Скопие да уреди отношенията със София, после членство!

Проучване: Подкрепяме Северна Македония за ЕС, но не безусловно
101
Скопие да уреди отношенията със София, после членство!
Снимка: Правителствена пресслужба

Българите категорично искат първо уреждане на отношенията със Скопие, преди да се мисли за членство на югозападната ни съседка в ЕС. Категоричното условие е Северна Македония да изпълнява бързо договора си с България. 

Още по темата
Това показва кратко изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю "лице в лице". Теренът на изследването е между 29 октомври и 6 ноември. Сондажът е част от независимата собствена ежемесечна изследователска програма на агенцията.

Респондентите са билипомолени да изберат кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: "Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България" или "Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз". Първото избират 5,8%, второто 57,9%.

Въпросът стана важен заради разразилия се напоследък спор кое е по-бърз приоритет: Северна Македония да бъде в ЕС или по-скоро изчистването на десетилетните историческите спорове. Важен въпрос е също дали проблемите трябва да се изгладят, преди да се говори за членство в ЕС, или пък именно членството в ЕС би могло да създаде среда, в която да бъдат преодолени и проблемите. Въпреки че по такъв тип теми трудно може да се очаква детайлна масова запознатост, инстинктът на българското общество е ясен, посочват социолозите.

Немалък дял, 36,3%, признават, че не могат да преценят – това е очаквано заради по-сложния характер на темата.

Трябва ли Македония да е член на ЕС? Само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия. Така се доказват и изводите от поредица изследвания, назад в годините, свързани с темата. Те показват, че българското общество не е загубило, въпреки десетилетната разделеност, съпричастността си към Скопие. Преди години, например, обществото ни по-скоро остана на страната на Скопие в спора с Атина. 

И все пак безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията "България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България".

И по двата индикатора електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи "бързата писта" за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия.

Най-младите групи не са особено запознати с темата. Другите демографски фактори по-скоро повлияват слабо. Явно става дума за консенсусна тема.  

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 29 октомври и 06 ноември 2020 г. сред 808 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФактМакетата са загубени, съгласен, но да им отстъпваме на тез 1.2 милиона (останалото са албанци до 2 милиона) е глупаво и смешно :) Да не си присвояват нашата история, нали имат паметник в Скопие на Александър Велики, да се пренасочат към елинската история, понеже той се е смятал за грък :)) Забравих че гърците им удариха греда, оставаме ние бал*ците явно :)
19
1
 
15
 
! Отговори
Хм преди 3 години
Македония до 10 години си е заминала,шиптърите ще я изядат,със или без ЕС.И какво се получава-подаряваме еврочленство на албанците,дето никой не ги иска...
18
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕТО КАКВО КАЗВА ЕДИН МАКЕДОНЕЦ ОТ ЛЕРИН ОТНОСНО КОРОНАВИРУСА И ПРОБЛЕМИТЕ С ТУРЦИЯ:ЦЕЛТА НА ГЪРЦИЯ Е НЕ ДА СПАСИ ГЪРЦИЯ(СЕБЕ СИ) А ДА УНИЩОЖИ МАКЕДОНИЯ!СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА БЪЛГАРИЯ-ЦЕЛТА Е НЕ БЪЛГАРИЯ ДА Е ДОБРЕ,А МАКЕДОНИЯ ДА Е ЗЛЕ!
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първа стъпка - незабавно да си пренапишат учебниците по история и да махнат от тях всички клевети срещу България и българите!Срок - един месец!
16
3
 
16
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
С едно щракване на пръстите си промениха името. Изглежда са готови да дават дупе, така че сега е момента да се действа.
15
1
 
15
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ако някой случайно не е разбрал-Македония е загубена отдавна!Сега въпросът е да не загубим България,а то натам вървят нещата.Още от самото начало се подходи грешно,трябваше да постъпим като гърците,които отведнъж отказаха макетата от измисления античен произход.Ние трябваше да подходим по същия начин с измисленото им средновековие.Толкоз.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бързо изпълнение не е възможнно. Ще отнеме 40-50 години ако изобщо стане и се върне българския език и история. Пораженията от великите сили, НАТО, ЕС, Сърбия и Гърция върху бг нацията там са толкова страшни че няма да стане скоро и май не е възможно. 500 години турско и 80 години сръбско робство и 30 години антибг държава е много време и няма как да стане скоро.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и по-бърз начин да станат част от ЕС. Така и така са свикнали да си изкарват български паспорти, няма да им е много трудно да придобият постоянни такива.
11
5
 
13
 
! Отговори
Ники преди 3 години
Кога ще потърсим сметка от Сърбия и Русия за днешната ситуация в Македония?
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо ми беше от Македония, ама тия днешните са пълни гюбрта
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скопие да го пуши.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грешка беше първи да им признаем държавичката, толова криви сърбоманчета няма дори в Сърбия :) Мразят ни дори повече от сърбите, не знам как е мисли Тиквата - омиротворителя на Западните Балкани :))
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Немалък дял, 36,3%, признават, че не могат да преценят това е очаквано заради по-сложния характер на темата."Няма нищо сложно в "характера" на темата. Докато не спрат да ни крадат историята, никакъв ЕС. Толкова е просто.
6
1
 
3
 
! Отговори
До 1 от Бацко Бойко преди 3 години
Режи, режи, ама с тъпия нож! Нали сме артисти, все пак
5
8
 
5
 
! Отговори
83539 преди 3 години
До АнонименТолкова ли се страхуваш от президента? Ти да не си ББорисов - той изпитва панически страх от РРадев?
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледайте президента Румен Радев в Панорама.
3
9
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
до 1 - Гледай си Панорама, пък комшията тъпче бахурното отделение на жена ти.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ,че четох статията се ама какво означава това да уреди онези няма да кажат ,че са българи пишат и говорят на български и историята им е българска тогава за какво отношения става дума?!?!
1
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ужас! Зеления чорап е в Панорама! След малко ще си прережа вените!