Мярката 60/40 остава до септември, Борисов: Поддържаме стандарта на хората

Наблюдаваме трайна тенденция броят на оздравелите да е 2 пъти повече от броя на заразените, обяви той
23 дек 2020 11:10, Красимир Ангелов
127
Мярката 60/40 остава до септември, Борисов: Поддържаме стандарта на хората
Снимка: МС

Мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса и работещите се удължава до септември, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на правителството.

Освен това през следващата година продължава и помощта за пенсионерите в условията на пандемия, допълни министър-председателят.

"Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията", подчерта Борисов, цитиран от пресслужбата на кабинета.

Още по темата
По време на съвещанието министър-председателят подчерта, че продължават да работят и всички останали мерки в подкрепа на бизнеса по време на пандемията. "Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината, за радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените", допълни премиерът.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че и през следващата година продължават да действат мерките 60-40 и 80-20, а мярката за затворени бизнеси "Запази ме" ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75 % от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства.

За новия дизайн на „Запази ме“ са предвидени 50 млн. лв. Мярката 80-20 ще се финансира с европейски средства, като са целта от Оперативната програма  „Развитие на човешките ресурси“ е реорганизиран ресурс в размер на 40 млн. лв. допълнително. "За мярката 60-40 догодина имаме 600 млн. лв., които ще стигнат да я продължим почти до месец септември, така че трябва да бъдат спокойни работодателите и служителите, че е има подкрепа от държавата", категорична беше Сачева.

Тя обобщи подкрепата на държавата до този момент по линия на трите социално-икономически мерки. "До момента по мярката 60-40 са платени 627 милиона лева, запазени са 250 000 работни места. По мярката 80-20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт  са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места“, изтъкна Сачева. По отношение на мярката "Запази ме", която към момента е известна като "24 лева на ден" и която предстои да бъде трансформирана от догодина, министърът на труда и социалната политика, посочи, че за декември месец са получени 4 653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители.

"Започнаха вече да се извършват плащанията, като ще се плаща и през дните между Коледа и Нова година", отбеляза Сачева. По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.

"С над 40 милиона лева ще подпомогнем малките и средните предприятия, като през декември са сключени 95 договори по процедурата „Подобряване на производствения капацитет в малките и средните предприятия“ . Това докладва на премиера Бойко Борисов министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Той информира, че по ваучерната схема за предоставяне на услуги за информационни и комуникационни технологии до момента са издадени 450 броя ваучери на обща стойност близо 8 милиона лева. "Чрез националния иновационен фонд се подписаха абсолютно всички 25 договора за финансиране на иновационни проекти на стойност 7 милиона лева", заяви още икономическият министър.

Той докладва, че по процедурата за ликвидна подкрепа за средните предприятия, която е на стойност до 150 000 лева, са класирани 1285 броя проектни предложения. Има и резерви, с които общия брой проектни предложения, става 1703. "Това, което сме направили чрез преструктуриране на бюджета на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ да осигурим пълния ресурс за всичките 1703 броя проектни предложения", добави Лъчезар Борисов. Министърът информира още, че до края на деня ще бъдат публикувани нови условия за кандидатстване по процедурата за подкрепа на бизнеса, която се осъществява заедно с Националната агенция по приходите.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви от своя страна, че в момента започва разплащането на лечебните заведения, които поддържат капацитет от 50% и над 50%  от използваемостта на техните легла за пациенти с инфекциозни заболявания и с COVID-19.

"В следващите дни, до края на годината, 50 милиона лева ще бъдат разплатени на повече от 50 лечебни заведения в страната. Това са основно големите университетски болници, структуроопределящите областни болници, някои общински болници и частни болници, които поддържат капацитет 50% и над 50% използваемост на леглата за лечение на пациенти с COVID-19", докладва министърът на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Цели 2 пъти ви освобождават руснаците !И пак мизерия и труден живот ... до гроб ...
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подържате стандарта на Мутрите олигарси ! всичко отива към техния джоб -програми,проекти, безвъзмездни помощи и тн тн Кражби ! само хотелите и ресторантите на олигарсите ще работят ,а малките не - къв е тоя вирус тогава ?-богаташкиза дребния човек Нищо ! само увеличения на парно,вода ,осигуровки и тн Дранйе !
32
3
 
9
 
! Отговори
така е преди 3 години
Тук съм съгласен с гусин премиерЪТ Борисов!Поддържал стандарта на хората, но какъв е този стандарт? Да сме най-бедни и болни в ЕС, този стандарт поддържа.За тия 12 години от както дойде на власт, ако беше използвал всички фондове от ЕС наистина за всички хора в България, а не само за определени хора, страндарта щеше да е много по-висок на висчки, а не само на кръга около него.Румънците ни минаха и задминха с 200 бе толуп.Ти само разхвърляш без мисъл наши пари и теглиш кредити, нищо друго!
31
2
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Септември ще бъде Май,Ковид ще мутира безкрай.*** още малко потрай,пак си на Черноморие, знай !
30
8
 
6
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Другари, ние като вземем властта за всеки от най-изявените в плюенето другари ще има по едно Техноимпексче. За останалите по 1 знаменце на БСП, 3 студени кебапчета и една топла бира , останали от сборищата ни на Бузлуджа....ДЕРЗАЙТЕ !!!
29
3
 
15
 
! Отговори
Мярка минус 100% преди 3 години
След като предишните две правителства на герп предизвикаха сериозни кризи и бяха свалени с протести, третото ще успее да изкяри пълен мандат и да докара тотална катастрофа.Успех на изборите!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С други думи правим ги зависими и ги държим в подчинение. ***!
27
0
 
3
 
! Отговори
Мата Кури преди 3 години
Коя година????
26
4
 
7
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
До Ко-чи-на'В сектор туризъм безработните са само около 470 000 хиляди'ами келнерите по цял свят сега са в недоимък. кой ти е виновен че не си успял да завършиш образование и да усвоиш професия?!
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мярката 60/40 остава до септември, Борисов: Поддържаме стандарта на хоратаНе знам защо го наричате лъжльо! Той само потвърждава, че българина остава да бъде последна дупка на кавала т.е. последно място!Радвайте се! Никой няма да застраши последното място на България! Приятни празници!
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казахме, ИТ фирма с петцифрени заплати се възползва от мярката и тя работи безупречно за честни работодатели, а не такива, които осигуряват на 610лв., ама общаците там взимат тройно под масата. Всеки, честно плащащ данъците си, адекватно се възползва от мярката.
23
10
 
4
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Давайте по-усърдно другари !!! Днес много сте пасивни в броя на коментарите !!! За какво ви плащаме ??? Стегнете се и да покажем какви сме силни в плюенето и омаскаряването. Слава на БСП и лично на другарките Нинова , Йончева и другаря Радев !!!
22
3
 
3
 
! Отговори
америка1332002 преди 3 години
До Анонименти кога ще се самоубиеш?
21
4
 
12
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
До Септември? Това значи от сега имат идеята, че няма се оправим дори да се ваксинираме.. Това значи, че държавата ще обави фалит рано или късно защото повече от 50% от хората ще изнемогват. Браво Боко, брабо Тикво!
20
2
 
6
 
! Отговори
ехааа преди 3 години
Борисов: Поддържаме стандарта на хората.......с безлихвени заемчета.
19
0
 
14
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Едни работят, а други си стоят вкъщи и взимат пари наготово по разни програми. Накрая всички на държавната хранилка и държавата фалира. *** сега ще получават пари за деца в пандемия и ще гласуват за Боко. Така се печелят избори.
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя не е добре с психиката.Вече доста психиатри са притеснени за неговото психическо здраве.Не е зле да бъде въдворен където трябва,да не направи още повече бели.Дотука ни загроби с 40 милиарда заеми,съсипа здравната система и просветата,унищожи малкия и среден бизнес,измряха много повече хора,заради неадекватните мерки,а олигарсите около него станаха милиардери и пълнеха чекмеджето.Време е да сложим край на тази вакханалия.
17
1
 
10
 
! Отговори
Този се майтапи преди 3 години
Борисоff:Поддържаме стандарта на хората
16
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз живее в някакъв свой свят ...
15
4
 
20
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Само прости хора могат да подкрепят това нещо,изживяващо се като премиер.