155 милиона отиват за машинно гласуване

Още няма официално решение дали устройствата ще бъдат купени или наети
9 ное 2020 14:48,
17
155 милиона отиват за машинно гласуване
Снимка: БГНЕС

155 млн. лв. ще задели държавата за машинното гласуване. Това става ясно от бюджета за 2021 година и прогнозата към него.  50 млн. лв. ще бъдат получени авансово от ЦИК, а останалите 105 млн. лв. ще са догодина, пише вестник "Монитор".

В бюджетната прогноза пък е записано, че са предвидени и разходи за провеждането на изборите за Народно събрание, които трябва да се проведат през март 2021, и за вота за президент през есента. Не се посочва обаче сума и не става ясно дали тези средства са част от парите за машините. Иначе в бюджета за ЦИК са заложени разходи от 5,791 млн. лв., както възможност за поемане на допълнителни такива до 192 млн. лв. Все още няма официално решение от страна на ЦИК дали устройствата ще бъдат закупени или наети както се случваше досега.

Предвид заделената сума обаче най-вероятно машините за гласуване ще бъдат придобити трайно. Все още остава и висящ въпросът колко точно устройства ще бъдат закупени, като ЦИК разглеждаше няколко варианта – 10 000, 12 500 и 25 000. Най- реалистичен обаче е първият вариант, но това е минимумът машини, които държавата трябва да придобие. Това показва и справка на "Информационно проучване", която ЦИК е поискала за броя на секциите с над 300 избиратели. Те са общо 9479 броя, като според изискванията на Изборния кодекс именно в тези секции в страната трябва да се сложат машини в секциите.

Още по темата

ЦИК вече прие техническите изисквания за машините, като преди това се допита до ДАНС и ДАЕУ. Обществената поръчка обаче ще бъде обявена евентуално до края на ноември, като в момента ЦИК умува как да оформи самата поръчка и документацията по нея – дали да е една обща или на отделни позиции за доставка и за логистика и съхранение на устройствата. Причината е, че ЦИК няма складове къде да съхранява машините, нито пък с какво да ги транспортира до секциите в деня на изборите. Именно затова около 20 октомври имаше среща с вицепремиера Томислав Дончев с какво ще може да помогне държавата с логистиката. На срещата не било договорено нищо конкретно и така и не станало ясно дали властта ще осигури складове, но ЦИК били уверени, че пари за машините има и ще имат подкрепа.

От ЦИК обмислят да пишат до Агенцията за обществени поръчки как да оформят самата поръчка. С писмо до МС пък молят за експерти, които да им помагат с документацията около поръчка, както и да участват в комисия за подбор на кандидатите. Иначе още преди месеци ЦИК получи пазарно проучване, поръчано от правителството на „Информационно проучване“ за възможните доставчици на машините. Самите ЦИК писаха на още три родни компании дали разполагат с устройства, каква е цената и за какви срокове биха могли да ги доставят. Едната от тях им отговори, че сроковете за доставка са минимум 4 месеца, другата – че заради пандемията може да има забавяне на доставките на елементи за машините, тъй като голяма част от тях идват от Китай или Азия. Една американска компания, която се занимава с производство и доставка на машини, пък имаше интерес да представи своята продукция пред ЦИК. Те на свой ред им върнаха писмо, с което ги уведомиха, че скоро ще обявят поръчка и могат да участват в нея.

25 млн. лв. е предвидено за изплащане на партийните субсидии в бюджета за догодина. Партийната субсидия остава 8 лева на глас. За първа година обаче вместо финансовото министерство, оттук нататък правосъдното ведомство ще отговаря за превеждането на партиите по сметките на формациите. Сумите ще идват от бюджета на ведомството, вместо директно от държавния бюджет. Ако парите на правосъдието свършат, то тогава МС ще има право да превежда допълнителни трансфери, за да покрие разликата. Данъчните пък ще събират от партиите невърнатите все още надвзети субсидии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 3 години
Барисов , защо се водиш по акъла на Нинова. Вече ползвахме такива машини и много малко хора ги използваха.Не разбираш ли че целта е да те провалят финансово ?Тези пари да отидат за неща смислено.
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С машинно гласуване мн. мащабно се манипулира вота.На едно ще се подмени гласуването.Има си технология.Двойно чипиране се казва.Не се прилага на всяка машина. Поставя се самоа на най- големите секции.Както и да е.Мисълта ми беше, че това са излишни разходи.Машините не гарантират нищо.Те не гарантират сигурността и тайната на вота.При евроизборите част от взетите под наем 3000 машините не проработиха.Изборите се ранимулират с протоколите.Като има от всяка партия застъпници-да не пушат!Да гледат!
13
1
 
4
 
! Отговори
Лично преди 3 години
Аз реших да гласувам с хартиена бюлетина, поне ако се стигне до спор винаги може да се преброи. Не желая да бъда цифричка за някого когото не одобрявам или дори ненавиждам.
12
2
 
1
 
! Отговори
Седналият на пънче преди 3 години
Машинно гласуване което ще се брои от подкупените изборни комисии. Тиквата на власт отново през 2021. Другаря-учител Путин е щастлив, че неговия ученик така успешно се развива в банановата република България.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами другари, кажете на Корни и на фигурата да спрат да реват за машинно гласуване и няма да има нищо за чекмеджетата. Айде давайте
10
0
 
9
 
! Отговори
русенец преди 3 години
Това прави по 13 252 лева на избирателна секция. Тези машини предполагам са със златен корпус. Но какво се учудвам? Поляците купиха Фъ 35 на единичната цена, на която ние купуваме 40 години по-дърт самолет. Да върви далаверинга, другото е таш*к.
9
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз май не схващам , ако някой може нека ме светне 240 тикви вече си гласуваха да имат право да гласуват дистанционно , народа на изборите трябва да гласува на хартия аз си мисля ,че тиквата се дърпа щото , електронния вот още не знае как да го фалшифицира
8
5
 
7
 
! Отговори
Тези преди 3 години
хвърлени на вятъра пари да тежат на съвеста на учиндолския месия,галевица ,крушовишката *** и Румен юмрука
7
6
 
8
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 3 години
АМИ, ТОЧНО В ХОЛАНДИЯ, ПОКАЗАХА НАГЛЕДНО КАК, СЕ МАНИПУЛИРА Т. Н. "МАШИНЕН ВОТ".... ХАХАХААА....БСП--ЗАТОВА ГО ИСКАТ И РЕВАТ ЗА НЕГО!ИНАЧЕ---ЗАГИВАТ КАТО ПАРТИЯ!!!!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхме го това машинно в Комунистическите Съединени Щати. Демонократска измислица.
5
3
 
7
 
! Отговори
zeus преди 3 години
В началото на годината Томи Дончев каза, че ще купуваме машини за 30 милиона лева и цена на една машина към 2000 лева. В края на годината цената вече 150 милиона лева, номер 2 е прав, 120 милиона за шкафчетата.
4
2
 
10
 
! Отговори
БСП гламотия преди 3 години
В Нидерландия имаше 99,9% машинно гласуване, в момента там има 0% гласуване с машини и всичките са изхвърлени. Една от причините беше директна манипулация на вота. Един от кандидатите за депутат в нидерландския парламент съвсем демонстративно произведе 200 гласа за себе си на една от машините в секцията чрез специално устройство в джоба.Целта му беше да покаже какво става с гласовете при машинен вот. " В цяла Европа с машини се гласува ЕДИНСТВЕНО и САМО в Брюксел и околностите му .....
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А държавната поръчка от държавна фирма Цифрово и друго обслужване ли ще бъде спечелена?
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ги виждам повече от 100-те в чекмеджета.
1
2
 
11
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Никой никога не е искал машинно гласуване, нормалното решение е гласуване по Интернет, все пак годината е 2020. Иначе от тези 150 милиона 100 ги виждам в чекмеджетата ;)