Жестовият език влезе във закон, само 1/5 от глухите го владеят

Над 100 000 българи ще бъдат извадени от социална изолация
5
Жестовият език влезе във закон, само 1/5 от глухите го владеят
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене Закона на българския жестов език, с който той се признава за естествен и самостоятелен. Проектът е на правитеството.

По време на дебата в пленарната зала стана ясно, че към момента само 1/5 от глухите владеят жестовия език, защото останалите няма къде да го научат.

Досега той не съществуваше и не можеше да бъде официален предмет за изучаване в училищата.

С новия закон обаче от изолация ще бъдат извадени над 100 000 души, защото се осигуряват условия за ефективно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот.

Със закона се предвижда предоставяне на безвъзмездна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно, както и ранно въздействие и подкрепа на глухите и сляпо-глухите деца чрез българския жестов език.

За глухите и сляпо-глухите ученици в училищата се въвежда специален учебен предмет "Български жестов език", а в детските градини специално образователно направление по български жестов език.

Обученията ще се осъществяват от педагогически специалисти от професионални направления "Педагогика" и "Педагогика на обучението по…", или по специалност "Българска филология" с придобита професионална квалификация "учител по български жестов език".

Висшите училища трябва да осигурят условия за подготовка на специалисти по българския жестов език. В процеса на обучение глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Шегата настрана, но ако си глух ще предпочиташ правописни грешки, пред тоталната липса на комуникация...
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1За всички си проблеми, в САЩ са намерили начини за справят е с това. В България липсва елементарна защита на работниците. В една фирма даваха заплати и според местожителство. Пътуваш от Перник всеки ден? 400 лева по-малко за теб. Защо? Защото така може. А българи ът е такова гадни животно, че го приема за добро и нормално поведение
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искате да кажете, че го е нямало?WTF и държава...
2
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И без това около 1/5 от българите владеят български език - личи си от заглавието "... ВЪВ ЗАКОН..."
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как ще ги изведете от социална изолация, след като работодателите не искат на работа хора с увреждания? Как ще им осигурите подходящата среда за работа?Тия неща не се случват с "парламентът реши".