България помага на Хърватия със 100 000 евро

Средствата ще отидат за 2 емблематични сгради, свързани с историята ни
49
България помага на Хърватия със 100 000 евро
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще помогне със 100 000 евро на Хърватия, за да се възстанови от опустошителното земетресение, съобщи  министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Решението за отпускането на помощта е взето на днешното заседание на МС.

Още по темата

Българското посолство ще проучи къде са най-големите щети от труса.

„Взехме решение отпуснатите средства да отидат за 2 емблематични сгради, които са свързани с българската история - Горноградската гимназия в Загреб и Академията на науката", заяви Захариева.

В Горноградската гимназия са се обучавали български ученици, стипендианти на Българската екзархия, включително от района на днешна Република Северна Македония, като Кръстю Сарафов, Любомир Милетич и Димитър Шишманов. Специален гост на гимназията през 60-те години на XIX в. е и Константин Миладинов, който представя пред учениците сбирката си „Български народни песни“, издадена с финансовата подкрепа на епископ Йосип Щросмайер.
Хърватската академия на науките и изкуствата е наследник на Южнославянската академия, създадена от епископ Йосип Щросмайер, който още през 70-те години на ХIX в., преди Освобождението на България, запазва пет места за представители на България. Сред първите български членове на тази Академия са Марин Дринов и Стефан Бобчев.

"Все още има проблем с водоснабдяването в засегнатите райони, така че с министъра на икономиката проведохме съвещание. Говорихме с БЧК, както и с производители на минерална вода. Вече имаме информация, че два големи производителя от Смолян и Велинград ще осигурят по един тир с вода", добави Захариева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
15
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 3 години
Тези пари Бойко от малкото джобче на пижамата си ги е извадил. Чекмеджето вече го изпразни, но не бой се народе, в таз приказна къща има и други чекмеджета а и десетина гардероба.Само прекрасната госпожа я няма-духнала някъде
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ихааа. 100 000. Точно за две къщи да се пооправят след тръса. По добре нищо да не бяхме дали в пари. Срам. Подигравка. Дано не ни се наложи един ден да ни върнст тази огромна помощ. Срам ме е от управниците! По милион два крадат само за км магистрала. Пу. Идиооти
2
2
 
7
 
! Отговори
дрон пълнач преди 3 години
Боцката като много ларж, ще отпусне нещо и от личното чекмедже с кюлчетата.
1
4
 
4
 
! Отговори
Изкуфяла пенсия преди 3 години
Ааа..още още може...милиони дайте...