За ваксините са похарчени 180 млн. лв., МС може да отпусне още 50

Борисов провери как се съхраняват те в Пловдив
228
За ваксините са похарчени 180 млн. лв., МС може да отпусне още 50
Снимка: МС

Общо 180 млн. лв. е отпуснало правителството до този момент за закупуването на ваксини срещу COVID-19, подготвят се и допълнителни 50 млн. лв. Увеличава се броят на желаещите да се ваксинират, което е радостно и оптимистично, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Премиерът и здравният министър посетиха РЗИ-Пловдив, където по-рано днес пристигна първата пратка ваксини срещу COVID-19. Логистиката по разпределението на дозите ваксини за шестте региона в страната е вече в ход. С първия лъч днес ваксини се доставят в София, Пловдив, Бургас и Варна, а през следващите дни и в останалите региони.

Още по темата
Министър-председателят Бойко Борисов изрази специално благодарност към Европейската комисия и председателя й Урсула фон дер Лайен за добрата организация и синхронната логистика по доставката на ваксините за всички страни от Европейския съюз. „Сигурен съм, че с помощта на ваксините българските и другите европейските граждани ще можем да преодолеем пандемията“, добави Борисов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов изтъкна, че дозите от ваксината в РЗИ–Пловдив ще се съхраняват в хладилник, на температура от 2 до 8 градуса, което е допустимо за следващите пет дни, в рамките на които ваксините ще бъдат използвани. „Готови са пакетите за всяка болница и информационните материали, отбеляза Ангелов. Той изтъкна, че на всеки пациент следва да се поставят две дози от ваксината, след което информационната система, която е подготвена, може да издаде удостоверение на всеки ваксиниран. Министърът на здравеопазването напомни, че ваксинирането е безплатно и доброволно.

Министър Ангелов посочи още, че до този момент отпуснатите от правителството средства за Ремдесивир са около 35 млн. лв. Същевременно на месец се отпускат по 83 млн. лв. в подкрепа на работещите на първа линия. Наред с това по линия на НЗОК средствата за първа линия за месец за общопрактикуващите лекари са 5 млн. лв. и 1,2 млн. лв. за сестрите при общопрактикуващите лекари. Министърът на здравеопазването напомни още, че правителството отпусна над 22 млн. лв. за дейности на БулБИО.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който също беше на място в РЗИ-Пловдив, заяви, че лекарите и медицинските служители от армията също са включени в първата фаза от процеса на ваксиниране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В този живот е безплатен само сапуна с който е намазано въжето.
160
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако още някой не е разбрал - европейската комисия договаря ваксини от всички най-напред в разработката 7-8 фирми. Затова поръчаните ваксини са два пъти колкото населението на България. Играе се на сигурно. Кой може да рискува и да поръча само една ваксина, която може да се окаже неефикасна?
159
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за "това" ще трябва да се харчим Всяка година! Така нареченият данък"Covid"
158
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази ваксина, която купуване струва 12 евро. Със 150 милиона лева се купуват 6,2 милиона ваксини, а с 200 милиона лева се купуват 8,5 милиона ваксини. Трябват ли ни толкова ваксини, след като децата не се ваксинират, а и много други няма да се ваксинират?
157
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засега приходите от спестените пенсии са десетократно повече. От 1 пенсионер с 500 лв пенсия х 12 месеца х 15 години очакван живот х 20000 загинали от ковид са 1800 милиона.
156
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 милион ваксини , са два милиона дози.Една доза е 20 долара.1 милион ваксини струват 40 милиона долара.Тоест сме купили около 6 милиона дози, стигащи за 3 милиона човека
155
7
 
8
 
! Отговори
1-н преди 3 години
тия милиони за 5000 ваксини ли ги дадохте веспрете да се подигравате на данъкоплатците и докарайте ваксините които вече сме платилисега...а не идния септември
154
4
 
6
 
! Отговори
Споко , 164... преди 3 години
Ние ще плащаме !!!А , вие ще отивате в "комунистическия рай" на Тато.Там е пълен комунизъм и е без пари!
153
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Харчат се милиони като че са стотинки, да му мислят идните поколения и неродените имат дълг, към 2070 година ще се разплащат. Иначе за нормален живот на хората няма
152
9
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ ИЗОБЩО ДРУГАРИ!ВЗЕМЕТЕ СИ ПОКАНАТА ЗА КОНГРЕСА ПРИ ТАТО...НА НОВОТО ЦК/БКП!ТАМ , Е ВСИЧКО , ЗА КОЕТО СТЕ СЕ БОРИЛИ...!
151
7
 
2
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 3 години
НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ ИЗОБЩО ДРУГАРИ!ВЗЕМЕТЕ СИ ПОКАНАТА ЗА КОНГРЕСА ПРИ ТАТО...НА НОВОТО ЦК/БКП!ТАМ , Е ВСИЧКО , ЗА КОЕТО СТЕ СЕ БОРИЛИ...!
150
2
 
3
 
! Отговори
Може да сметнем преди 3 години
В официални съобщения на ЕК четем че за 450 милионното население живеещо в ЕС, ЕК е сключила предварителни договори за закупуване на 1 милиард и 200мил. ваксини. С първата одобрена фирма Пфайзер има договор за 300 милиона ваксини което значи че могат да бъдат ваксинирани 150милиона тъй като се слагат по 2дози.За България ЕК предвижда 12милиона или да бъдат ваксинирани 6 мил. българи.За 12 мил. са платени по 15лева на доза - 180млн. За Пфайзер 1 доза е 30лева. Ако не ги използваме ги препродаваме
149
5
 
3
 
! Отговори
ТОДОР ЖИВКОВ преди 3 години
ДРУГАРИ , НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ ...ДОВЕРЕТЕ МИ СЕ!АЗ ВИ ЧАКАМ В НОВИЯ "РУСКО-КОМУНИСТИЧЕСКИ РАЙ" НА ЦК/БКП...!ИМАМ МНОГО СВОБОДНИ МЕСТА , ЗА ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ В НОВОТО ЦК/БКП ЗА ...ВО ВЕК И ВЕКОВ...!ВЕРВАЙТЕ МИ!!!
148
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А някое милионче за увеличение на пенсиите няма ли да се намери?
147
9
 
5
 
! Отговори
северозапад преди 3 години
До ТОВА Е! - Ще чакаме до март и Боко ще ви бие като шкембе в плет, с още един мандат.
146
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другари, не си хабете мозъчните клетки да смятате неща за които нямате никаква информация и знание. Не се опитвайте да доразвиете опорката, която ви дадоха, карайте си концентрирано без да се мислите за умни. Нали знаете съвецката поговорка "инициативността е наказуема". Не създавайте излишна работа на Йотова пажалуста.
145
4
 
10
 
! Отговори
до 154 преди 3 години
Една доза е за трима души, т.е. за 18 млн. души и тъйкато се бие по два пъти -> 9 млн.души.Като махнеш деца, алергични и т.н. остават 5 млн. души.Яко, а? Ядем доматите с колците.
144
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цена на ваксината 30 лева . 180 млн лева 6 млн ваксини . Интересно .
143
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквито са кремвиршите ни, такава ще е и ваксината, такова е и здравеопазването ни - никога не знаеш какво има вътре!
142
2
 
25
 
! Отговори
ШОК преди 3 години
Ваксините пристигат с камион за кренвирши и се съхраняват в хладилник за кренвирши ЗИЛ от соца. Сигурно сънувам! Някой да ме ощипе!