Таванът на бюджета скача, вече може да надхвърля 3%

Заради коронакризата ЕК разреши дефицитът да е над този процент
Обновена: 12 ное 2020 13:33 | 12 ное 2020 13:32, Камелия Цветанова
25
Таванът на бюджета скача, вече може да надхвърля 3%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Парламентът вдигна тавана на бюджетния дефицит. Това стана с окончателното приемане на промените в Закона за публичните финанси.

Прагът на дефицит, който до момента беше 2 на сто от брутния вътрешен продукт, след поправките може да бъде по-висок –  3% или повече.

В проектозакона за държавния бюджет за 2021 г. пък е записано, че разликата между приходите и разходите ще бъде 5,51 млрд. лева или над 4,4% от прогнозния БВП за годината.

През април заради коронавируса и последвалата икономическа криза Европейската комисия разреши на всяка страна от ЕС да има право временно да прехвърля 3-процентния дефицит в бюджета си.

С промените в Закона за публичните финанси се променя и преразпределителната роля на държавата, като тя може надвишава 40% от БВП.

Целта е да се изключат разходите, извършвани от сметки за средства от Европейския съюз, включително и по други международни програми и договори, които са с режим на сметки за средства от Европейския съюз, от обхвата за максималния размер на разходите по консолидираната фискална програма, който не може да надвишава 40 на сто от брутния вътрешен продукт, с цел да не се ограничава усвояването на средства от европейските фондове и програми.

На практика това ще доведе до премахване на ограниченията за усвояването на парите от европейските фондове и от Плана за възстановяване на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
8
 
! Отговори
Апропо преди 3 години
Спасихме ли я икономиката?Само не казвайте че се жертвахме напразно заради заемите за хотели на мутро-управата...
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се скри оная мишка Минку 47 вечния ерген?