност. Той трябва да се пази. Човешкият живот, разбира се не зависи само от хода на пандемията, а и от социалния статус и от икономическото благосъстояние. Затова изкуството е да се движим по ръба на бръснача", подчерта Дончев.

По думите му, натоварването на отделенията е 30%. "Ще реагираме в ситуацията", обясни той.

"Добрата новина е, че от пролетта на тази година здравната ни система натрупа опит. Сега познаваме това заболяване. Българските лекари и сестри, на които сме благодарни натрупаха опит и познават това заболяване. Натоварването в момента на ковид отделенията е около 30 процента. Най-голямо в Шумен, където е 56 процента. Ще реагираме според ситуацията", категоричен е вицепремиерът.

"Не сме подценявали, нито надценявали ситуацията. Организационно сега сме много по-добре подготвени, отколкото пролетта. И най-добрата организация на моменти показва слабости", заяви Дончев, визирайки сигналите за случаи на пациенти от последните дни, при които има забавяне с приема в болници и оказване на помощ.

Според вицепремиера всички звена от здравната система, включително и личните лекари, трябва да бъдат включени в борбата с пандемията, тъй като в момента основният товар е върху областните болници.

"Готови сме за всички варианти и всякакви ситуации. Освен развитието на пандемията следим внимателно и какво правят останалите държави в Европа", категоричен е Дончев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи Бойко и компания не спазваха мерките и затова се разболяха.И какво ще ги правим сега?Май ще трябва да се наказваме.
153
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търси си нова работа от март....
152
4
 
12
 
! Отговори
коко брайс преди 3 години
ДЪРЖАВАТА АБДИКИРА ОТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ....С ИЗРЕЧЕНИЕТО НА ДОНЧЕВ ВСИЧКО СТАНА ПРОЗРАЧНО...ЗАРАДИ ШЕПА НЕСПАЗВАЩИ ПРАВИЛАТА ЩЕ СТРАДАТ ВСИЧКИ И НИКОЙ НЕ ПРАВИ НИЩО...САМО И САМО ДА НЕ ИЗПУСНЕМ КОКАЛА...ДА СМЕ ДОБРИ ЗА ВСИЧКИ ...жалко че ще има много които ще си отидат завинаги-без време....
151
4
 
2
 
! Отговори
До 153 преди 3 години
Защо така с лошо? Аз съм от ГЕРБ и съм красива. Как така реши нещата? Ти много ли си хубав. Хахахаха. Е..Ати коментара си написал, честно. Не знам дали си хубав, ама умен ич
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До koko за това че имаш диплома за микробиолог то това разбрах и че тя ти говори разни неща, но каква е дипломата ти за средно образование което е по важния въпрос защото в нашата страна се случват и разни непонятни неща и ти затова по добре кажи какво ти е средното образование ако имаш такова.Не ми занасяй с разни извънземни.....
149
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грозни, ама с криви глави-тиква, пъпеш, кратуна.Като не можете да наложите да се спазват мерките-подавайте си оставките. и да дойдат хора,които ще ги наложат. Все едно командирът по време на война да се вайка ,че войниците не го слушат и не му изпълняват заповедите. Такъв командир се отстранява моментално и застава пред наказателния взвод.Да крадете сте годни, ама да работе-НЕ... Айде у лево...
148
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие спазвате ли мерките,като половината се изпоразболяхте?
147
6
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
защо всички гербери са толкова уродливи и грозни? според мен е защото лошотията и жестокостта загрознява не само вътрешно
146
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до есенция 146Хм.. Ами как ли да разберем от кои мерки има полза и от кои няма? Дали пък да не се огледаме и да видим какво правят другите? И до къде го докараха другите държави, които като нас носеха маски, но училищата им са отворени? Искаме ли и ние да стигнем до там? Глyпавите се учат от своите грешки, а мъдрите от грешките на другите! Не е като да нямаш избор!
145
1
 
5
 
! Отговори
Елеонора преди 3 години
Тоест , от 15 септември до днес са заразени 2764 на възраст от 0-19 ...и то като се има предвид ...... тестове не им се правят ..... тоест реалните цифри са в пъти по големи ....
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до есенция Дори не си разбрало че не е коментар а реплика и дори дуплика или един вид есенция от друг коментар.
143
2
 
7
 
! Отговори
Елеонора преди 3 години
Докато децата и тиинейджърите стоят по половин ден в затворени стаи и мерките за тях са ефимерно понятие , епидемията няма да спре и само ше нараства ...водя си като майка собствена статистика която не се връзва с официалната такава , по възраст особенно ... ето ви за разпространителите на вируса цифрите от 0 до 19 години на 01,09,2020 са били 1347 регисрирани с Ковид15,092020 са 143230,09,2020 са 162015,10,2020 са 203331,10,2020 са 3483 06,11,2020 днес са 4196
142
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Мерките трябва да са епидемиологични а не предизборно раздаване на пари на и без друго имащите пари например заможни пенсионери с четирицифрени пенсии то това е кощунство и е насочено срещу следващите управляващи.Да си кажат хората Герб бяха добри защото раздаваха едни пари на едни хора.Добавка трябва само за хората с доходи под прага на бедност независимо дали са пенсионери или каквито и да са иначе е предизборно и политическо раздаване на пари с обратна цел да се върне на изборите
141
1
 
3
 
! Отговори
До koko 128 преди 3 години
Хахайахайайайа. Ти ли си микробиолог, бе скъпи. Ох, умори ме от смях. Мамин конспиратор той
140
4
 
3
 
! Отговори
до есенция преди 3 години
и как разбра че няма полза от мерките щом никой до сега не ги е спазвал.Нещо си противоречиш. Това грозде е кисело но аз не съм го опитал. Но съм сигурен че е кисело, ей това ти е логиката, напук и наинат.
139
2
 
4
 
! Отговори
цитирано преди 3 години
Литературният гений на госпожа Тома Бикова винаги е будил трепет и усмивки на симпатия сред санираните умове на симпатизантите на ГЕРБ. Тази фина дама освен, че безконечно пръска ухание на отлежал жасмин около себе си, е носител на сговорчив ум и гъвкав морал. Тя е жена с ефирен интелект, а мозъкът й работи в рими. Бикова е поетесата на ГЕРБ така, както Караянчева е майчината вулва на партията.
138
2
 
4
 
! Отговори
до есенция преди 3 години
снощи мила заради студа, Мол Парадайз се пукаше по шевовете от народ, нямаше на първо и второ ниво едно парко място.
137
3
 
4
 
! Отговори
есенция преди 3 години
До Анонимен "Ами няма полза от мерките и затова и хората не ги спазват." авсолютно.
136
2
 
9
 
! Отговори
До 139 преди 3 години
Когато няма никакви мерки, вирусът се разпространява неимоверно бързо. Можеш ли да ми кажеш коя здравна система ще издържи на това. А иначе, откри Америка. Много ясно, че ще мине време и вирусът ще се самоограничи. След 2, 3 или 5 години. Но мерките са нужни. Вирусите отслабват с времето. Може би смъртността ще намалее, но трябва да сме отговорни, това е истината
135
1
 
6
 
! Отговори
до 139 преди 3 години
и ти къде си видял дисциплина това лято в европа. Всичко на всякъде беше отворено. Само че сега им светна овреме че нещата се затягат и локуми за счупени икономики няма да спасят човешки животи.