Конституцията на ГЕРБ в дневния ред на парламента

Изненадващо тя влезе като първа точка, а не бюджетът
26
Конституцията на ГЕРБ в дневния ред на парламента
Снимка: Bulgaria ON AIR

Първата точка в дневния ред на парламента в сряда се оказа проектът на ГЕРБ за нова Конституция, а не държавният бюджет за следващата година.

В програмата е предвидено депутатите да обсъдят и решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание, което е внесено от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" днес.

Още по темата

160 депутати трябва да подкрепят новата конституция, за да се премине към свикване на Велико народно събрание.

Преди дни беше получено и становището на Венецианската комисия, което беше поискано от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Комисията смята, че намалението на депутатите от 240 на 120 изглежда произволно като брой, без да е направена цялостна оценка на влиянието на подобно действие върху политическата система на България.

От Комисията изpaзявaт cъжaлeниe, чe проектоĸoнcтитyциoнните пpoмeни нe ca били пpeдшecтвaни oт пoдxoдящo oбщecтвeнo oбcъждaнe и не е била направена зaдълбoчeнa oцeнĸa зa ефекта от тях.

"Би билo пpoпycнaтa възмoжнocт, aĸo пoдгoтвянитe измeнeния нa Koнcтитyциятa нe paзглeдaт въпpoca зa oтгoвopнocттa нa глaвния пpoĸypop", пишат от Европейската комисия за демокрация чрез право, като напомнят, че този въпрос ce oбcъждa c експертите ѝ oт гoдини.

Настоява се за създаването на механизъм за независимо разследване, който да не е подчинен по никакъв начин на главния прокурор.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари