Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи

Хората от ляво са моето политическо семейство, заяви президентът
Обновена: 19 дек 2020 18:37 | 19 дек 2020 15:53, Анисия Иванова
341
Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи
Снимка: БГНЕС

Ако реша да се кандидатирам за президент, няма нито да се моля, нито да влизам в задкулисни договорки с партийни централи. Това каза президентът Румен Радев в предаването "Годината" по Дарик радио. "Моят диалог е с честните хора, с хората от ляво, които са от моето политическо семейство, и с хората от всички други политически хоризонти. Хора, които имаха куража да излязат по улиците и площадите и да отстояват свободата, справедливостта и демокрацията. Хора, които си вадят хляба честно и искат да живеят в сигурно и проспериращо общество", заяви още Радев.

На въпрос дали иска да е президент на България, държавният глава отговори: "Още в началото заявих, че за мен не е важно колко време ще бъда президент, а какъв президент ще бъда. Ако аз допусна да се отклоня от своите принципи, ако аз допусна да работя не в интерес на българите, които са ме избрали, а в интерес на тесни, партийни и други кръгове - нямам място в тази институция. Моята амбиция е, докато съм президент, да работя всеотдайно за правата и просперитета на българите".

Указът за изборите ще бъде публикуван в държавен вестник до 26 януари, но дилемата не е избори или здравето на хората, защото то пострада от тази власт, каза още Радев и попита дали някой може да даде гаранция, че април или май обстановката ще бъде по-облекчена, отколкото в края на март.

"На 7 декември излязох и казах - избори тогава. Изведнъж институции, хора, партии излязоха от летаргията и казаха "Ау, избори, ама толкова рано". Това е по Конституция", категоричен е държавният глава.

"Имам последователна политика по отношение на тези избори. Още от февруари тази година снех доверие от това правителство, през лятото му поисках оставката. Беше ясно накъде отиват нещата. Имаше сериозни нагласи за предсрочни избори, но всеки ден с това управление е пагубен за България. Пагубен за източването на бюджета, за здравето на хората, за оцеляването ни като нация. Тук мисля, че моята политика е абсолютно последователна. Не мислете, че аз не следя какво говорят и партиите, и обикновените хора, техните притеснения и страхове, и социолози, и политолози и експерти в изборния процес. Чувам много смислени аргументи. Имам ги предвид, съставям си общо мнение", каза още президентът.

Радев заяви, че ще отчете всички факторите и обстановката за датата на изборите. "Причината да сме в това състояние е точно поради това управление. Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото то пострада тъкмо от тази власт, която в продължение на години разгражда социалните системи и ги доведе до днешното плачевно състояние. Това обществено заболяване се лекува с възможно най-бързи, честни, прозрачни избори", изтъкна още той.

Според президента думите на 2020 г. са "Мутри вън" и това не е просто мой призив, а ехо от стотиците хиляди българи, които не искат да живеят в лъжа и беззаконие".

На въпрос дали отново би излязъл с вдигнат юмрук от президентството, Радев отговори: "Винаги ще изляза и ще го направя, защото аз винаги съм на страната на българите, когато те отстояват своите принципни позиции в името на България".

Радев коментира и действията на прокуратурата. "Виждате с какъв замах прокуратурата разнищи шпионската мрежа на Руската федерация, в същото време не може да види очевадните улики в записи, снимки и шкафчета."

Попитан дали го притесняват проверките в президентството на негови сътрудници, той отговори: "Вие видяхте и обвинителния акт, който падна абсолютно в съда, че е постъпвала информация от служба "Военна информация". Тя е до явен адресат и е базирана на БТА. Т.е. четеш БТА и попадаш под ударите на прокуратурата. Извинявайте, но това е несериозно".

Радев коментира и българската позиция за Северна Макединя и членството й в ЕС. "Трябва да сме единни, за да разберат нашите братя от Северна Македония, че пътят им не минава през обикаляне на европейските столици за лобиране на натиск върху България, а през София", каза президентът.

Според него договорът от 2017 г. "блести с доброжелателен наивитет", но той не е срещнал ответната добра воля. "Българското правителство късно формулира нашите червени линии, нашата национална рамкова позиция и по-точно късно предприе мерки да ги отстоява", каза още Радев.

По думите му прави чест на всички български дипломати, които са работили върху националната рамкова позиция. "Тя е обективна и много добра. Тя се прие с консенсус от българския парламент на 9 октомври миналата година. За съжаление, тя не се промотира достатъчно добре в ЕС. Така че тук сме на абсолютно единна позиция в момента вече с правителството, макар и закъсняла реакция от негова страна. Трябва да сме единни, последователни, докато нашите братя наистина не разберат, че пътя за членство в ЕС не трябва да бъде дългия", заяви още президентът на Република България.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


341
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
259
0
 
3
 
! Отговори
Пурко ЗлоРадев преди 3 години
Бля,бля,бля !!!Пурко ЗлоРадев е бита карта ,умира от страх шпионина путкинландския,наложница решетников ,с никакви граждани не е всъдружие,ас *** и мутри като черепа и шефа на стратегическия ми съвет ДС агента мутрата Маринов ! Гешев те чака на изхода ! Подавай оставка позорнико разединител !
258
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя,столетницата сама ще се присламчи до Радев.
257
1
 
5
 
! Отговори
Новков преди 3 години
За анонимния... Заслугата на тазиНейнска е толкова, колкото твоятаза въртенето на земята. Относно Божков, ктб и червените олигарси!Олигарси те цвят нямат! Тук е долен, безкомпромисен грабителскикапитализъм. Тези не са комунисти. Просто КАПИТАЛИСТИ!!
256
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
....НО ПЪК СЕ КЛАНЯШ НА ЧЕРЕПА ЗА МИЛИОНИТЕ МУ- БЕЗ ТЯХ СЛАВНИТЕ ЧЕРВЕНИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ НО СОЦИАЛИСТИ СТЕ ЗА НИКЪДЕ, А КАКТО СЕ ОЧЕРТАВА ЩЕ НИ ПРАВИТЕ МИЛИОНЕРИ ОТНОВО СЛЕД МАРТ КАТО ВИ ИЗБЕРЕМ. ДА ПОВТОРИМ- МАРТ ГЛАСУВАШ ЗА БСП И СТАВАШ МИЛИОНЕР, А ПОСЛЕ - АМИ ПОСЛЕ ВИЖ КАКВО СЕ СЛУЧИ С КТБ И НА КЪДЕ ПОЕХА МИЛИАРДИТЕ...
255
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и само да критикуваш в един момент писва. Обаче след това трябва да имаш и позиция, пък и решения да се вземат, па и отговорност да се носи.
254
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно, може да разчита само на Решетников, но пък ако БСП успее да отсвири зависимостта си, нищо, че е обградена отвсякъде с продажници за сребърни грошове, маскирани като сателити и не и извият ръцете този образ увисва и дори няма да го канят на събирания между президентите.
253
2
 
11
 
! Отговори
Един съгласен преди 3 години
О, голяма изненада го очаква радионич! От мааасква ще го отсвирят, защото не си свърши докрай работата да свали Боко. А пък той този път ще издигне силен кандидат. Или корона чао!
252
6
 
3
 
! Отговори
до288 преди 3 години
*** ! Прости хора - слаба зържава!
251
2
 
19
 
! Отговори
Черепа преди 3 години
До тяДа, само моя лиже. Наистина е много последователен и изпълнителен в това. Фигурант от класа!
250
23
 
3
 
! Отговори
тя преди 3 години
Пак ще те изберем , защото не "лижеш *** " ! Наши и чужди !
249
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом троловете не написаха 500 поста в негова подкрепа значи е отсвирен.
248
2
 
22
 
! Отговори
реш преди 3 години
Радев: Ако се кандидатирам за президент, няма да се моля на партийни централи.А ако решетката каже ще ще споко старши не му сега мисли не ти е най силната страна мисленето. Корнелия ше ти каже Ал какво да мислиш и къде да се кандидатираш с вицето ти Пеги
247
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе моля ви се, давайте му да си пие лекарствата на това вредно вещество, преди да реши да се изгаври за пореден път с българчетата!!!
246
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добре си отговори сам!!!!!!!!..нямам място в тази институция......!!!!!!!!!!!!!! Що не си тръгваш сам ,а чакаш да те изгонят?Малко време ти остана!!Не чуваш ли как народа ти казва къш граблива птицо!
245
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев прокарва нова разделителна линия сред българите - тези които го изберат са честни, а останалите нечестни !!!?
244
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фигуранта се държи като кремълски резидент в България !
243
3
 
33
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Какви ги бил вършел ?! Ами никакви,там е работата ! А за нищо вършене и огромна запла та не се надявай пак честните хора да те изберем ! Естествено,че за твоя милост ще гла суват ония ,които имат изгода от такъв бездеен и само глаголстващ президент и най-вече от политическото ти семейство ! Срам !
242
2
 
23
 
! Отговори
празни приказки преди 3 години
Относно здравното състояние нека запитаме пРезидента: Знае ли той какво е състоянието на здравеопазването в Русия и как се справят руснаците с вируса? Колко са ваксинирани със Спутник V и ваксиниран ли е Путин?
241
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде изчезвайте с Деса вече в девета глуха.
240
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИЕ ВСИЧКИ ВЯРВАМЕ ЧЕ БСП ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ МИЛИОНЕРИ ЗНАЯТ КАК И ИМАТ ПЛАН ОТНОВО ДА НИ НАПРАВЯТ ВСИЧКИ МИЛИОНЕРИ- ГЛАСУВАМЕ ВСИЧКИ ЗА ТИЯ ДЕТО ЗАЩИТАВАТ БЕДНИТЕ И ОНЕПРАВДАНИТЕ, ИМАТ ХИМН- "...НА КРАК О ПАРИИ ПРЕЗРЕНИ, НА КРАК, О РОБИ НА ТРУДА.." , ЗА ТИЯ КОИТО НИ ВКАРАХА В КЛУБА НА БОГАТИТЕ ЕС ПРЕЗ 2007 Г С ОГРОМНИТЕ МИНИМАЛНИ ЗАПЛАТИ ОТ 160 ЛЕВА И МИН ПЕНСИЯ ОТ 102.18ЛВ МИН ПЕНСИЯ- А СЕГА ПИТАТ ЗАГРИЖЕНО- ЗАЩО СМЕ ПОСЛЕДНИ В ЕВРОПА ПО ДОХОДИ- ИЗБИРАМЕ НЕПОДКУПНИТЕ ЧЕРВЕНИ МИЛИОНЕРИ.