Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването

Властта решава следващата седмица какво да прави
Обновена: 19 яну 2021 09:14 | 19 яну 2021 09:08, Камелия Цветанова
87
Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Никой не е казал какво ще се случи с мерките от началото на февруари. Това предстои да се случи в следващите седем дни, коментира вицепремиерът Томислав Дончев пред Нова тв.

Още по темата

Според него решението ще бъде взето още в началото на следващата седмица и никой не може да се ангажира с предварителна прогноза, защото всичко зависело строго от темповете на заболяването.

„Има държави, които са прекарали повечето време от предишната година в тежък локдаун. Въпреки това броят на заразените там е голям. След затварянето хората се заразяват. Мерките трябва да се прилагат умно“, каза Дончев.
"Държавата се опитва да помогне на бизнеса. Най-доброто, което можем да направим за тях е да позволим да упражняват бизнеса си", добави вицепремиерът.

Той призна, че не би искал да се стига до това ресторантьорите да отворят заведенията си въпреки ограниченията.

 „Има мерки в защита на заетите, работниците и бизнеса. Няма мярка, която да гарантира приход на фирмата, като този при упражняването на реалния бизнес. Схемите за помощ, които бяха прилагани в началото на пандемията се радваха на много по-голям интерес от тези сега“, обясни Дончев.

Според него едно от обясненията за малкия брой фирми кандидатстващи за държавна подкрепа е факта, че някои от тях „са стъпили с единия крак“ в сивия сектор.

„Това води до един допълнителен уплах, че ще последват проверки от държавата. Нещо, което не сме мислили да предприемаме“, каза вицепремиерът.

„Сравняването на процеса на ваксинация по междинни данни не е коректен. Ваксинацията има ефект, когато е ваксиниран значим процент от населението. Цифрите сега показват един процес, но не показват как ще завърши той“, каза Томислав Дончев.

Дончев коментира и предстоящите избори.

„Видеонаблюдението при всички случаи е добра практика и още една мярка за прозрачност на изборния процес. Имаше притеснение дали в страната е възможно да се случи да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната“, обясни вицепремиерът.  

Той допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

„Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия“, добави Дончев.

Според вицепремиера трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес телефона си.

„Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност“, каза той.

 „При този вид гласуване „подводните камъни“ са няколко. Има значим риск от злоупотреба с правото на глас. Това показва опитът в голям брой държави. Другото притеснение е липсата на гаранции, че пликовете с вота на избирателите могат да бъдат доставени навреме. Третата причина е липсата на гаранции за опазване на тайната на вота.

Според Дончев ударите по отношение на изборния процес не са добра технология за правенето на политика.

 „Ако утре някой от тях стане първа политическа сила. Това ще бъдат ли купени изборите?, каза той.

„Имаме няколко месеца до изборите. Единственото, което би могло да се организира без да създаваме допълните рискове, е добра организация по отношение на гласуването на карантинираните лица. Това е една сложна задача, защото говорим за разширяване на обхвата на подвижните секции и осигуряване на възможност всеки да гласува“, обясни Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми лоша работа ...но с тия сертификати е ясна работата )но и в ЕС се говори че затварят до април ,заради трета вълничка или някой друг измислен щам
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
хората не са ограничени а бизнеса не е затворен от пандемия а от управляващите които и да са.
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
i dali da vi sprem toka?
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По тези въпроси право да говорят имат само лекари. Никаква друга ***.
67
1
 
9
 
! Отговори
Прав си Българин преди 3 години
Що се сърдят, че щели да фалират, нали искаха капитализъм.
66
3
 
10
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До АнонименТова е капитализъмът. Всеки един бизнес е рисков. Ако е отворил малко преди панндемията затваря и след като отмине кризата пробва пак. Ако същия си мисли че ако му отворят ресторанта ще се напълни с клиенти... Щом е отворил от скоро едва ли е изградил клиенти още. Така или иначе няма да реализира големи печали. Май забравяйте колко бизнес фалира през голямата криза от 2008, включително и моя и държавата тогава стотинка не даде.
65
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~*** в чужбина ти при другите,хич недей се къхари,носи им поздрави от герберугите,нека там ти провърви.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Кой е казал, че мерките падат? Всичко зависело от темповете на заболяването"Шефът ти го казва в една от челните новини ахахахахКолко сте неадекватни всичките в партия "Калинка".
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен 123 преди 3 години
Слушай шефа си какво казва, после да не дърпа ушлето. ;)
62
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринАми ако някой е отворил ресторант малко преди пандемията колко пари си мислиш че ще е заделил
61
8
 
11
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ако бизнесът не може да устиска 4 - 5 месеца да не работи, за какъв бизнес говорим тогава. Бизнес на доиживяване и печелене на жъти стотинки. Не става така, трябва всеки "Бизнесмен" да мисли и къта за черни дни. То може бизнесмените да имат пари , но какво им дреме за работниците. Виждам как пицарията под нас оцелява и държи работниците си, като прави доставки по домовете. Толкова вкусно е всичко, че хората яко поръчват и им дават подкрепа. Като си лъгал хората и манджата не струва ядеш к...
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мунчовите пpocтаци си оплюха мониторите от мъка.
59
5
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Щом пак крадат ни герберугите,надежда всяка забрави,че царски ще живеят другите -сметката ще плащаш Ти.Щом преброят ни герберугите,помни предизборни лъжи,че всеки ден хитруват те,а просто става дума за пари.
58
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа затваря още. Поне до лятото ще е гърч навсякъде. Светлината в тунела вече изчезна. Дано не измрем от глад и депресия. Вече вируса не е толкова стряскащ колкото последствията ако се проточи още година
57
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Томислав му е и все по-трудно да покрива кражбите на шефа си."Прикриването кражбите на шефа се заплаща с част от краденото, нали?Инак, работи за принципа "Шефът да има свободата да краде!".
56
2
 
3
 
! Отговори
до А.Колев преди 3 години
Човек, паси си козите. Недей да ръсиш акъл. С козите ти се получава по-добре.
55
4
 
19
 
! Отговори
hahah преди 3 години
Тоя "мозък" е голяма работа. Да си гледа филофофията и да се омита. Изключително просто и комплексирано човече, имащо се за нещо повече.... Обикновен *** и нищо повече!
54
5
 
13
 
! Отговори
Я пак? преди 3 години
В резултат на съдебен иск (позовавайки се на правото на информация) пред ирландското министерство на здравеопазването от ирландската журналистка Джема ОДохърти, ирландското министерство на здравеопазването призна ПИСМЕНО, че не може да предостави доказателства, че SАRS-СОV-2, известен като СОVID-19, е изолиран в лабораторията като са спазени постулатите на Кох. С други думи, съществуването му не може да бъде доказано. Първите пет минути от видеото са исторически. (ИСТОРИЧЕСКО ВИДЕО+ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ)
53
2
 
26
 
! Отговори
Алек преди 3 години
Идва време вие да паднете от власт малко ви остава продажници
52
1
 
8
 
! Отговори
маскарад преди 3 години
Някои с маски не са толкова грозни.Нищо лично !