Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично

Но не трябва да се поражда недоверие в него, заяви президентът
10 яну 2021 17:32, Нели Христова
120
Румен Радев: Действията по машинното гласуване се предприемат критично
Снимка: БГНЕС

Целта на тези консултации е да се мобилизират институции, партии, граждански организации, за да търсим заедно най-добрите решения, които гарантират здравето на гражданите, конституционното им право на вот и доверието им в изборния процес. Изключително важно е да се избегне възможността за машинации и манипулации на изборите зад паравана на здравните мерки. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес прие на „Дондуков“ 2 партия „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ). В срещата, която е част от консултациите на държавния глава с непредставени в парламента политически формации, участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.
 
Редица въпроси, касаещи машинното гласуване, времето за доставка на устройствата, одитиране, проверки, съхранение, транспорт все още остават открити, подчерта в началото на срещата Румен Радев. По думите му само навременната и достъпна информация за цялостната организация на процеса, както и за всички мерки ще дадат възможност на гражданите да се почувстват защитени и да гласуват.
 
От политическата партия посочиха, че провеждането на парламентарните избори трябва да бъде в два дни. Като приемливи дати бяха посочени 15-16 май. Според лидера на АБВ Румен Петков така проведени изборите, биха облекчили работата на изборната администрация, биха дали възможност за по-мащабно ваксиниране на хората при тяхно желание и биха намалили възможността от допускане на хаос в изборния процес. Държавният глава Румен Радев заяви, че за избори в два дни се очертават два проблема. Първият е свързан с логистичното натоварване, а вторият и по-важен – с масовото недоверие на обществото относно опазването на сигурността на вота.
 
Действията по машинното гласуване се предприемат критично късно, но това не означава, че трябва да се поражда недоверие в него, защото то е призвано да реши два основни проблема в изборите – високият дял на недействителни бюлетини и машинациите по време на броенето и оформянето на протоколите, коментира Румен Радев. Държавният глава добави, че досега изпълнителната власт е абдикирала от машинния вот, като целенасочено е прехвърлила отговорността си към Централната избирателна комисия.
 
Всеки български гражданин има конституционното право да участва в изборния процес, независимо от страната, в която се намира, затова партиите и държавата трябва да стимулират избирателната активност, призова още Румен Радев. Затова не е необходимо да се чака президентският указ за насрочване на изборите, за да започне информационна кампания не само за безопасността на гражданите в изборния ден, но и за масово гласуване и в България, и в чужбина, коментираха участниците в срещата.
 
Сред другите мерки, които „Алтернатива за българско възраждане“ предложиха с цел гарантиране на прозрачен изборен процес, бе видеонаблюдението в секциите да започне 24 часа преди началото на изборния ден до окончателното показване на протоколите. Това  ще даде възможност на наблюдателите и застъпниците да проследяват изборния процес. От АБВ предложиха и увеличаване на правомощията на общинските избирателни комисии.
 
Според вицепрезидента Илияна Йотова трябва да продължи обсъждането на темата за равен достъп на всички политически формации до медиите в рамките на предизборната кампания. Сегашната уредба е инструмент на противопоставяне, коментираха на срещата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
2
 
23
 
! Отговори
Уд преди 3 години
Гледам, че господина е поканил Цветанов на среща. Та да попитам,Цветанов мутра ли е или вече не е. 30159
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всякакъв тип електронно гласуване предоставя комфорт на чужди престъпни сили да имат достъп в реално време в машините и да променят резултата директно от чужбина.
11
3
 
17
 
! Отговори
Деса с Мерцедеса преди 3 години
Плешо не си си научил урока.
10
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласуване в условията на див фашизъм и терор това не може да е истина.
9
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този съвсем се обърка но това няма значениеобърка и мен сега не мога да разбера какво искано
8
3
 
26
 
! Отговори
как да има преди 3 години
честни избори след нечестни на тъмно консултации между резидента и чалгажиите.Всичко което телевизиите имат право да покажат от изказването на фигуранта са дрън, дрън, дрън. Празна глава, празни приказки.
7
7
 
16
 
! Отговори
До дядо Коледа преди 3 години
А как ще коментираш протоколите на президентските избори и 6 обласни градове ,които ГЕРБ загуби ?
6
1
 
2
 
! Отговори
Да не би да преди 3 години
Имате предвид " СЕ ПРИЕМАТ КРИТИЧНО"!?!?
5
20
 
5
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 3 години
Какво гласуване,нали БойкоБ с МВР пак ще фалшифицират протоколите!
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде в света се ползва машинното гласуване ? От къде на къде изобшо толкова акцентира на фалшификазии и настоява за машинно гласуване,след като самият той бе избран при управление на Борисов.На последните (кметски) избори отново се видя,че представителите на ГЕРБ,които не се харесват на местните,не бяха избрани.Или предварително търси причина да атакува евентуална победа на ГЕРБ или е намесена софтуерна манипулация финансирана и организирана от олигарси или Решетников.Ако е второто-тежко ни.
3
20
 
4
 
! Отговори
Мхх преди 3 години
Президента знае ли ,че в България се преследват и унищожават неудобни хора по поръчка от "горе"!?Шефовете на поръчките са някакъв ген.Василев и шеф Георгиев от ДАНС!Поръчителите някакъв Ге... и султан Барба Ганьос!
2
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Договорил се е с Цецоолу. Дочоолу и Бочоолу изборите да бъдат честни. Бай *** прави избори, нищо ново под Слънцето. В изборния ден отивам за гъби.
1
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като иска прозрачност, защо не излъчи какво са си говорили на тези консултации. Изборите може по телевизията, ама консултацуите, не. Аман от задкулисни уговорки, Радев.