Борисов: Ситуацията в ЕС е тревожна - много заразени и починали

COVID-19 мутира и няма общо правило, по което да се действа
22 яну 2021 06:43, Александър Попов
214
Борисов: Ситуацията в ЕС е тревожна - много заразени и починали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Много тревожни са информациите, които моите колеги споделиха – огромен брой заразени, огромен брой смъртни случаи, претоварена медицинска система, огромни външни дългове и спад на БВП на водещите държави членки в ЕС, заради което след здравната криза във всички случаи ще има и много тежка финансова и икономическа криза", заяви министър-председателят Бойко Борисов след края на заседанието на Европейския съвет, проведено чрез видеоконферентна връзка.

"За съжаление вирусът мутира и няма общо правило, по което да се действа", посочи Борисов и добави, че държавите членки действат съобразно ситуацията.

По отношение на България министър-председателят изрази увереност, че е правилен настоящият подход с мобилизация на обществото, с дистанция, с взимане на мерки, като изтъкна, че у нас мерките са изключителни либерални на фона на останалите държави.

Министър-председателят акцентира и върху друга тема, която бе разгледана на Съвета - забавянето на ваксинациите в част от държавите членки. Премиерът Борисов беше категоричен, че ваксинационният план в България се осъществява по най-разумния и балансиран, правилен начин, като включително се гарантира, че получилите първата доза от ваксината граждани, ще получат и втората доза.

До март 2021 година държавите членки на ЕС трябва да определят цели за ваксиниране на минимум 80% от здравните специалисти и социалните работници, както и 70% от възрастното население над 80 години до края на лятото. Към това ще се стремим държавите от ЕС, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Спешно трябва да се увеличи геномното секвениране – до 5-10% от позитивните резултати от тестове. И тук Европейската комисия може да помага, но и ние имаме този експертен потенциал", добави още Борисов.

По отношение на единния пазар и свободното движение при надграждане на мерките за овладяване на пандемията премиерът Бойко Борисов, че ние като държава сме готови и с дигитален паспорт, и със сертификат за ваксинация.

"Но аз мисля, че това много трудно ще стане, защото по отношение на единния пазар имаме свободно движение на хора. Да, всяка държава членка сигурно ще приложи някакви механизми за допускане на други граждани в своята страна, но към момента не мисля, че ще се вземе такова решение", посочи още министър-председателят Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ся ще видим март месец у нас като нищо не работи кой ще плаща заплати на хората май от глад ще мрът повече от вируса
63
4
 
22
 
! Отговори
Пинокио преди 3 години
Къде са ти ваксините? Защо територията на която дерибействаш изостава във ваксинирането в пъти спрямо другите европейски страни? Какъв е тоя балансиран подход - за мърльовците в управлението ваксини (за да не се похабят) за останалите пак обещания. Нали хората щяха да имат право и на избор на ваксина - как ще стане при мижавите бройки, които сте заявили от одобрените ваксини, или както винаги, право на избор само за богоизбраните? Отвсякъде дрънчите от некадърност, поне спрете да се пуйчите.
62
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман вече от корони. И защо трябва всичко да е затворено. Те пенсионерите не се пазят и не ги е страх.
61
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да скочи, вирусът не е изчезнал, хората си се разболяват, особено след празниците и отварянето на детските градини. Просто по-малко хора правят тестове, което обаче не влияе върху реалния размер заразени и процента на тези, които развиват тежка форма на вируса и умират.
60
10
 
15
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Не загрявате ли че това не е никаква ваксина, а химикали целящи да ни осакатят и убият. Ако е мутирал вируса каква ваксина ще слагат?
59
22
 
11
 
! Отговори
отровна гад преди 3 години
Бойко Борисов ще спечели и парламентарните, и президентските, избори, а Корнелия Нинова ще чукне 120 кила живо тегло!
58
4
 
27
 
! Отговори
хах преди 3 години
В ЕС ситуацията е тревожна, а у нас е траги-комична вече цели 11 години.
57
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре корона, отнолкото ГЕРБ
56
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксините бре алчни крадецо защо няма ваксини за българитедето броиха няколко милиарда на краваршингтон
55
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главният епидемиолог на републиката Бойко Борисов много се е разтревожил за ЕС.Може да им прати помощ, а не да притиска учителите в с. Бояджик, дето не искали да си слагат американския белтъчен буламач в трета фаза на изпитания!Какво падение, премиер да се занимава със селски учители?!!!Безспорно е само, че учителите имат много повече акъл от премиера!
54
2
 
17
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Този май взе да имитира Байдана с тези дълбокомислени изказвания и загриженост. Не му отива.
53
23
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Тук явно пишат само *** на Позитано и на Божков. Няма да стане ваша мишки, вземете си дневните 20 лв. за писане на коментари - свещи и лекарства да си купите с тях. Нормалните хора и бизнеса стоим зад нашия премиер и управлението. От сега си налейте по една студен а вода за след изборите. Ще дишате пай прахта на ГЕРБ.
52
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЪРБавите стотинкаджии са активизирани гледам, от ония дни се беха покрили. За техно успокоение мерки не спазвам, маски не нося, по ресторанти ходя, ски карам, в къщи за вили се събирам, футбол играя, по улици обикалям и тъй ще продължавам. Ай със здраве.
51
1
 
18
 
! Отговори
бацо преди 3 години
За какво да се ваксиниам срещу нещо което вече е мутирало и се е изменило.
50
4
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
Отваряйте всичко гербави измамници. Който иска да си спазва каквото иска. Учениците да тръгват на училище.
49
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ние защо разпускаме?Защо натъпкваме учениците в класните стаи?Май не помним ноември и декември миналата година?...ще ревем яко май пак...като някой не си е научил урока...жалко за народа.
48
2
 
15
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Сложна е ситуацията само за Толупестата ДПС марионетка изявяваща се като премиер
47
2
 
6
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
ваец КОЗЛОДУЙ естанала авария на 5 енерго блок автоматично блока е изключен в 1 часа
46
30
 
6
 
! Отговори
Ценка преди 3 години
Ох, не ми се мисли ако бяха сега в тази криза БСП и ДПС на власт. То щеше да е чудо и ад. Късметлии сме, че в тази небивала пандемия на власт с а правилните хора. Всеки друг щеше да докара държавата до разруха.
45
40
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
За всички стана ясно, че Борисов алтернатива няма. То бяха протести платени, атаки от олигарси, изфабрикувани записи и снимки. В тази небивала пандемия само Борисов и неговия експертен кабинет биха се справили с настъпващите социални и финансови кризи. Господ здраве да дава на премиера за да може да ни води поне още 10 г.