ГЕРБ довършва мандата, ще има ли промени след изборите?

Коментар на социолога и политически анализатор Първан Симеонов
4 дек 2020 09:42, Анисия Иванова
215

По всичко личи, че третото правителство на Бойко Борисов ще довърши мандата си. Ковид вълната измести фокуса от протестите към живота и здравето на хората. Възгласи "Оставка" обаче все още се чуват от площада. Дали успешното излизане от коронакризата ще разчисти пътя на Борисов за следващ мандат?

"Здравната система по-скоро си върши работата, но има среди, които поощряват усещането за хаотичност. Има и друг проблем - България е едно от застаряващите общества. Беше ясно, че ако Борисов пусне шведския модел, ще има една опашка от смърт. Хаотичността и смъртността помрачават донякъде усещането на успех", каза социологът и политически анализатор от "Галъп" Първан Симеонов в ефира на "България сутрин".

Според него, ако сега мерките сработят, нещата могат да се върнат в релси. Той смята, че от гледна точка на общественото съзнание мерките са дошли навреме.

"Обикновено страхът води до желание за затягане, но обществото самостоятелно стигна до тази идея. Това е шанс за Борисов, защото обществото само е стигнало до тези мерки", отбеляза социологът.

По думите му стилът на управление на България трябва да се промени. Според него Борисов иска да завърши с нещо хубаво, а протестите и Ковид-19 не са нещо хубаво.

"Не ми се вярва някой да има желание да отлага изборите. Много е рано, има много неизвестни. Само преди три седмици Борисов се кълнеше, че няма да затваря държавата. Ако изборите бяха есента, можеше да се направят всякакви коалиции, защото вълната щеше да е анти ГЕРБ и щеше да е мощна", подчерта Първан Симеонов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че вероятно Борисов се надява след известно време народът пак да го върне. По негово мнение Ахилесовата пета в управлението на ГЕРБ била, че е много реактивно.

"През лятото с началото на протестите двете основни партии загубиха. След август обаче няма никаква динамика. Предполагам, че при избори сега ГЕРБ е в малко по-изгодна позиция. Голяма промяна няма. "Патриотите" вероятно ще имат поводи за ръст. Логиката казва, че Борисов би искал да спечели тези избори за престиж, но ми се вижда трудно дали ще може да управлява пак. ГЕРБ има нужда от почивка", коментира политическият анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Генерал Борисов е икона на българското Преображение Господне. Аз вярвам в него и в трудовите победи на партия ГЕРБ. Кабинета Борисов 4 ще победи Ковид и ще изтръгне бедността завинаги от България. А с Кабинетите Борисов 5 и 6 устрема ни към завършване на проспериращия ЕС ще бъде неудържим!
95
7
 
8
 
! Отговори
до аналлизатора преди 3 години
Не,промени няма да има!Бойко си знае работата!А вие вместо непрекъснато да се тикате в политиката идете да работите!Гиди мързеливи тарикати!
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
103- ИМАШ В ПРЕДВИД БСП- ТАЗИ ГАДНА ПАРТИЯ Е ПЪЛНА С МИЛИОНЕРИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ, НЕЙНИЯТ ХИМН Е... НА КРАК О ПАРИИ ПРЕЗРЕНИ, НА КРАК О РОБИ НА ТРУДА... И ИЗЛИЗАТ РОБИТЕ МИЛИОНЕРИ- НИНОВА, ОНЯ ПАРИЙ С РОЛС РОЙСА, ДЕТО ТРЪГНА ДА СПАСЯВА МИТЬО ОЧИТЕ, КИРО, БАЙ ГУЦАН, СЪС ЗАВОДИ ЗА 1 ДЛ- НАРЯЗАНИ НА СКРАБ- ПАРИИ ДО ПАРИИ С ДВОРЦИ И ЯХТИ КОИТО КРЕЩЯТ "ГЕРБ КРАДАТ"- АМАН ОТ ВАС БЕ ДРУГАРИ- СВЪРШЕТЕ НЕЩО ХУБАВО ЗА ТОЯ НАРОД- СПРЕТЕ ХИБРИДНАТА ВОЙНА СРЕЩУ ТРУДОВИЯТ СИ НАРОД.
93
7
 
7
 
! Отговори
гербаджия преди 3 години
До Анонимен 101Браво за двете висши!С едното си постилаш,с другото се завиваш,кой като теб!Направо черна завист ме загриза!А за "тъпите гербаджии" не се притеснявай,напролет ПАК ще спечелим изборите!:)))
92
5
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
A, довършването на мандатя, не е никак сигурно;))) Не се знае, знае ли се;))) Бъдете убедени, че това не е желанието на Бойча;))), дори вчера един от ОП-то спомена, че управлението е тежка работа и им требе почивка;)))
91
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази гадна партийка е на политическото гробище! Казвам го като тяхен бивш гласоподавател!!
90
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали уж сте демокрация, какъв е този несменяем премиер? При демокрацията няма такива селски аристократи и бостански благородия. Объркали сте режима, сега е 21-ви век, вече не сте царството на селския цар Маруля. Оня режим е бил през средновековието преди 1000 години.
89
9
 
2
 
! Отговори
Bob преди 3 години
Ако здравната система съ вършеше работата, едва ли щеше да има болни.Ние сме едно малко село, с малко народ, с големите ни градове н са толкоз застроени, гъстотата на населението не толкоз голяма.Струпвания има в градския транспорт в големите градове и на пазарите в провинцията.Проблема, е че работата е по-лоша и от Швеция, въпреки, че там не са вземали мерки. Тоест ние сме по-зле от това да не сме правили нищо. Мисля, че в болниците и по време на вземане и чакане на резултати се заразяват хорат
88
2
 
5
 
! Отговори
антибсп преди 3 години
Евала нострадамус! Велико прозрение
87
5
 
11
 
! Отговори
АМАН ОТ ФИГУРАНТА преди 3 години
ДА ПИТАМ- МАРТ КАТО ИЗБЕРЕМ ГЕРБ- ФИГУРАНТА ПАК ЛИ ЩЕ ВАДИ ЮМРУК НА НАРОДА СИ, ПАК ЛИ ЩЕ СЕ РАЗНАСЯТ БЕСИЛКИ, ПАК ЛИ МАРОДЕРИ ЩЕ РАЗНАСЯТ ФАКЛИ ИЗ СОФИЯ И ЩЕ БЛОКИРАТ КРЪСТОВИЩА.
86
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 89Пич- останахте 3-*** малолетни п-р-ъ-д-л-ьо-в-ци:))))))))))Влизай в час и вземе някаква диплома първо - инак ще си останеш само статистика
85
10
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
В България наистина се изсипва дъжд от милиарди евра, но ефекта е нулев, защото няма база и фундамент , на който да се стъпи и да се надгражда!Фундамента на едно общество е образованието и здравеопазването!!!Умишлено след Тодор Живков всичко се срина!!!Сега картината е сюреалистична, уж живеем в най-богатия съюз и в най-хубавото време, но половината от населението на България няма достъп до здравеопазването и образованието!Животът е жесток селяни прости, а вие сте много прости!Брамби!ЦРУ!!!
84
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Беше повече от ясно, че няма да има предсрочни избори. Парите на оня в Дубай свършиха, а на оня ми ти президент, нещо му омекна юмручето :))))))))))) Отровните си направиха партия, Мая така и не се изправи, а ония дето системата ги убива, всъщност си живеят доста добре от социални помощи! Та кой ще бутне правителството - никой. На следващите избори пак ГЕРБ печели
83
0
 
10
 
! Отговори
а бе,червен дришльо преди 3 години
До Анонимен 62Нито Полша,нито Унгария,още по-малко Италия говорят за напускане на ЕС!Голям ви е мерака за нов ссср и вие пак да партийносекретарствате,ама няма да стане!С голия мерак ще си останете!:)))
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевАбе, Василев какъв модел на икономиката ще сменяш? А под преразпределение какво разбираш? Ще иземвате средствата на разботещите и ще си ги преразпределяте. Според потребностите ви. Икономиката въпреки всичко си върви добре. Най-после, след 80години подобрихме рекорда от 1939-та за износ на ПРОДУКЦИЯ за Зап.Европа. Нямало огромни нищоправещи пушещи заводи, значи няма призводство! Така ли?
81
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 79 ВасилевВасилев, за планова икономика ли лобираш? Какво значи да се смени модела на икономиката!? Всичко става държавно?! Научи си добре спуснатите опорки от Д-р Радев и тогава се опитвай да мислиш:))))))))))))))Радев ако малко мъж ( а той не е) като иска да носи отговорност- да напусне поста си, да направи партия и да излезе на избори. Айде стига се е крил под полата на жена си.
80
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДО СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевПрезидента радев иска да дойде на власт отбора, който стои зад него. Никаква промяна не иска. Само му виж съветниците. А по способност да се конфронтира си съперничи с Нинова. Скара се със служебния премиер назначен от него. Вместо да организира избори, каквито са му задълженията по Конституция, тръгнал изтребители да купува. Трима от съветниците му със скандал го напуснаха. Друг се изхлузи в европарламента. ДС-та. Сикаджия го води при Решетников. Дронове, съпруги-фотографи.
78
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЪПРОСЪТ Е:ИМАТ ЛИ КОМУНИСТИТЕ, МУТРИТЕ И КОРУПЦИЯТА АЛТЕРНАТИВА?АМИ РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ИМАТ..Е ТОВА Е.
77
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикВсеки на който Бойко е обещал пари ще гласува за герб.. около 10%