Борисов: Ситуацията в ЕС е тревожна - много заразени и починали

COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа
22 яну 2021 06:43, Александър Попов
214
Борисов: Ситуацията в ЕС е тревожна - много заразени и починали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза", заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка.

"За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа", посочи Борисов и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията.

По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.

Министър-председателят акцентира и върху друга тема, която бе разгледана на Съвета - забавянето на ваксинациите в част от държавите членки. Премиерът Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.

До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал", добави още Борисов.

По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията премиерът Бойко Борисов, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация.

"Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение", посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
31
 
! Отговори
иво преди 3 години
На Бойко му е мутирала тиквата.Само и само да остане на власт какво ли няма да измисли.Тази година мутрата трябва да бъде пратен там където му е мястото-в затвора.Този индивид е вреден за обществото.
83
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва ни един независим премиер в следващия парламент който ще премахне страната от who и ще откаже да изпълнява заповедите на ЕС.
82
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от фототоХАХАХАХХХААХАХХАХААХХАХАХАХААААААААААААААА....................
81
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутрата е милиардер.И подарява милиарди на император Пyтя 1-ви Късий....Ей така-да си има за дворци......
80
5
 
23
 
! Отговори
123 преди 3 години
АБСОЛЮТНИ ГЛУПОСТИ!!!Тоя продължава да дрънка простотии.Ако той е зле с математиката ,ние сме.И за разлика от него сме прочели една идея повече книги,така че знаем как да си направим сметката и да си намерим достоверна информация за всичко,което се случва. Жалко,че има още тэпаци,които му вярват. Ама хак да ни е,всеки народ си заслужава управниците.....
79
2
 
13
 
! Отговори
до 88 преди 3 години
Вервам ти,(вервай си) че след изборите идват благоденствието и справедливостта...
78
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов зко демагогства. КАто ударим чертата - в България има повече загинали средно на милион, отколкото в другите страни на Европа.Мно бързо забрави какво беше октомври-ноември-декември. До толкова скоро че дори днес са умрели средно 10 на милион. За сравнение във Франция са около 6 на милион!Елементарна математика и данни, дето се тръбят навсякъде Тоест ББ дори в момента лъже и то на едро с броя на жертвите!
77
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо тази снимка бе хора !? Не мога един час да спра да повръщам ,особено като се сетя за сланината просната в леглото ! Тази Мата Хари как го е понесла не знам ???
76
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те се подиграват с нас. Този така наречен нов щам, нито е нов, нито е опасен. Разпространява се бързо, но не е по-опасен. Те просто искат да ни държат затворени, по възможност завинаги. Страх ги е какво ще стане ако ни пуснат. Високата безработица ще лъсне, когато спрат програмите и най-вероятно ще има същите стачки като от лятото. На управленците тази карантина им се услади. Държат ни в кошарата и си управляват спокойно. Не им трябват приходи от данъци след като заемат с 0% лихва от пазарите.
75
2
 
18
 
! Отговори
от фотото преди 3 години
С кюфтенца ли е надул бузките?
74
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ваксините щяха да оправят света, щяха да отварят кръчми в края на месеца, каква тревога, какви 5 лева?
73
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
72
6
 
29
 
! Отговори
свобода или смърт преди 3 години
Гербавите превърнаха държавата в конц. лагер.
71
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страх , унижение , терор вече цяла година целанасочено.
70
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И у нас е тревожна - свлачища се активират ден след откриването, новопостроено метро го затварят за ремонт, ресторантьори протестират, а избори, избори идат....
69
4
 
30
 
! Отговори
А,не така преди 3 години
А с чекмеджето,как е ситуацията? И кога каскетурата ще отговори на елементарен въпрос ...Той си призна,че е той и чекмеджето със съдържанието също са негови, а Каскетът каза,не..той не е той! На кого да вярвам?
68
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цяла година с бикини на устата , мунчовци
67
12
 
20
 
! Отговори
$$$ преди 3 години
Почти никой не го е страх от ковид грипчето. Хората си се разхождат навън без маски и не се страхуват. Сега сезонния грип ще го наричат ковид.
66
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не видяхте ли в САЩ как набързо махнаха Тръмп от власт? Хайде и вие махайте Боко Тиквата! Ситуацията е, че Боко пречи на демокрацията.
65
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психо терор корона