6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят

Целта е да се доокомплектова армията
Обновена: 16 дек 2020 12:26 | 16 дек 2020 12:25, Камелия Цветанова
214
6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят
Снимка: Dnes.bg, архив

Всеки български граждани до 40-годишна възраст може да стане войник за половин година. Това стана с приетите на второ чете промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Още по темата

С тях НС създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв за срок до шест месеца. Целта е да се доопкоплектова армията, която страна от кадрови дефицит в последните години.  

Към момента свободните места за военни са над шест хиляди.

По време на доброволната казарма, всеки записал се за военнослужещ ще получава заплата, която ще бъде определена допълнително от министъра на отбраната. Възнагражденията на доброволците ще са за сметка на бюджета на МО.

Освен това по време на тези 6 месеца работодателят е длъжен да запази работното място на доброволеца и да го пусне в неплатен отпуск.

С промени в закона се увеличава и възрастта за  пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите офицери и старшините офицери от 55 години на 60 години.

Депутатите увеличиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Единствено от БСП отказаха да подкрепят промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо не схващам,каква е идеята за тази доброволна служба?
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако парите са стабилни очаквайте във военните почивни станции наречени казарми наплив на неграмотни шведи !5дни ще си играят на войници и събота и неделя при аишето да правят още неграмотни шведи!
109
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доброволната казарма е за хора, бягащи от жените си...
108
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шест месеца са напълно достатъчни за обучение на базово ниво, ако не се губи времето.На времето ние 40 дни се готвехме само за клетвата:-)Което си е красиво и важно мероприятие, но все пак е церемония, не умение.За автоматчик са напълно достатъчни.Там е и най-големия недостиг.Та лошо няма, идеята е добра.
107
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40 годишни български шкембета ще *** по бойните полета
106
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 6 месеца няма никакъв смисъл. Нищо няма да научат и само ще си загубят времето.Съвременните войни се водят чрез високи технологии и малко на брой но супер добре подготвени войници и специалисти. В 21 век никой праща орди от хора-пехотинци като пушечно месо. Дори и танкове вече почти не се ползват. Войната се води със балистични ракети, изтребители, бомбардировачи, атомни подводници и др. По земя нападения не се правят. Затова най важното е една държава да има добра противовъздушна отбрана
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смех, с това удължаване, само пари се трошат. Пари за нищо вместо - мотивация.
104
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и има смисъл да се ходи в казарма но чак когато излезем от НАТО и ЕС и отново станем Република България.
103
1
 
3
 
! Отговори
Избягал преди 3 години
До До 103Точно тези не стават за чужбина, никой няма да ги вземе на работа.
102
3
 
25
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Пълна простотия. Няма такова животно- доброволен войник.. Професионална армия и толкова. Напъните на шкембето са безмислица. Да вземат онази шматка Джамбазки.Без това за нищо друго не става.
101
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отбрана се прави с пари, не с измислен патриотизъм и демагогия.
100
2
 
5
 
! Отговори
служил преди 3 години
Записвам се веднага, ама искам Каракачанов да ми е ***.
99
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно нищо не дължа на тая държава, която се подигра брутално с моето поколение и продължава да се подиграва със следващите. Колкото до убочението, отиди кадрови войник и ще разбереш, че тия дето са на заплата не ги обучават, па камо ли наборен.
98
0
 
25
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 3 години
И кой частен ''бизнесмен'' ще ти пази работното място 6 месеца?!Поне 9 от 10 ще ти кажат да си останеш на работа в казармата.
97
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напълно съм съгласен.Държавата трябва да функционира и в състояние на война, бедствия, извънредно положение.Тоест общественоте служители трябва да имат подготовката и нагласата (включително психическата) за действие в такава обстановка.За да я получат, те трябва да бъдат обучени и подготвени за това.Всеки който иска държавна или общинска работа, трябва да премине през казармата, включително и за да потвърди връзката си с българската държава.
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 103Който избяха 50хлв глоба за издръжка на един войник 2 години.
95
8
 
7
 
! Отговори
какво се чудим преди 3 години
служих еедна много студена зима , но по-толпо облечен и обут в живота си не съм бил малко ми премръзнаха ушите и след това ме сърбяха но останах с уши. Храната беше отвратително , но все пак не сме на курорт и трябва да свикваме с лошото.Армията е едно много добре организирана машина и ако се спезваат всички устави няма да има инциденти както беше в началото на демокрацаята -например да се произведе изстрел при чистене на оръжие и пр. тъпотии
94
5
 
17
 
! Отговори
До 103 преди 3 години
Ако се върне казармата всички младежи ще духнат в чужбина.На новото поколение дай пиячка,тревичка и мобилен телефон в ръчичка.
93
5
 
11
 
! Отговори
бг преди 3 години
Същото като преди вземат те запас и заплатата върви ,че и от армията някой лев отгоре.Сега ще бъде по твое желание.Записвам се веднага !
92
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джамбаза да се запише и без това не е служил. Може да направи една кампания от казармата в защита на еднополовите бракове, ще се котира много добре. До 6-тия месец може да забременее с тризнаци да затвърди правилния курс (политически).