Скопие да уреди отношенията със София, после членство!

Проучване: Подкрепяме Северна Македония за ЕС, но не безусловно
101
Скопие да уреди отношенията със София, после членство!
Снимка: Правителствена пресслужба

Българите категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Категоричното условие е Северна Македония да изпълнява бързо договора си с България. 

Още по темата
Това показва кратко изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю "лице в лице". Теренът на изследването е между 29 октомври и 6 ноември. Сондажът е част от независимата собствена ежемесечна изследователска програма на агенцията.

Респондентите са билипомолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: "Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България" или "Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз". Първото избират 5,8%, второто 57,9%.

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове. Важен въпрос е също дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство в ЕС, или пък именно членството в ЕС би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите. Въпреки че по такъв тип теми трудно може да се очаква детайлна масова запознатост, инстинктът на българското общество е ясен, посочват социолозите.

Немалък дял, 36,3%, признават, че не могат да преценят – това е очаквано заради по-сложния характер на темата.

Трябва ли Македония да е член на ЕС? Само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия. Така се доказват и изводите от поредица изследвания, назад в годините, свързани с темата. Те показват, че българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие. Преди години, например, обществото ни по-скоро остана на страната на Скопие в спора с Атина. 

И все пак безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията "България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България".

И по двата индикатора електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи "бързата писта" за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия.

Най-младите групи не са особено запознати с темата. Другите демографски фактори по-скоро повлияват слабо. Явно става дума за консенсусна тема.  

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 29 октомври и 06 ноември 2020 г. сред 808 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
И българи е нямало преди 13 века, пак ми говорите за Траки, мраки, ала бала... вие от колко века сте?
59
2
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Много моля ако някой знае какъв смисъл влагат македонците в думата ВЛАХ и какъв смисъл влагат българите в думата ВЛАХ. Гледам доста специалисти има по езиците...
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи са македонци, имат паметник на Александър Велики в Скопие, но се водят славяни, също са измислили Кирилицата :))) До колкото имам бегли познания по история, славяни е нямало преди 2 300 години, но от макета всичко може да очакваш :))
57
22
 
2
 
! Отговори
Чоката преди 3 години
До 67: а вие какви сте бе - од 7 милиони - 1.5 милиони турци, 1.5 милиони роми, 2 милионо македонци и 2 милиони над 70 години пензионери, егати нациата буахахаха
56
0
 
8
 
! Отговори
Е ! преди 3 години
До Така ще еНали знаеш, как им увират чутурите? Слагаш и едно паве и след като уври павето вариш още 24 часа!
55
0
 
5
 
! Отговори
Антички преди 3 години
В Македонията през 1944г. е имало 100-150 000 куци власи според техните хвалби. Интересно защо на последното преброявяне са намалели на 8000. Отговора е,че не са сублимирали,а се пишат македонци понастоящем,нищо,че нямат нищо общо със славяните. В МачЧрдония ката срещнете има като Влаше,Влахов,Влашки трябва да знаета,че насреща ви априори е разпинявен антички маЧердонец.
54
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам на макетата да се присъидинят към Сърбия, ще се наричат Велика Сърбомакедония със столица Белград разбира се :)) Така няма да са ни бреме, те ще бъдат щастливи, няма да им досаждат татарите :)))
53
1
 
17
 
! Отговори
Така ще е преди 3 години
До Чоката Нищо не ни пречи да почакаме като гърците 28 години да ви уврат чутурите. Лошото е,че след 28 години албанците ще са държаватворния народ во МаЧердонията и ще трябва с тях да се договаряме. Ама щом елитот ви е от куци власи,*** и сърби......така ще е .
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Moskva i Belgrad da otvorqt arxivite i da vi kajat kakvi ste,i ot koga ste izmizleni ai soktir
51
0
 
4
 
! Отговори
Да преди 3 години
До ЧокатаПросто сте едни артисти! Дядо Господ от дясната топка е направил Земята, а от лявата вас, нали?
50
8
 
0
 
! Отговори
Горан преди 3 години
Е па вие ко сте се фанали за думата тя историята си е история ние да влягаме в ЕС па другото е ала-бала.
49
1
 
10
 
! Отговори
Да бе! преди 3 години
До ЧокатаАми македонци сте, както ние сме тракийци, а има и добруджанци, шопи, родопчани и т.н..Кой ви е пречил за нещо?
48
11
 
1
 
! Отговори
Чоката преди 3 години
До 60:Ами около 75 години от както сме ве изгонили от Македония, ей толкоз са :)
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Zet mi e Albanec ot Tetovo schtom toi vi kazva bylgari mlyk.
46
2
 
7
 
! Отговори
Пенко Митревски преди 3 години
Сите македонци са *** .Ние од Македония много мразим Србия оти ни измислиха друг език и ни делят от бугарите.
45
8
 
2
 
! Отговори
Пенко Митревски преди 3 години
Меркел дръжи с назе и у ЕС где что даже неразбират что сакат българите от Mакедонja.
44
3
 
9
 
! Отговори
Хем,хем преди 3 години
До Бунгар По Тошово време баща ми си купи сръбски култиватар с прилежащ инвентар. В инстукцията за експлоатация имаше обястения ня сръбски,македонски,хърватски и словенски. Баща ми разпрявяше,че на сръбски разчита и разбира инструкциите,но на мекедонски много трудно нещо се разбира,защото го бяхя напълнили с латинизми,доката сръбския и хърватския си бяха просто славянски езици.Хем ги псуваш,хем им се смееше.
43
1
 
3
 
! Отговори
Да преди 3 години
До Пенко МитревскиДобре, лека нощ и приятни сънища!
42
10
 
0
 
! Отговори
Пенко Митревски преди 3 години
Македонец ли е Гоце ? Сите знаюм ка отговора и ние и вие. Ний ке бидем у ЕС ке ни сакат ,ке ни пуснат там что ни е местото веке сме и у НАТО!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Пенко МитревскиEi nenormalnik kakyv ezik e govoril Aleksandyr Makedonski.gyrcite vi obqsnixa toq vypros dobre.Vsichki naokolo vi kazvat bylgari samo vie ne si znaete roda i vqrata zombita typi