6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят

Целта е да се доокомплектова армията
Обновена: 16 дек 2020 12:26 | 16 дек 2020 12:25, Камелия Цветанова
214
6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят
Снимка: Dnes.bg, архив

Всеки български граждани до 40-годишна възраст може да стане войник за половин година. Това стана с приетите на второ чете промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Още по темата

С тях НС създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв за срок до шест месеца. Целта е да се доопкоплектова армията, която страна от кадрови дефицит в последните години.  

Към момента свободните места за военни са над шест хиляди.

По време на доброволната казарма, всеки записал се за военнослужещ ще получава заплата, която ще бъде определена допълнително от министъра на отбраната. Възнагражденията на доброволците ще са за сметка на бюджета на МО.

Освен това по време на тези 6 месеца работодателят е длъжен да запази работното място на доброволеца и да го пусне в неплатен отпуск.

С промени в закона се увеличава и възрастта за  пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите офицери и старшините офицери от 55 години на 60 години.

Депутатите увеличиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Единствено от БСП отказаха да подкрепят промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Настаняване къде?В четири или пет звезден хотел.Пълен Ол инклузив ли ще е.Мъже и жени заедно ли ще са или поотделно.Трябва да ни информирате .Парите какви ще са ?
130
5
 
10
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Народ ,който не храни своя армия ще храни чужда!
129
8
 
6
 
! Отговори
Наивници преди 3 години
Събират пушечно месо са новата голяма война , да висветна който мине пародитя Бг казарма минава автоматично след товав резерва и ще ви изпратят срещу киборгите и Дроновете ще свършите като Пулев срещу Джошуа само 4е вместо на ринг ще бъдете разпар4етосани в някоя земя най-добре македонската да ви препикават гробовте после братятата ви макета боже колко сте наивни не е истина
128
12
 
6
 
! Отговори
дядомраз преди 3 години
Жена която не е раждала не е жена и мъж който не е служил не е мъж.На времето момчетата на 18 не ни питаха,а сега имате избор.
127
1
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Защо ми се струва че това се прави за да се откраднат едни много пари
126
1
 
6
 
! Отговори
лъжи на квадрат преди 3 години
Доброволен не е, а е платен наемник. Как пазят работа като може да ги уволнят и остава без работа. Настаняване къде като казармите бяха закрити и ги приватизараха
125
6
 
12
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
С ВЪСТАНОВЯВАНЕТО НА "СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ", ЩЕ СЕ ПОВИШИ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ПОДГОТОВКА НА МЛАДЕЖТА И ЩЕ СЕ "МООБИЛИЗИРАТ" ПРАЗНОСКИТАЩИТЕ И БЕЗРАБОТНИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ ОБЩЕСТВОТО ЗА АКТИВЕН ТРУД И С ЦЕЛ-ПРЕВЪЗПИТАНИЕ!
124
1
 
9
 
! Отговори
8 преди 3 години
Цялата лумпениада в армията , а старшини и офицери - с памперси .Поредната ВМРО издънка след македонската!
123
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Служил съм в Балчик и скоро ходих да видя поделението,и познайте-пълна разруха
122
5
 
14
 
! Отговори
ами СЕГА преди 3 години
До АнонименЗа какво и е на Турция да ни напада , нямат нужда от беля на главата южните съседи ,,, такъв народ не е за завзимане нито за каквото и да било ... Такъв народ като нашия го няма никъде .. Жалко за стойностните хора който не са голям процент но ги има
121
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не схващам,каква е идеята за тази доброволна служба?-------Да се напечатат пари, да се превъртят и част от тях да потъне в партийната каса или в джобовете на определени фирми.Което по същество е да бръкнат в джоба на всеки и да си откраднат по няколко иляди лева.(Печатането на необезпечени пари е точно това)
120
2
 
4
 
! Отговори
Йористъ преди 3 години
За да не си чукам главата с журналистически преразкази, прочетох в сайта на парламента какво точно са приели.Еми какво -военните влизат в хипотезата на 70 и 71 на КТ.Трудов договор с изпитателен срок.Нищо особено.Който иска да работи войник, влиза първо за 6 месеца.Ако след тях е ОК и началниците му са доволни остава.Ако се разочароват един от друг се разделят. Единствено се чудя защо досега не са го въвели.
119
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АПНИ, ПИЙНИ, ТРОПНИ С КРАК ПО ПЛАЦА..ШКЕМБЕ ВОЕВОДА С ШКЕМБАЦИ ЮНАЦИ
118
1
 
15
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
В армия подчинена на чужди сили и интереси не отивам за нищо на света!!!!!!!!!
117
1
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
АМИ , ДА ВЪЗСТАНОВЯТ "СТРОИТЕЛНИ ВОЙСКИ"---ХЕМ ЩЕ СЕ УЧАТ НА ВОЕННО ДЕЛО , ХЕМ ЩЕ НАУЧАТ И НЕКАКЪВ ЗАНАЯТ!ЗА КАКВО ШЕ ГОНЯТ МИХАЛЯ ПО ПОЛЕТА И ЧУКАРИ...И ЩЕ СЕ ИЗТЕГАТ , КАТО МАРКУЧИ ПО КАЗАРМИТЕ...ХА,ХА,ХАААА....АДСКИ Е ГЛУПАВО...ПОРЕДНАТА ПРОСТОТИЯ!
116
9
 
3
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
Ако утре Турция "ни нападне"....ЩЕ ГИ ПОСРЕЩНА С ЦВЕТЯ И РОЗИ !Най-накрая ще се изчистиме от русофили, предатели и негодници в Държавата!ИСТИНАТА....ИСТИНАТА ВИ КАЗВАМ!!!
115
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отсега ви казвам,това са глупости,излишни разходи и губене на време,по-добре да орат и сеят,така ще са по-полезни и ще има пари за заплатите им и ще имаме български зеленчуци и плодове,а и месо,може и строителни войски да възстановят,да учат занаят и да строят по-евтини жилища на хората с ниски доходи на изплащане и други полезни неща за обществото!Това е грешна политика,за какво ви е тази армия,дивите вълци и прасета по горите ли ще гоните?
114
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре да купите трактори,комбайни,кошари за животни и да работят от пролетта до есента в селското стопанство и да се въртят на ротационен принцип,така ще има повече полза за страната и населението!Кой ще ни напада или пък кого ще пази,като половината емигрираха?
113
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако утре турция ни нападне 4 милиона българи ще се предадат без бой, а 3 милиона ще избягат в чужбина
112
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тъмнолилявите да е забранено да ходят!