Дариткова: Здравната система работи в режим на свръхнатоварване

Депутатът от ГЕРБ не смята, че сме изпуснали ситуацията
21 ное 2020 22:02, Нели Христова
106
Дариткова: Здравната система работи в режим на свръхнатоварване
Снимка: БГНЕС

„Трагедията в Пловдив не може да бъде клеймо върху всички работещи в системата. Надявам се проверката да покаже кои са отговорните лица и те да бъдат наказани”. Това заяви председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване и шеф на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова за случая с починалите с COVID-19 пациенти в Пловдив, предаде Нова тв.

Двама мъже бяха оставени да лежат с часове на стълбите пред входа на университетска болница „Св. Георги“ .

По думите й здравната система работи в режим на свръхнатоварване. Дариткова изказа най-искрени съболезнования към близките на починалите пациенти.

„В същото време хиляди лекари, медицински сестри, санитари, фелдшери, шофьори, лаборанти изпълняват денонощно своя дълг и се грижат за българите. Коронавирусът предизвика криза, която е предизвикателство не само за нашата здравна система. Страни с много по-добре финансирани системи не можаха да се справят с нарастващия брой заразени, които се нуждаят от медицинска грижа”, поясни д-р Дариткова.

Според нея, ако всеки един в системата поеме отговорност, ще можем успешно да се справим с пандемията.

„Важно е пациентите да бъдат идентифицирани рано, да бъдат изолирани рано. На предна линия са и общопрактикуващите лекари. Те трябва да преценяват кога има нужда от хоспитализация. Всяка едно лечебно заведение трябва да организира добре своята работа, така че да може не само да се предостави болнично легло, а да се предостави и медицинска грижа”, коментира председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

„На този етап при условие, че всеки който има нужда от болнично лечение, го получава, не смятам, че сме изпуснали ситуацията. Имаме една достатъчно добра реакция. От друга страна анализ на смъртността трябва да се направи, но след време. Всички трябва да реагираме адекватно. Отговорността на медиците е ясна, но и отговорността на обществото трябва да е ясна. Ако не спазваме мерките, болните ще продължат да нарастват”, каза още тя.

По думите й хаос в здравната система има, но само на определени места.

„Огромният проблем е, че част от пациентите купуват лекарства, които са определени като панацея за коронавируса и започват профилактично лечение. Това може само да им навреди”, каза още Дариткова.

„През лятото имаше много сериозни послания, че това е само грип, че инфекцията се използва с цел да се ограничат правата на гражданите. Това доведе до едно отношение на обществото, което се опитваме да модифицираме”, поясни д-р Даниела Дариткова.

Според нея въпреки, че Европа е затегнала мерките, броят на заразените не намалява. По думите й тотално затваряне не е необходимо, защото трябва да се мисли и за психичното здраве на хората.

„Всички ресторанти и молове работят при строго спазване на мерките, ниска посещаемост и дезинфекция”, коментира още председателят на Парламентарната комисия по здравеопазване.

На въпрос какво се случва в НС, тя заяви следното:

„Успяваме да се справим въпреки системния саботаж на опозицията, която страда от раздвоение на съзнанието. По време на извънредното положение, когато прекратихме заседанията, настояваха, че трябва да се събираме. Сега пък искат разпускане на Народното събрание”, заключи Дариткова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зад всеки провал на лекар, катаджия, държавен служител, съдебен помощник, кмет и т.н. стои провал на някой по-високо във веригата. Така че ако искате виновните да носят отговорност, идете да ги търсите в МС, НС и разни джипки, дето обикалят паланките.
52
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти в целия свят здравната система е свръхнатоварена. Все пак ако не всявахте толкова паника, със сигурност натовареноста щеше поне с една идея по-малка. Вместо да плашшите хората, за да спазват мерките, просто трябваше да дадете реалната картинка.
51
1
 
6
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Хареса ми тезата за заслугите на жандармерията в борбата с ковид .....
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дариткова,здравната система работи в режим на свръхнатоварване,защото не е пригодена за население от 80% Затваряйте градове.От друго слабоумните чалгари не разбират.
49
2
 
13
 
! Отговори
хигиена преди 3 години
Браво, добре сте чели, най много се печели по време на кризи.всички сте за БЕСИЛОТОа народа мълчи.
48
0
 
13
 
! Отговори
До дъртата Икова ... преди 3 години
Никой не слага "клеймо върху всички работещи в системата" . Проблемът е СИСТЕМАТА на здравеопазването, която вие некадърни калинки не реформирахте.Дано не ти се случи и теб да те изритат от някоя болница... тогава ще видиш кон бобяде ли!
47
1
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Калинка-урунгел-калинка-урунгел....
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дариткова,нали си гласувахте повишението на заплатите с 500лв от1ви ноември.Така че какво си се загрижила толкова.Депутатската заплата сега е около 4800 лева.
45
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плодовете на демокрацията в БГ.Горчиви са.Умиращи хора пред болниците,изнервени до крайнастепен лекари и сестри.Има болници от средата на миналия век,които приличатпо скоро на конюшни.След 30 г.разграбване и унищожаване на всичко това коетостава е отражение на криминалния преход.
44
1
 
20
 
! Отговори
циганина преди 3 години
От 11 години от както са на власт лъжат ямболлий когато дойде време за избори, че ще им добършат болницата която е започната от татово време преди 48 години.Много жалко за всички от цялата област,сега се лекуват в болница тип /павильони/.
43
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравната система е погребана още в началото на престъпния преход.Няма лекари,няма нормални болници.Има само чекмеджета,сарай и къщи за гости.
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България няма здравна система. Има пари на здравно осигурявани, събирани в нещо, наричано НЗОК, в което са се впили множество смукала за изсмукване на парите. Най-голямото смукало е на едни бандити с произход от ДС. Силата им идва от видимия за тези, които могат да виждат факт: подкрепа от всемогъщата ДПС. След много време историята ще отчете ролята на проклятието на България/разпределителя на порциите и най-добрия му инструмент -ГЕРБ, в управлението на всички системи в България.
41
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
здравната система работи само за вас! за гнусните политици, министри, висши чиновници, кметове и началници на партии, генералитет. има ли от тия неприети в болници или умрели? няма!за обикновенните хора не само че не работи, ами ги оставят да ***, кой къде може.на бандит ББ му закараха от ВМА в къщи 6 апарата включително и мобилен апарат за обдишване, а хората *** по стълбите на болниците.ще ви съдим и ще лежете в затвора до един!
40
0
 
22
 
! Отговори
Веселяка преди 3 години
Здравната система се чуди кога ще спреш да правиш *** закони.
39
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента по-нова дават лекар в Германия българин,най после дават информация как се лекува там,и няма нищо общо с тук,тестовете са безплати имат направления от лич.лекар дистанционно тук тук умишлено се бавят ,за да печелят лабораториите и съвсем друго лечение )бай *** ще подърява милиарди на бизнеса тоест техните хора и фирми ,
38
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така смята-и е вярно-ЗА НЕЯ!Сигурна е че дори ако пръdне на криво-веднага идват 10 екипА,правят и 20 теста и след 5 мин.е в вип отделение наПирогов.Всички знаем,че никой от ТЕЗИ няма да го хвърлят на стълбите по бельо и да заминат с линейката,нали?!?!Нека си хвърли депутатската карта и да отиде в болницата да я "приемат",без да казва коя е-Е ТОГАВА ЩЕ ВИДИ,КОН БОБ ЯДЕ ЛИ?!?!?
37
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свръхнатоварен е защото няма кадри. Вие сте на власт 11 години. Познай коя партия е отговорна за състоянието на здравната ни система
36
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На първо място в света по смъртност .Снощи го обявиха.Сега Дариткова и подобните и от парламента да ходят да лекуват,а не да си правят прически.
35
1
 
18
 
! Отговори
Bon преди 3 години
Дариткова, ти си просто един....... долен ***. Познай от първи път дали повече в живота си ще гласувам за вас.
34
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"това е нагледна демонстрация, как човек може да говори, без да знае точно какво"----------------------------------------Така се прави в Тикволандия. Важното е да говориш това, което се харесва на тиквения ти началник.