Консултации при Радев: Цветанов предложи румънски модел за изборите

Председателят на „Републиканци за България“ за промени в Изборния кодекс
Обновена: 10 яну 2021 12:01 | 10 яну 2021 11:37, Елка Василева
100
Консултации при Радев: Цветанов предложи румънски модел за изборите
Снимка: БГНЕС

За промени в Изборния кодекс настоя Цветан Цветанов, председател на ПП "Републиканци за България" по време на среща при президента Румен Радев във връзка с предстоящите избори.

Държавният глава провежда срещи с извънпарламентарни политически партии на "Дондуков" 2. Разговорите са част от поредицата консултации във връзка с организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот.

Цветанов предложи на държавния глава румънски модел за провеждане на избори по време на пандемия. По думите му в северната ни съседка 40% от гражданите са гласували по пощата. Според него чрез този подход могат да се гарантират изборните права на всички граждани, които са под карантина или са заразени с COVID-19.

Цветанов изтъкна като проблем липсата на единен здравен протокол за провеждане на избори. Той определи като несериозно предложението карантината да се прекратява за няколко часа и да се дава възможност на хората да отидат до урните.

Още по темата

Според него удължаването на изборния процес ще даде възможност повече хора да гласуват, но вотът не трябва да се провежда в рамките на два или три дни, защото ще се създадат предпоставки за манипулации.

С цел прозрачна организация на изборния процес и намаляването на риска от манипулации на вота Цветанов предложи директорите на Областните дирекции на МВР да бъдат разменени на ротационен принцип. Хората на Цветанов поискаха и двама членове на ЦИК да се посочват от извънпарламентарните партии чрез жребий.

Председателят на „Републиканци за България“ обяви, че партията е готова за парламентарен вот на 28 март, но най-разумно е да се избере по-късна дата, за да може изпълнителната власт да организира честното протичане на вота.

Радев посочи, че с обединените усилия следва да се търсят рационални решения за провеждането на тези избори, така че да има доверие в изборния процес. По думите му това доверие се изгражда с адекватни мерки, взети от държавата, както и механизми за предотвратяване на всякакви опити за манипулации на тези избори.

Държавният глава коментира, че са необходими законови промени, които да гарантират правото на глас на хората под карантина и българите в чужбина. По думите му няма как да се въведе електронно гласуване, но е вариант да се осъществи гласуване  по пощата, предаде БТА.

Държавният глава добави, че видеонаблюдение по време на броенето на бюлетините и попълването на протоколите ще допринесе за честността на вота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
5
 
1
 
! Отговори
Борко преди 3 години
Републиканците имат адекватни идеи,браво!
75
4
 
9
 
! Отговори
мак преди 3 години
Този плъх, който докато бе във властта всеки ден плюеше по Радев, опря до него. Явно Радев не е злопаметен. А цвък пак драпат за власт, явно малко са му апартаменти, та иска още благини.
74
4
 
7
 
! Отговори
Станислав преди 3 години
Щом всички искат гласуване попощата значиима голяма възможност за фалщифициране и контролирано гласуване. И като искат промяна в избирателния закон Радев не може да я направи а народното събрание - объркали са адреса къде да искат.
73
1
 
9
 
! Отговори
BoLeto преди 3 години
Обосновани искания, ясно конкретизирани! Изпълнителната власт никога няма да е готова за избори, но най-важното е те да бъдат проведени по честен и прозрачен начин!
72
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цецо Апартамента вече легитимиран от Радеф!Хахаха!
71
6
 
15
 
! Отговори
гражданин преди 3 години
Цветанов не беше ли плюл яко по радев преди време? Ама така е с креттените, сега омразата и завистта ги е събрала.
70
2
 
7
 
! Отговори
ALP преди 3 години
Много добри мерки, това доста ще попречи за опорочаватето на вота и ще ядоса много от "чесните политизи".
69
2
 
5
 
! Отговори
Без коментар.... преди 3 години
Преди години се чудих защо има такава голяма опашка пред пощенски клон в Мадрид. Те се били наредили на опашка за гласуване.Почаках 10 -на минути , но не издържах.Около 60 човека пред мен, а обслужваха един клиент за.... 3 мин.
68
5
 
19
 
! Отговори
4epa преди 3 години
АЗ ПРЕДЛАГАМ ГЛАСУВАНЕ НА ЛУНАТА !!!!!!!!!!! САМО ТАМ ГЕРБ НЯМА ДА СПЕ4ЕЛИ ИЗБОРИТЕ ГОСПОДИН ФИГУРАНТ !!!!!!!!!!!!! НАЛИ ТИ КАЗА 4Е НЯМА ВИРУС !!!!!!!!!!!!
67
3
 
22
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ФИГОРАНТА И ЦВЕТАНОВ ПЛЯСНАХА С РЪЦЕ ПА СЕ ПРЕГЪРНАХА !!!!!!!!!!
66
11
 
4
 
! Отговори
Жан преди 3 години
Няма как да гласуват в чужбина нашите сънародници по време на локдаун и за това предложеното от Републиканците е напълно приемливо.В противен случай отново няма да имат възможност за участват.
65
15
 
5
 
! Отговори
Chihi преди 3 години
Репубкиканците са готини, имат реалистични виждания и идеи. ИЗБОРИТЕ СА БЛИЗО!
64
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Републиканци покрай Тръмп вече звучи като прератаджии.Цецо Шестака за какво се бори? За пореден апартамент с по-широки ... чекмеджета ли?
63
2
 
2
 
! Отговори
ДО 51 преди 3 години
Ти днес пи ли си хапчетата?
62
4
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Гласуването по пощата е приносител на вируса.Първо служители на пощата ги пипат, после приносителите до секциите, там ги пипат за да ги отворят, и накрая бюлетината е тя може да е приносител на вируса.Народът ще гласува по стандартния начин с бюлетина.
61
3
 
14
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
Да, ама по пощата всички умрели ще гласуват за тях. То, затова сега този дето четири години нищо не првеше, се чуди и мае как да смени датата и как да прекара ГЕРБ. Шоуто вече започва!
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изумяваме тъпоъгълността, та пак вдлъбналосттс, на джурналята от днес.бг
59
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е смисъла за гласуване по пощата?Опашките и струпвснето ше станат пред пошенските клонове, които са много по-малко, като брой и пространство в тях, отколкото в училищата, където обикновено се провеждат изборите.
58
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом учениците могат да седят присъствено по 5-6 часа в една класна стая без маска и дистанция аз не виждам никакъв проблем изборите да се проведат нормално и на приетата дата. В кабинката се влиза по един за 2-3 минути, максимум 5 и това е.
57
16
 
6
 
! Отговори
НОРМАЛЕН преди 3 години
Ето как ГЕРБ са печелили изборите! Каза го Цветанов!