Каракачанов: Македония разбра, че България не води някаква политика на инат

Сега всичко е в ръцете на Скопие, заяви вицепремиерът
11 ное 2020 07:10, Нели Христова
53
Каракачанов: Македония разбра, че България не води някаква политика на инат
Снимка: БГНЕС

Българската страна няма да отстъпи от рамковата си позиция от 9 октомври миналата година. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачaнов след посещението на Зоран Заев в София.

Каракачанов съобщи, че се е състоял разговор, в който са участвали министър-председателят Бойко Борисов, както и външният министър Екатерина Захариева.

"Те разбраха, че България не води някаква политика на инат, а България води принципна политика, че България е суверенна държава и не се влияе от настроенията в една или друга европейска или световна столица. То има два варианта - или приключва добре за България и за Македония, или за Македония разговорът за Европейския съюз се отлага някъде във времето", каза Каракачанов.

По думите му по време на разговорите със Заев е било обяснено, че "не можем да направим никакъв компромис с въпросите свързани с българската история, с идентичността на българския герой и с идентичността на всички онези хора, които общо наричаме част от общата ни история".

"От тук нататък всичко е в ръцете на колегите в Скопие. Макар и няколко дни до края на процеса до петък - те имат възможността бързо да коригират всичко, което до момента са пропуснали и да видим дали това ще е достатъчно за началото на преговори с Република Македония", каза още Каракачанов като подчерта, че България не претендира за част от тяхната история след 1944 г.

"Ние не искаме нито Йосип Броз Тито да бъде български герой или сръбските политкомисари, дошли от Белград и взривявали, и убивали наши войници, да бъдат наши геори. Те претендират за част от нашата история. Тази история е обща - тя не е на някаква измислена нация, нация измислена в Москва през 1934 г. Така че, никой никого не изнудва! В края на краищата, не България е кандидат член на ЕС, а Македония е кандидат член. И би следвало да се съобразява с онова изискване на ЕС, което казва, че преди да станеш член на ЕС, не трябва да имаш нерешени въпроси със своите съседи - това е принцип в ЕС!", подчерта министърът на отбраната


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шкембе войвода много си нави пружината и сега си играе с паметта на всички достойни национални герои. Да си начеше егото на министър на "най - великата" и мощна държава в света!
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 Византия е историческо название за Источната римска империя, от която сме възприели ортодоксното християнство.Това, че е имало много гърци в администрацията И, не значи, че е била гръцка държава.България не е единствена та държава, на бившите територии, завладяни от Византия.България е на-страта ортоксална държава, достигнала пределите на империя, създала писменост И култура, разпространена сред народи те,пишещите на Кирилица и до днес.
4
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 19век се заражда славянофилската идея в Русия и тя започва да издирва древните народи на Балканите.Това е шанса и на нас да имаме нова държава. По тая линия Венелин издирва и показва на света т нар българи от онова време.Така руснаците създават една нова нация,обучават младежите й ,а Раковски и Левски с цялата плеяда хайдути вземат гръцкия модел за революция.Има ли нещо самобитно в нац.освободителните борби или всичко е взето от гръцката революция.После Съветска Русия измисли и Македония.
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали е разбрала, Северна Македония, вместо да прилага споразумение то с България, търси поддръжниците сред съмнителни професори,недоброжелатели срещу България, необразовани политици, които не познават историята на България и Балканите.Така рисува да остане в чакалнята за ЕС, години, докато не престане да краде българска история.Страни, са поведението и възгледите, на някой европейски учени, и политици, към историята.
2
25
 
7
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Шкебе на три морета е наясно,че всичко зависи от това какво ще кажат на ХЕРАКОВСКИЯ от ,, КОЗЯК,, ,но се прави на министър...
1
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре ,че я нямаше Византия да ни обвини в кражба на цялата си среновековна история. Не случайно Византия никога не признава ,че Бългафия има право на земите до Дунава.Целият ни Зпатен век е изкопиран и откраднат от Константинопол.Християнството ни е византийско,култура..всичко.Добре че я няма Византия.Щото нашата история е византийската,не случайно ние я четем от византийски автори.