Бурната 2020 г.: Протести, оставки, нови и стари лица на политическа сцена

Отива си поредната напрегната година за власт и опозиция
Обновена: 27 дек 2020 17:15 | 27 дек 2020 17:15, Камелия Цветанова
67
Бурната 2020 г.: Протести, оставки, нови и стари лица на политическа сцена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поредната напрегната политическа година се изнизва. Тя премина под знака на искането на оставки, протести и безспорно най-големият бич  – коронавируса, пандемия, за която се оказа, че никой не е готов. Особено в България. Особено политиците.

Още по темата
Годината стартира с една акция, която никой не очакваше. В края на януари прокуратурата влезе в офисите на бизнесмена Васил Божков, а той се укри в Дубай, след като получи обвинения за ръководене на престъпна група за изнудване, подбудителство към убийство на четирима човека, принуда и опит на изнасилване.  

Нещата не приключиха с това. Божков, който е със запорирани сметки, призна, че има богати приятели, които му дават по 1,2,5 милиона лева. Част от тях, според слуховете, той е насочил към финансиране на протестите, които събраха през лятото хиляди по площадите.

Официално те започнаха на 9 юли с искания за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Продължиха месеци наред, а трима души сами обявили се за "Отровното трио", ги оглавиха.  Президентът Румен Радев застана на страната на протестиращите, дори се появи няколок пъти сред тях и то с вдигнат юрмук. Държавният глава сне и политическото си доверие от правителството.

В крайна сметка обаче стана ясно, че Борисов този път няма да се подаде на натиска на улицата и няма да напусне поста.

Все пак заради напрежението се раздели с част от министрите си

В края на юли коалиционните партньори сe разбраха за смяна на министрите на финансите – Владислав Горанов, на туризма – Николина Ангелкова, на икономиката – Емил Караниколов, на вътрешните работи – Младен Маринов и на здравеопазването – Кирил Ананиев. Вътрешното министерство пое Христо Терзийски. Кирил Ананиев стана финансов министър, проф. Костадин Ангелов пое здравното министерство, Лъчезар Борисов това на икономиката, Марияна Николова, която остана и вицепремиер, стана министър на туризма.

„Горанов постигна много, но и аз не можах да си отговоря на въпроса защо контролът върху Комисията по хазарта е бил занижен в продължение на 5 години”, обясни премиерът мотивите за раздялата.

За вътрешния министър Борисов обясни: „Младен Маринов го сменяме първо, защото някои от действията на полицията по време на протеста категорично не отговарят на моето разбиране за отношение към протестиращи хора. И второ – защото на „Росенец” имаше заявен протест и те трябваше да организират протичането му така, че да не възникват подобни скандали и да го отнасят хора, които нямат нищо общо с този процес. Маринов е изключителен офицер, но в политиката има грешки, които се наказват”.

„Караниколов се справя добре в много сфери, но започнах да чувам за неща, които се случват министерството. Те са свързани с раздадени бонуси или грантове. Искам контролът там да бъде изключително строг”, категоричен бе Борисов.

Не само той обаче беше подложен на натиск и не само неговата оставка беше поискана.

През октомври шефката на НС Цвета Караянчева беше атакувана с искане да напусне поста. То беше подписано от 96 народни представители от групите на БСП и ДПС.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че аргументите за искането са свързани с непознаването на Конституцията, поставянето на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубото погазване на правилата на законодателния процес и думи на Караянчева, които рушат авторитета на парламента.
Лидерът на БСП припомни и думите на Караянчева от партийна сбирка на ГЕРБ в Лом от края на септември, когато тя каза: “Метрото - ходят, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, бе! Ходи пеша”.

В крайна сметка след гласуване Цвета Караянчева остана председател на Народното събрание и обеща на колегите си, че няма да ги разочарова.

През тази година на Корнелия Нинова също й се наложи да се бори за поста си.

През септември БСП я преизбра за свой председател. Това се случи на първи в историята на партията пряк избор на лидер.

Корнелия Нинова получи цели 81% от гласовете на съпратцийте си.

По-късно обаче плати цената на победата с разцепване на групата на левицата в парламента. Разочаровани от вътрешната политика на партията, нейните опоненти в битката за лидер на БСП Красимир Янков  и Валери Жаблянов напуснаха ПГ на БСП. Последваха ги и други депутати, които се обявиха за независими и така силата на левицата в НС отслабна.

На политическата сцена през тази година се появиха и нови проекти

Един от тях е на  бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, който през лятото  подаде заявление за напускане на ПП ГЕРБ.

„Напускам партията, за чието създаване и укрепване съм работил дълго и усилено, убедено и безрезервно. Работата ми сред хората от тази партия през изминалите години изпълваше живота ми със смисъл и удовлетворение. От ГЕРБ тръгваше оптимизмът ми за бъдещето на страната, а хората, които срещах ежедневно, ми даваха безценното за всеки политик усещане за добре свършена работа и перспектива. Благодарен съм. От известно време, обаче, членството в ГЕРБ не е повод за гордост - нито за мен, нито за немалко други членове на партията. Някои неблагоприятни тенденции в управлението на страната и на партията, доведоха до това, че в крайна сметка беше надскочен дори моят висок „праг на търпимост”, обясни бившият зам.-председател на партията.

През септември той официално учреди партията си „Републиканци за България”, с която има амбиции да се бори за депутатски места след изборите.

Шоуменът Слави Трифонов също регистрира партия, макар и от втори опит. Искането му тя да се казва „Няма такъв народ“ не срещна разбиране сред магистратите и не получи разрешение за учредяване. Така че му се наложи да именува проекта си „Има такъв народ“ и получи правото на регистрация. Амбицията на Трифонов е да участва самостоятелно в предстоящите избори.

А каква ще е следващата политическа година? Задават се избори, а социолозите предричат шарен парламент, всичко предстои...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 3 години
До 56. Абсолютни глу.пости си написал. Май ти е къса паметта (или може би е червена), щом си траеш какво се случва, когато БСП/БКП е на власт.
51
0
 
1
 
! Отговори
гост преди 3 години
2020-та определено беше като библейско откровение или разкриване за тези, които са се самоопределили като политически елит. Оказа се , че са просто простакероси, простакеси, престъпници и случайни хора с мисленето на ***, които разбират единствено и само от сила. Заслужаваше си!
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2020 година,ще я запомним с "управлението" на държавата ни от най простите,най крадливата пасмина,която докара държавата до просешка тояга.Кръгът около Борисов са ***,които обаче живеят като саудитски крале.Най бедни на Балканите и в Европа,ние живеем като народите от т. нар. трети свят.Ако не се събудят българите и на 28 март не изринат "октоподът",той ще продължи да смуче"кръвта" ни за да живее!
49
4
 
8
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Герб пак ще управлява! И знаете ли защо? Защото протестърите издразниха всички, особено с малоумната си блокада и накараха 2 милиона да заобикалят че да си стигнат на работа. Точно затова ще гласуваме за тях, ей така, на инат да ви го върнем за дискомфорта, който ни създадохте!
48
10
 
5
 
! Отговори
много интересно преди 3 години
През 2020 се разбра, че премиера Борисов използва Пернишката секта за терор и гонения,дори полицаите станаха мишки пред тази кървава секта!
47
5
 
1
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 3 години
До а ти на колко сиЕврейския съюз, да помага на британците ... казвам.Горките островни отцепници - да им съберем парички за неотложна помощ.
46
3
 
6
 
! Отговори
а ти на колко си преди 3 години
До лъжата ЕСгодини ??? наивно е да очакваш НЯКОЙ ДРУГ да се грижи за благополучието ти !! ес дава рамката и възможността но няма да тибута благоденствието в ръцете ти !! всеки сам трябва да се погрижи да живее по добре ! ти явно още разчитахш на родителите ти да те издържат !! или викаш ес обича чехите,словаците а мрази българите
45
13
 
10
 
! Отговори
Време за промяна преди 3 години
Бурна или не, но проблема на България си стои. Да се оттървем от Бойко и дружинката му - само така ще се отлепим от дъното.
44
15
 
6
 
! Отговори
лъжата ЕС преди 3 години
Много от българите се заблуждават, че ЕС мисли за тях. Това е грешна теза. Него не го интересува дали българският народ живее добре, дали се развива културата, дори икономиката на България не го интересува. За ЕС важна е българската територия, защото е ключова на Балканите. За ЕС ще е най-добре да няма хора в България и да си разполага свободно с територията й. посочва Путин.
43
8
 
12
 
! Отговори
аз бих казал преди 3 години
година през която НЯМА осъден политик или висш чиновник за корупция ,година през която народа пое 6 млрд заеми с които боко вдигна заплатите на администрацията с 30%,на учителите с 15 % и на полицаите с 15 % въпреки , че няма подобрение в тяхната работа. година в която продълчи източването на бюджет,НЗОК и на ....язовирите а виновни НЯМА
42
11
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Амиии виж сега " Калеко Алеко"! Толкова Некадърен НИК не съм виждал до сега ама Щом си си го "харесал"! -:) Та много бързате да видите нещата в прав текст а? То в " политиката" така Не става! Той др Борисов скача във "властта" доста години ако "помниш" а? Аз щото го помня! То напъни всякакви бяха и Успява и Успя от ЕКРАНА ЧРЕЗ ТЕЛЕВИЗОРА да ви управлява години вече! Е мен НЕ УСПЯ! И знаеш ли защо? Защото ГО ПОМНЯ И през Мутренските времена с бухалка! И като ПАЗАЧ на др Живков!-:) ЛИЦЕМЕР Е!-:(
41
0
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до вчно неразбралитеДС хитро се разбра със Запада, още щом Горбачов ни ритна, веднага изпълнява нареждания, а от запад не и търсят сметка за кражбите.Затова всички командващи досега, са подставени лица на ДС.
40
4
 
3
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Напрегната година за...власт и опозиция!! Горките тее,а за народа...цветя и рози,спокойствие и вечно...благоденствие.Май Народа...живее само за да...легитимира власта и опозицията;иначе без тях няма...право и да...шава.
39
3
 
23
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Аз нови лица на политическата сцена не видях, Слави Трифончук така и не показа лицето си, може би защото в момента не е особено фотогенично, а останалите физиономии като тези на Мая Костинбродска, Румен Петков, това на Сашо Апашо, че и на тюлена с гумената лодка, са до болка познатите ни стари маргинални карикатури..може би някаква "свежест" внесоха Ян бабикян, хаджигенчо и пиарите на Иванчева..лицата от белият бус на "Системата ги убива" както и това на фигуранта също сме ги виждали и преди
38
3
 
7
 
! Отговори
До драскачката преди 3 години
Драскачката на този пасквил показва или явна некомпетентност и абсолютно непознаване на политическата действителност или тежки, непочтени и неморални зависимости. "Статията" е пълна с явни лъжи. Слави Трифонов искал партията да се казва "няма такъв народ". Тази жена май е единствената на галактиката, която има тази информация. Днес.бг копаете дъното! Тази е втората за два дни, която пиле абсолютно измислици. Как някой да ви вярва...
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе млади душички които помните само др Борисов в краткият си "политически" животец след 1989 г.!Престанете с"коментарите"си в подкрепа към др Борисов Борчето мутра което помним ние около неговите години! Ние пък помним др Живков! И пак бихме гласували за него Но го няма отдавна!И др Борисов ще падне на пролет! Гаранция! И какво? Живота продължава! Този човек просто Не дава възможност да ни управляват истински демократи според времето си!Приемете и дайте шанс на истински ДЕМОКРАТ да ви управлява
36
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2020 г. демократичния модел се провали и 200 годишният експеримент наречен демокрация приключи.
35
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо сте публикували тази ероти чна снимка как Караянчева натиска със "среден" пръст по машинката за гонг?
34
10
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Боко Кюлчето с ГЕПИ и Патриотарите имат още 2 месеца и 22 дена власт и сдават...кранчето с държавните пари.Кой щял да...дойде -който си ще;след Боко всеки може да...харчи на воля,колкото си иска(ако е...останало).
33
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес управляващите и олигархията вършат същите неща, като БКП преди 89-та. Едни и същи комунисти бяха на върха преди 89-та, същите останаха на върха и след това.Днес ГЕРБ, БСП, ДПС, ВМРО и Демократична България се ползват от същите привилегии и по същият начин усвояват държавни и европейски пари, както комунистическите веломожи някога са използвали национализацията/одържавяването. Същото е и поведението и на свободните творци, наричани някога интелигенция...нищо не се е променило.