Финансист: Не може хора да умират от глад заради пандемията!

Никой бизнес в света не е доволен от противоепидемичните мерки, обясни Хърсев
8 яну 2021 22:37, Петя Славова
42

Как ще се развива българската икономика и как се навигира държавата в кризисния процес, коментира специалист.

"Трябва да излезем от пандемията с максимално работещи хора, за да можем да се издържаме и да се храним, но трябва да се помогне и на нуждаещите се. Не може да позволим да умират хората от глад заради тази пандемия, защото в някои богати държави го наблюдаваме." Това заяви финансистът доц. Емил Хърсев в студиото на "Денят ON AIR".

"Работните места ще ги броим след приключването на мерките, когато няма забрана всеки да работи. Ръст на безработицата се очакваше, когато се наложиха отново мерките - не го видяхме това", коментира доц. Хърсев.

По неговите думи има нова песимистична вълна, че през януари и февруари ще има ново затваряне на работни места.

И добави, че дори и с мерките за подпомагане нито една фирма не е доволна.

"Няма бизнес в света, който да е доволен от мерките на държавата. Всеки предпочита повече, това няма връзка с икономиката", посочи финансистът пред Bulgaria ON AIR.

"В Eвропа има отрицателни лихви при депозитите, при нас не се наблюдава такъв стремеж за момента. Банките се опитват да компенсират загубената доходност с лихви върху кредитите", отбеляза доц. Хърсев.

Той обясни, че се очаква намаление на брутния вътрешен продукт с около 10%, а България няма фатални нива на заеми.

"Нашите банки влязоха значително чисти, защото не бяха разглезени по време на Голямата депресия. Европейската централна банка не може да замени банковата система. Спомняме си как имаше една банка, тя не можеше да контролира всичко", подчерта експертът.

И допълни, че страната ни вече има планове за харчене на европейските пари, които при всички случаи няма да бъдат одобрени от опозицията.

"Ние имаме работа с политически отговор на биологични проблеми Политическият отговор у нас е напълно адекватен. Постъпленията в бюджета са по-големи от очакваните и не виждам причина да се актуализира бюджета", каза доц. Хърсев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е бъдещето др. Хърсев не е настоящето, но така ще бъде докато ... във всички страни не се обединят! Казано е преди повъче от 100г. но важи и до днес!Младоците ако имат дедовци или баби да ги питат коя първата дума в слогана, защото съм сигурен, че не я знаят! А ако срещнат Баце и той знае коя първата дума, въпреки че казва, че е чел само една книга!
12
5
 
27
 
! Отговори
Питър преди 3 години
Хърсев, който беше подсъдим за източването на Първа Частна Банка, отново раздава акъл в ефир.... НИТО ЕДИН бизнес не бил доволен от противоепидемичните мерки. Мога да му изброя поне 30 вида бизнеси, които са супер доволни от пандемията.... Започвайки от Амазон, минавайки през всякакви супермаркети, онлайн услуги, застраховане, електромобили, спортни стоки, доставки, храна за вкъщи, филми, книги и пр.... ТОВА Е НИВОТО НА "ТОП" ИКОНОМИСТИТЕ НИ... Чудите ли се още защо България винаги ще е най-зле?
11
3
 
19
 
! Отговори
SS преди 3 години
То голямото гладуване едва сега започва.Пандемия плюс финансова криза.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Един меркантил е грамотен и ти е цъкнал "МИНУС" :)))) Гладен е явно, гууууноту...
9
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой е умрял от глад?
8
5
 
21
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 3 години
Може! Може! Ние имаме достатъчно за ядене !!!
7
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз не искам да храня меркантили.
6
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не може хора да умират от глад заради пандемията!"Може, може!
5
6
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Резервите на банките са в исторически минимум от 1.7 трилиарда. Освен това само Ливан отказа плащането на 1.5 милиарда в евро облигации .Това заплашва с ефект на доминото.Така или иначе сега в ЕС става това което ставаше на времето в България .Неконкурентната и техологично изостанала икономика на ЕС води до задлъжняване за субсидиране на компании без бъдеще .Така или иначе трябва нещо да се случи за да се промени нещо. Трябват огромни реформи а ЕС а никой й не мисли даже.
4
16
 
6
 
! Отговори
БебоМангалян преди 3 години
"За *** правила не важат! Сега на всеки от тези опиянени пазители на "вековна традиция" да бъде наложена солена глоба за неспазване на разпоредбите. Коленето на прасе и подпийналото клатушкане в ледена река не са "ритуали за здраве". Те са зле прикрити поводи за напиване и израз на дългогодишно опростачване и тарикатски манталитет. "Те бяха малък, но много просто народ!", изригна с коментар синът на Маги Халваджиян - Бебо, по повод мъжкото хоро в реката в Калофер.
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
паркетен лъв, така му се вика на тоя
2
6
 
17
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
капиталисти олигарси банкери зърнари лихвари чси колектори са кожодери те не съчустват не изпитват жал емпатиу емпатия сит на гладен не вярва здрав н болен не вярва богат на беден не вярнва БОЙКО се хвалеше щоо е хапвал филия с мас а много хора умират от глад герб кожодери
1
10
 
13
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
Те изтезават хора той глад,Хитлер пасти да яде в сравнение с милициите на ББ!