Засега не се налагало откриване на военно-полева болница за COVID

Лечебни заведения имало, но проблемът бил с медиците
41
Засега не се налагало откриване на военно-полева болница за COVID
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На този етап няма необходимост от откриване на военно-полева болница за борба с COVID-19, каза във Велико Търново министърът на отбраната Красимир Каракачанов, цитиран от БТА.

Акцията за отварянето на такава военно-полева болница през пролетта е трябвало да покаже как работи държавният резерв, каква е подготовката и логистиката, както и за колко време може да бъде направена подобна операция, като резултатът е, че за 24 часа това може да се случи, подчерта той.

Още по темата

Големият въпрос сега е, не кога и за колко време такава болница може да бъде открита, а какъв ще бъде персоналът, който ще я обслужва. Лечебните заведения към момента си вършат работата, но проблемът е персоналът, коментира той.

В тази ситуация като общество трябва да сме солидарни, допълни вицепремиерът и уточни, че още преди две седмици всички военнослужещи, които са били заразени с COVID-19 и са оздравели, са били призовани и те са дарили кръвна плазма. Около 40 човека от състава на министерството работят на смени като санитари в петте военни болници на територията на страната, каза той.

Каракачанов посочи, че одобрява последните мерки срещу заразата, оповестени от правителството, защото те са съгласувани с професионалистите, които работят на първа линия в овладяването й. Ако те преценят дали трябва мерките да бъдат затегнати или да се отпуснат, то отново ще подкрепя тяхното решение, подчерта пред журналисти министърът.

Близо 70 милиона от бюджета на Министерството на отбраната са предоставени на здравеопазването за борба с COVID-19, уточни Каракачанов. По думите му това няма да се отрази на проектите за модернизация на армията.

Във Велико Търново министърът на отбраната и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов участваха в честването на празника на Националния военен университет "Васил Левски" и 142 години от началото на военното образование в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
6
 
! Отговори
ескимос преди 3 години
До Анонимен 11И защо мислиш, че кубинските лекари ще предпочетат да дойдат тук, а не в Испания например, или пък в щатите, където има доста испаноговорящо население!? Няма страна с по-лоши условия за работа на лекари и сестри от Бг и изобщо не сме конкурентни на пазара на работна ръка.
17
4
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Да не се правят на хави, ами да намалят заплатите или да съкратят ненужните държавни служители. Поне 100к душички има на хранилка за нищо. Бизнеса умира, а за държавните служители заплатите се повишават. Това е престъпление.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво го грее ..депутати и герб ,сега е важен бизнеса ,за тая година за вируса им подгряват 2 пъти по петстотин милиона ,е така се правят пачки ,кво го интересуват въртолети )
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега пък нямало нужда, с тия бройки, които генерирате всеки ден. Генерал Мутант ще лекува.
14
2
 
9
 
! Отговори
ЛУСТРАЦИЯ! преди 3 години
Агент-доносник на Държавна сигурност. Какъв срам за България, през 2020 г. един такъв доносник на комунистическите, репресивни служби да е министър, при това на отбраната на натовска държава. СРАМ И ПОЗОР!!!ЛУСТРАЦИЯ!!!
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера парламента отхвърли предложението да се закупят два медицински хеликоптерс заедно с оборудването, но нямат нищо против партиите да получават 23 милиона годишна субсидия.
12
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете го намира Каракачанов, свърши си работата с макетата, доволен съм :) Продава им паспорти, но накрая му е писнало, отряза ги като хората :))) Чак ни гориха знамето :) Общо взето съм добре настроен към Каракачанов, направи всичко възможно да им угоди, но макетата са антички, най много мразят бу гарите :))
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да раздават пари на калпак на собствениците на кръчми и футболни клубове, които едва ли ще достигнат до нуждаещите се наемете лекари от Куба. Имено те се справиха с Еболата, тогава ги слушаха и ограничиха разпространението. Куба е известна от години с износа на лекари за хуманитарни операции.
10
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това туловище само чака някоя натовска страна да бракува военна техника за да я купи.
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Викайте китайски медицински персонал. То в Китай вече няма коронавирус.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти па какво ще откриваш бре,и кой ще си работи там,ти и оня черкезин ли?
7
1
 
2
 
! Отговори
gogo преди 3 години
Месец Март открихте Арена Армеец за от 10 до 20 новозаразени на ден,а?
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да се открива полева болница, като ВМА е създадена когато армията беше 200 000, с огромна леглова база и подходяща инфраструктура, сега са не повече от 10 000. Проектирана е именно за такива ситуации. Защо не се използва пълноценно?
5
3
 
5
 
! Отговори
торбичка БИЛА преди 3 години
а ще ни ги покажете ли най-сетне "камарите трупове" за които вашия Тиккввоч бълнуваше още през Април или само с празни чували и лъжливи статистики ще плашите неукото българско стадо !?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега а ако се наложи пак ли ще са изненадани Или ако за сега нема нужда защо болнидедят по 5часа пред инфекциозно и се връщат у дома или всичко е една параноя или дме много по зле отколкото можем да си представим
3
2
 
5
 
! Отговори
Яяя преди 3 години
Този министър вярно ли се е напикал в гащите докато е стрелял в Кортен?Казват,че има снимки в нета!
2
1
 
8
 
! Отговори
Военослужещ преди 3 години
Само ОСТАВКА се НАЛАГА.......
1
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
упс,пак изпълзя Шкембето.....и като стана дума за болници:-Него лекуват ли го изобщо някъде,или санитарите от "Четвърти километър" са прибрали ризите?