Оставаме отворени за диалог със Скопие, но България няма да си затваря очите

Подкрепата ни остава, но не е безусловна, посочи Захариева
12 дек 2020 17:50, Красимир Ангелов
339
Оставаме отворени за диалог със Скопие, но България няма да си затваря очите
Снимка: ВМРО

"България винаги е била един от най-силните поддръжници на европейската перспектива на страните от Западните Балкани". Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във видеообръщение по време на конференцията "Западни Балкани".

Форумът, който протича онлайн, е организиран от евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки.

В изказването си Захариева увери, че подкрепата към страните от Западните Балкани ще продължава, но същевременно напомни, че тя никога не е била безусловна. Според външния министър, Северна Македония е неглижирала предупрежденията относно неспазване на договора за добросъседство.

"Въпреки всичко България остава отворена за диалог, и вярва, че заедно с колегите от Скопие ще намерим изход от тази ситуация", отбеляза Екатерина Захариева.

Още по темата
Евродепутатът Ангел Джамбазки заяви по време на форума, че България не може да даде съгласие за начало на преговорите за Северна Македония при преднамерено нарушаване на договора за добросъседство

Не оспорваме правото на самоопределяне, а настояваме за политическа и историческа коректност, заяви българският евродепутат на конференция "Западни Балкани".

"Ако има някакъв спор в момента между Република България и Република Северна Македония, той е основан само и единствено на неприятния факт, че властите в Скопие отказват да прилагат договора за добросъседство, който беше подписан преди 3 години и половина. 3 години и половина бяха загубени преднамерено, организирано от кръгове в Скопие, които не желаят сближаването между България и Македония, а по мои подозрения - не желаят и Република Македония да бъде пълноправна част от Европейския съюз", заяви още Джамбазки и продължи:

"3 години и половина ние любезно, но твърдо предупреждавахме, че в случай на неизпълнение на договора, няма как да се получи българското съгласие за започването на тези преговори. Между другото - днес много се говори, че България е наложила вето. Не! България не е наложила вето. България не е дала съгласие за насрочване на първата конференция на външните министри, на която трябва да се даде формално начало на преговорите. И България има своите абсолютно законни основания за това на база на международното право”.

Джамбазки посочи, че договорите се подписват, за да бъдат спазвани и то стриктно, честно и коректно и от двете страни.

"Когато имаме неизпълнение, когато имаме саботаж, когато имаме недобронамереност от едната страна, няма как тези отношения да се развиват. Няма как България да подмине това с лека ръка и да си затваря очите. Това е основата на българската позиция", заяви още Джамбазки по време на международната конференция, която тази година се провежда онлайн. По думите му има среди, които се опитват да изопачат истината и да представят българската позиция като враждебна.

"Да твърдят, че едва ли не България не признава самоопределението на гражданите на Република Северна Македония. Или ги карала как да наричат част от своето самоопределение или част от своя език. Това е абсолютно невярно, това е изключително непочтено твърдение, лъжливо твърдение. България не оспорва правото на самоопределение на когото и да е било. Ние просто настояваме за историческа и политическа коректност - когато става дума за събития отпреди 1944 г. и когато става дума за самоопределението на редица фигури, част от българската история, част от политическата история и българската национална борба за освобождение", допълни той.

Според Джамбазки без Западните Балкани Европейският съюз няма да бъде завършен и няма да бъде окончателен както географски, така и геополитически.

"Знаете, че Западните Балкани са обект на засилен интерес от пропаганди и от геополитически интереси на държави извън Европейския съюз, които нерядко са, ако не враждебни, то поне засилено конкурентни", допълни евродепутатът.

Той наблегна на факта, че около нашите морски граници в акваторията на Черно море и Средиземно море се развиват процеси, които трябва да бъдат внимателно наблюдавани и изследвани.

"И държавите от Европейския съюз трябва да водят засилена външна политика там, защото случващото се около нашите граници засяга пряко бъдещето на неговия южен фланг", подчерта заместник председателят на ВМРО.

Според евродепутата за България, за българската сигурност и за сигурността на южния фланг на НАТО не може да има никакво съмнение, че трябва да бъдат развивани отбранителните способности на всички държави в този регион, които са част от Северноатлантическия договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


339
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
1
 
3
 
! Отговори
До 305 преди 3 години
Не са етнос, понеже са сбор от няколко етноса.
255
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Kamenco"За азикот:има многу поблиски азици на Балканот.. со помали разлики и нико не вика дека е диалект на соседната држава."1. Вашият език е ИЗКУСТВЕНО доближен до сръбски и отдалечен от български с декрет, за това има исторически документи2. В лингвистиката има критерии кое е език и кое е ДИАЛЕКТ на език. Вашето е диалект3. За да има отделен език, трябва преди всичко да има отделна НАЦИЯ, ЕТНОС, каквато вие имате от няколко десетилетия, а език се гради векове
254
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Kamenco"Наголем доказ дека не сме еден народ е ветото!"Айде бе! Вие у македонско логика не учите ли? Или просто не можете да разбирате и да мислите, ама в нападките и в манипулациите много ви бива?А ние сме БИЛИ един народ доскоро! Исторически и добре документиран ФАКТ! Какво общо има ветото с това. СЕГА не сме един народ, защото вие вече сте яко измешани с албанци и ***. Това ни радва, защото вашето поведение е непочтено, долно и срамно. Радваме се, че ВЕЧЕ не сте българи!
253
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е древна държава и няма да слушаме уроци за нашата история от югославски историци-комунисти, нито от съветски такива. Историята на антична Гърция или на древна България не е историята на Бивша Югославска Република Македония, понастоящем Северна Македония. Тя ще се съобразява с исканията на България. Иначе да си стоят, където са. Никой не ги кара да влизат насила в ЕС и тази тема и техните глупости започват да стават досадни. Имаме си по-важни работи от това да се надговаряме с тях.
252
1
 
7
 
! Отговори
До 296 преди 3 години
Че то ако е имало такова масово избиване на хора там, нали щеше да се знае в цял свят, както се знае за Армения, Камбоджа и др. ! Как тъй никой поне на Балканите не е чул да се е случило това в Македония ? Имало е някакви военни действия, но не от такъв мащаб ! А още повече, че по това време вече е имало развита международна преса, чуждестранни кореспонденти, и т.н. ... !
251
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите са фашистите на 20 век. Войната, която запалиха,при разпада на квазидържавата Югославия,по жестокжст се измерва с Втората световна война. Сребреница е своеобразен Холокост на престъпление срещу човечеството.Всичките сръбски генерали са осъдени в Хага,както Нюрнберг.
250
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
290 О,да,не викат дека е диалект, само дето сърбите козват, че всички са сърби и говорят сръбски. "Един нород и един език", казват за всички от екс Югославия сърбите. За тях Югославия бе Велика Сърбия,затова се разпадна с гръм и трясък. Великосръбският шовинизъм и национализъм стъписа света със зверствата извършени от тях,във войната която запалиха в Европа,в 20 век.
249
0
 
6
 
! Отговори
До 296 преди 3 години
И дори ако приемем, че някак си са изчезнали тия над милион българи ( а дали..?!??!) въпросът е, че никъде в тия преброявания не се споменава за народност "македонци'', камо ли за техен език или писменост ! Споменати са българи, турци, гърци, албанци, власи, евреи, си.гани, и около 60 000 сбор от други националности !
248
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
290 Напротив, сърбити смятат че хърватите и черногорците са сърби. Но за северомакедонците казват:"що южно, то ружно"/грозно/.Бяхте второ качество хора. Кви словени сти, като сте ниски, мургавиикосмати?
247
0
 
5
 
! Отговори
До 296 преди 3 години
Какви 140 години бе ало, от 1911г. има официални данни ! Говорим за над милион БЪЛГАРИ там ! Ти мислиш ли, че толкова народ просто ей така е изчезнал, при това без кой-знае какви катаклизми на тая територия, и при условие, че другите народности са значително по-малко на брой ??! Това е НЕСЕРИОЗНО !
246
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 190ПСВ е на 100-140 години далече. Това са 5-6 поколения, бежанци, емигранти, загинали и сърбите заселват на тяхно място сърби, турци и албанци.
245
0
 
8
 
! Отговори
До 190 преди 3 години
Не само езикът, а и такъв народ - в официалните преброявания до Първата СВ (правени не от България), в Македония около 2/3 от населението е българско, а за някакви ''македонци'' изобщо не става въпрос, като дори са преброени ! Има напълно автентични документи за това !
244
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Словянинб, ж, й, ю, я, м, ц, ч, щ, ш, ъ, ь са си бг букви. Останалите са доста различни по звук от гръцките и латинските. j, i , w, s, g, u, f, d, q, l, z, n, m, v, b от латиницата не са в бг кирилицата. От гръцката са останали 10-15 % и то като латиница Доста големи разлики.
243
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KamencoНе сме един народ с всички в Македония и затова вето на Македония докато не се уточни кое е българско и кое е маке. При вас има и българи, които трябва да зашити и има и сърби, и албанци. и власи и т.н докато в България няма македонци, няма сърби, а има власи и турци.
242
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До KamencoРазликата е че са създадени отдавна, докато македонският го няма. Нас ни интересува българския, а сърбо-хърватски един език ли ще правят, не ни интересува. Кипър пък приеха гръцкия въпреки че са доста различни.
241
12
 
2
 
! Отговори
Kamenco преди 3 години
Наголем доказ дека не сме еден народ е ветото!Грците би ставиле вето на Кипарските Грци,Албаниа на Косово....?Не можеме да прифатиме дека сме *** кога не сме.За азикот:има многу поблиски азици на Балканот српски-хрватски-босански-црногорски 4 азици со помали разлики и нико не вика дека е диалект на соседната држава.
240
1
 
8
 
! Отговори
До Словянин 283 преди 3 години
Значи според теб сега пишем на гръцко-моравски ?? Аз пък ще ти кажа, че говориш големи г л у п о с т и ! Вярно, че са използвани много гръцки букви за основа, но като цяло е съвсем различна писменост, съобразена с ослбеностите на българския говор ! Ако не беше така, изобщо нямаше да има смисъл да я създават !
239
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недейте да спорите, самия факт че ни мразят, трябва да ви говори че сме имали пипала навсякаде :)) Ако не ни мразеха значи не сме оставили следа, ама ни мразят :)
238
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Словянин"Панславизмът е създаден от хърватите. Трябва да се чете, да се знае, а не да се говорят и пишат нелепости."Прави впечатление, че повтаряш едно и също нещо, въпреки че аргумента който адресираш вече е посочил къде е проблема в това, което казваш. Както вече ти беше казано, няма значение къде е възникнала концепцията, а кой и за какво я е използвал. В случая Русия за прокарване на имперските си амбиции и подчиняване на културите на народи като българския.
237
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Словянин"която е създадена заради великоморавците"Кирилцата е създадена заради българите.Интересно, че един и същи аргумент върви за да елиминираш ролята на Българската държава когато ти изнася, и да го използваш срещу нея в друг случай, когато ти изнася.:))))