Борисов поиска: Да се мисли да отворят ресторантите, магазините в моловете

Настоява да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците
Обновена: 19 яну 2021 11:31 | 19 яну 2021 11:14, Камелия Цветанова
261
Борисов поиска: Да се мисли да отворят ресторантите, магазините в моловете
Снимка: МС

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Още по темата

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, съобщиха от правителствената пресслужба.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас.

„Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите.

„Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.

Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
8
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Другаре, пригответе се. Иде дядо Джо и той не е така добър като чичо ви Дончо. Дупе да ви е яко социалистическо-нацистко.
142
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
КАТО НЯМА БОЙКО ИМА ЦЕЦО! СОЦИАЛИЗМА УМРЯ И БЕ ПРЕГАЗЕН ОТ ЗАПАДА.
141
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано е, ресторанрите и моловете чак Май месец!
140
5
 
2
 
! Отговори
Позитано - НАПОМНЯНЕ преди 3 години
Другари, ние като вземем властта, само за най-изявените в плюенето наши другар ще има по едно Техноимпексче. За останалите - по 1 знаменце на БСП, 3 студени кебапчета и една топла бира , останали от сборищата ни на Бузлуджа....ДЕРЗАЙТЕ !!! Слава на БСП и лично на другарките Нинова , Йончева и другаря Радев !
139
1
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ ДЕЧИЦА преди 3 години
Чичко Борисов е много добър чичко и много ни обича нас и ние го обичаме и искаме да станеме като него. той ни е истинския родител
138
1
 
16
 
! Отговори
Защо? преди 3 години
Прерових целият сайт, търсих навсякъде но никъде не видях новината за разпадащия се Европейски съюз! Италия, Австрия и други държави на запад са в режим на гражданско неподчинение! Нещо, което е задължително, когато правителствата са марионетни и доказано работят срещу народа си! На Запад не са обременени с робско мислене, свободни са от векове и както винаги в човешката история първи ще извоюват свободата си! А ние... ние пак ще чакаме да дойде месията да ни каже какво да правим. Роба си е роб!
137
11
 
5
 
! Отговори
Никой преди 3 години
Аз ще гласувам за Бойко Борисов!И на парламентарните, и на президентските, избори! И на изборите за президент на САЩ, ама не за Тръмп защото той е комунист и платен агент на Путин.
136
8
 
11
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Чест и почитания господин Борисов. Не разхлабвайте мерките а подпишете европейската петиция за пълен и окончателен локдаун и подкрепете господин Мъск за закриване на слънцето.
135
3
 
9
 
! Отговори
Родител 1 преди 3 години
Ние с Родител 2 не искаме нашето То да ходи присъствено на училище при простолюдието
134
0
 
0
 
! Отговори
До Не преди 3 години
На колко? Предполагам ако са те се осигурявали вземаш някакви средства от държавата!
133
0
 
15
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Мрънкяте, че ще отворят молове и заведения, а се блъскате в джъмбо и била? Много умно... Ми не ходете в тях бе, толкова ли е сложно?
132
1
 
25
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Изобщо не са ми за липсвали нито моловете нито ресторантите. Да ги отворят, все едно нищо не е станало.. ***Имаш ли представа живота на колко домакинства е в пряка зависимост ненужните според вас молове и ресторанти? Цели сектори се ликвидират, развлекателната индустрия е закопана! Но не се безпокойте, и вашият ред за борсата ще дойде...
131
9
 
5
 
! Отговори
до 130 преди 3 години
Ако не отворят всичко, няма да има трета вълна. Ама ще отворят.
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Винаги с вятъра...
129
2
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До СТРАНДЖАТА,***,твоя другар тиквата,защо си мислиш,че постоянно,ще бъде горе.
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
някой гласувал ли е да го управляват лекари.ако някой им е предоставил управлението да си носи отговорност.
127
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще гласувам за Бойко Борисов!И на парламентарните, и на президентските, избори!
126
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В никакъв случай не бива да се отварят университети и училища, и без това нищо не учат, а само отчитат дейност и крадат пари от европрограми!
125
2
 
10
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
Важно е в кауфланд и била да е фраш! Затриха всякакъв дребен бизнес с огромните им магазини на центровете и безплатните им паркинги!
124
2
 
11
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Нали виждате, аз искам да разхлабя мерките, да отворят училища, фитнеси, молове и ресторанти, ама лекарите не дават. /Ако протестирате, протестирайте срещу тях, срещу тях, аз нямам нищо общо/.