ГЕРБ с 2.4 пункта пред БСП, Слави губи, но все още трета сила

Борисов и Нинова възвръщат доверие
Обновена: 6 яну 2021 19:13 | 6 яну 2021 10:41, Александър Попов
511
ГЕРБ с 2.4 пункта пред БСП, Слави губи, но все още трета сила
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха днес, най-вероятният резултат е шестпартиен парламент с неустойчиво от политическа гледна точка мнозинство и трудно съставяне на управленска коалиция, сочи проучване на "Алфа Рисърч".

През декември ГЕРБ има преднина от 2.4 пункта пред БСП - 24.3% срещу 21.9% в предпочитанията на твърдо решилите да гласуват.

Лидерите и на двете водещи партии стабилизират позициите си. Бойко Борисов възвръща част от доверието си в сравнение с есента - от 20.3% до 23.5%. След като спечели вътрешнопартийната битка, Корнелия Нинова също укрепва обществено доверие - от 19.8% до 20.5%.

Още по темата
Всички останали партии обаче повече или по-малко губят подкрепа. Парламентарно представените – заради натрупаното недоволство от статуквото, а извънпарламентарните – заради смяната в приоритетите на общественото мнение с втората вълна на коронавируса и затихването на протестния потенциал.

Като трета парламентарна политическа сила и през декември се очертава "Има такъв народ", но упоритото въздържане от представянето на лица и приоритети започва да отнема от предимството им - подкрепата за партията спада от 14.9% през септември до 10.2% през декември.

Слави Трифонов също губи доверие – от 36% до 30.3%.

Подобна тенденция е налице и в подкрепата за Демократична България. Тя спада от 9.4% до 6.1% за последните три месеца, главно заради по-ниската мобилизация на техните симпатизанти. Обединението запазва висок дял сред колебаещите се избиратели, но по-нисък сред твърдите участници в изборите. Връщането на тези избиратели може да го приближи към по-високите летни позиции. Лидерът на формацията Христо Иванов запазва персонално доверие от 14.7%.

Платформата Изправи се.бг (4.9%) на Мая Манолова, макар и най-близо до чертата от 4%, също  запазва шансове за представителство. Персоналният рейтинг на М. Манолова, както на Сл. Трифонов, също бележи лек спад (от 32.9% до 30.3%), но тя остава доста по-популярна, отколкото нейната формация.

Сплотилият се по време на протестите електорат на ДПС достига 7.2% от твърдо решилите да гласуват, което отрежда четвърта позиция на Движението. За разлика от тях, симпатизантите на ВМРО – НФСБ продължават плавно да намаляват до недостатъчните за влизане в парламента 2.7%.

Фрагментацията на протестния вот се задълбочава и от нарастващия дял на нерешилите за кого да гласуват (от 10.1% до 16.3%). Колебание в най-голяма степен изразяват млади, високо образовани български граждани.

Въпреки предизвикателствата, мнозинството от избирателите подхождат с доверие към предстоящите избори: 20% нямат притеснения за честността им, други 42% допускат, че може да има нарушения, но те няма да  окажат съществено отражение върху резултата. Тезата, че вотът ще бъде изцяло манипулиран се подкрепя от 24 на сто, предимно симпатизанти на асоциираните с протестите формации.

COVID-19, икономическите затруднения и възможността на партиите да дадат яснота за характера на следващото управление са факторите, които ще окажат решаващо влияние върху изхода от вота за 45-то Народно събрание.

Овладяването на здравната и икономическа кризата, както и фрагментирането на опозицията, ще бъде в полза на управляващите. Обратното, евентуално катализиране на негативните настроения в обществото  и формулирането на привлекателна за широки социални групи политико-ценностна алтернатива с ясно лидерство, може, от своя страна да върне тласъка в подкрепата за претендентите.

Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 15 - 21 декември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1017 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
346
0
 
2
 
! Отговори
Коко преди 3 години
Лично аз ,ще дам гласа си Слави ,но не и за ГЕРБ!Новото има право на шанс !!
345
1
 
2
 
! Отговори
Момо преди 3 години
Няма начин народът да вика остава в соц.мрежи ,и където отидеш да казват ,че исат това правинелство да си ходи.А Вие да пишете как милее народът и ще гласува за ГЕРБ !Айде ,изчезвайте !
344
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МазохистБСП управляваха 2005-2009 година, ако си забравил. Заплатите се увеличавах всяка година с 20%, а пенсиите с 10%. Бяхме далеч преди Румъния по стандарт на живот и не искахме да ни слагат в пакет с тях. Държавният дълг спадна на 13% от БВП. Бойко дойде на власт 2009 година и замрази заплати и пенсии. Далеч след Румъния сме. Инвестициите вече са почти 0. Та не знам за какво ми говориш за Виденов.
343
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
алфа рисърч , къде точно рисърчват? при аутистите на герб само ли ?
342
2
 
6
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Основните методи за кражба и корупция преди бяха -1. печатане на пари което беше спряно от валутния борд, 2. Двойно счетоводство - донякъде спряно от плоският данък.Всяка партия да декларира какво им е отношението по тези 2 точки за да знаем за кого да гласуваме. БСП са ясни че и двете искат да махнат. ГЕРБ колкото и да са ми неприятни са единствените които декларират че ги запазват.
341
0
 
15
 
! Отговори
Рада преди 3 години
Това проучване е пълна глупост да ми кажеш че Чашгаря е трета сила р пълна глупост колкп пари пак е платил стига с тия глупости
340
1
 
13
 
! Отговори
БайХ преди 3 години
...трета сила... пази боже!!!
339
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия социални,дето са на "социални дотации" ,т .н. проучвания,отсега лансират Чалгаря трети,без да си е мръднал пръста,един шоумен на безлично шоу,опростачил поколение получава награда 3-то място предварително.По същия тертип пробутваха и Манолова преди още да се обяви за кандидат - кметица!На кого му е притрябвало това "ново лице " на държавната политика,икономика,финанси и т.н.,защо смятате хората за овце,то е обидно дори да се говори за него!
338
2
 
0
 
! Отговори
Ха ха ха ха ... преди 3 години
Винаги много ме е очудвало как Подслушко Непослушко си мисли, че ще се отърве от тая работа, а винаги много ме забавлява като ги хванат как почват да крещят: Това не може да ми се случва на мен, защо на мен, какво съм направил та точно на мен!След малко време в ареста и след призовката почва да се сеща. След първата палка в главата се сеща почти за всичко, което е сторил и дълбоко съжалява за фактите, след третата палка осъзнава, че всичко това няма да свърши добре за него, а след четвъртата..
337
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2,4 процента в социологически проучвания са като 10% преднина на изборите. А ще са още повече през март-април до към юни, или когато *** насрочи изборите
336
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберите отиват в историята. След години децата ще учат за най-крадливите мутри, които се подиграха с всичко свято. С тъй прехвалените от тях магистрали по които ще ти изпопадат зъбите се откраднаха мнооого пари. ББ не случайно ги обикаля уж ги инспектира, а той хал хабер си няма за това, взема си процента. Човека стана като гибон от толкова задоволяване на алчността му, вече не се събира на екрана на телевизора имаш чувството, че образа се е разстлал. Всички забравят, че ковчега няма ремарке.
335
14
 
11
 
! Отговори
Мазохист преди 3 години
Идат избори гласувайте за най-крадливата партия на бесепунгерите.Жадувайте за жанвиденовото време - един хляб 500 лв. един долар = 3000 лв, заплата 9 долара = левове с много нули отзад.
334
8
 
19
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
ГЕРБводят с ЕГН-то на умрелите.Те най ги кефи тази крадлива партия
333
7
 
12
 
! Отговори
ТомбаК преди 3 години
Толкова години Бойко да бие говори само за едно - алтернатива няма или е гола вода. Сега пак е същото.
332
2
 
26
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Не се занимавайте със Слави Трифонов. Ще си загубите времето и нервите и накрая ще разберете, че сте си дали гласа за куку-руку. Той е една изкуфяла тиква. Изберете нещо по-разумно от него. Вече и шоуто му не е интересно, а какво остава за жалката му телевизия. Плаща си човека, за да го водят напред в статистиката.
331
12
 
21
 
! Отговори
българин преди 3 години
Българино.Умолявам те ИЗЛЕЗ И ГЛАСУВАЙ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ! Американците гласуваха и свалиха Тръмп! Дали Слави ще е 1 ви или последен не знам.Но аз лично от ГОДИНИ НЕ ВЯРВАМ НА ТЕЗИ ПЛАТЕНИ ОТ ГЕРБ " Вестоносци" и " подбудители" зад колисите! Излез и гласувай за Иванчо от горно нанадолнище ако щеш НО ГЛАСУВАЙ! С Аполитично0то си държание като "неутрален" Позволяваш вече 10 г др Борисов с реални 30-35 % да те "управлява" както си иска! Тази бивша мутра има самочувствие от НЕ ГЛАСУВАЩИТЕ!ГЛАСУВАЙ!
330
1
 
2
 
! Отговори
до предния преди 3 години
"мало Умен" - интересно, ти за какъв се мислиш?!?
329
17
 
15
 
! Отговори
nilesev преди 3 години
,,Алфа Рисърч'' не се излагайте така. Гологлавия скопец, чочарката и безработният адвокат нямат никакъв шанс. Ако не дай си боже това се окаже вярно, то тогава наистина онова за 80% ще се окаже вярно.
328
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен440 Мисля, че Слави дори книга на Майн Рейд не е чел. Но, никога не сме видяли Борисов да играе кьочик, като Слави. Чак и когато е бил млад.
327
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А коя беше любимата книга на Слави?