Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност

Премиерът разгледа ремонта на „Св. Цар Борис-Михаил Покръстител“ и на „Макбул Ибрахим паша“ в Разград
14 фев 2021 12:48, Елка Василева
200
 Борисов: Строим и църкви, и джамии, да има етническа толерантност
Снимка: МС

„Строим нови църкви и джамии, за да може в този регион, където има и християни, и мюсюлмани, да има етническа толерантност“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който разгледа на място ремонта на църквата „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ и реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград.

Премиерът подчерта, че джамията, която е паметник на културата, не е реставрирана от 70 години. „Така че моите опоненти, които искат толкова много да управляват, да покажат направеното от тях и ще сравним“, коментира министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Още по темата

„Всички си спомняме Възродителния процес какво беше. Нека си спомнят и тези, които правят коалиции сега“, посочи още премиерът.

Бойко Борисов изтъкна, че правителството не прави разлика между кметовете по политическа и етническа принадлежност и продължава да подпомага всяко едно населено място. „Ние правим еднакво с еднакъв аршин - и за християни, за мюсюлмани, така че работа, работа, работа - ще показваме. За да могат да ни вярват и християните, и мюсюлманите. В зависимост от желанието си всеки да отиде да гласува за която партия иска, а не по етнически принцип. Това е нашата политика и мисля, че за сега е много успешна“, отбеляза премиерът Борисов при посещението в Разград.
 
„От 140 години не е строена църква в Разград“, коментира министър-председателят. Правителството отпусна 100 000 лева миналия месец за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ . Средствата ще бъдат използвани за изработването на иконостаса, изографисването на храма и за отоплителна инсталация.
 
За започване на строително-монтажни работи по консервация, реставрация и адаптация джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград Министерският съвет отпусна 712 450 лв. още през 2019 г. През октомври миналата година стартира реставрацията на джамията, като стойността на целия проект ще струва 2 374 836 лв. Джамията в Разград е построена през XVI в. и е паметник на културата с категория „национално значение“, а през 1973 г. с писмо на Национален институт за недвижимо културно наследство е декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
10
 
! Отговори
До 35 преди 3 години
Еми вие всички бойковисти сте превъртели набързо.Затова си го обичкате и му целувате какво ли не.Ако можехте и да се замислите,друга песен щяхте да запеете.
36
3
 
3
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Не става въпрос за етническа, а за религиозна толерантност, разбира се...
35
3
 
13
 
! Отговори
До цирк Боце преди 3 години
Ами не е добре, с тежки диагнози е и нали знаем всички: "Луд умора няма, само се поти...":)
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работи човека бе.Няма почивен ден.Тия чекмеджета трябва да се пълнят.Не е като вас да седи на амбразурата и да недоволства.Дори един протест като хората не можете да направите.И после да не се чудите,ако пак спечели изборите и да се питате,ама кой ми с..а в гащите?
33
7
 
8
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Православието е единствената правилна религия, другите религии са грешни!
32
7
 
3
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 16И ... превъртях го на бързо да видя за какво иде реч и ми стана зле на втората минута! Нищо конкретни Шиши .. Боко .. пари .. милярди ... Божков направил 3 магистрали ...Айде у лево моля!
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строи джамии да омилостиви Шиши и Доган.Защото и те вече са му вдигнали мерника.От интервюто с Божков става ясно,че пътуването му за Дубай е било предварително планувано и не е било трудно да се разбере.Значи,някой го е предупредил за ареста и това е бил Шиши,като най-близък до гл.прокурор,тъй като с Божков до средата на 2020 г.са били в добри отношения.И за да може Шиши да удари Борисов и да си разчисти пътя към цялата власт.Той не обича да дели.Дори с Борисов.
30
3
 
16
 
! Отговори
цирк БОЦЕ преди 3 години
Не се спря ей, обикаля, инспектира, ръси мозък и "работи", "работи"............!
29
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко президент
28
9
 
6
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Анонимен 9Не съм за Бойко, но ми е интересно кои сте тия "Ние", които ще построите затворите?!Ти ли чно ли ще правиш изкопа или ще си по довършителните работи със шпакловката?!За един прЕател питам!Със здраве!
27
3
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
джамия и толерантност са несъвместими!!!
26
3
 
15
 
! Отговори
Бебо преди 3 години
Ах, какъв лицемер, че той още не си е върнал членската книжка от Бкп, освен това е участник във Възродителния процес! 15 години във властта и все някой друг му е виновен.
25
3
 
18
 
! Отговори
Мунчо преди 3 години
До Анонимен"Това е религиозна, а не етническа толерантност"Абсолютно. Но на Баце му е мешано в главата.Лаф да става, времето да минава.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тва е религиозна, а не етническа толерантност
23
7
 
17
 
! Отговори
Гнус и отврат преди 3 години
Този и всичките му герберасти трябва да бъдат публично разстреляни за държавна измяна, както и за геноцид върху българския народ!
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само две статии за Борисов?Излагате се.Поне още три дайте,та съвсем да ни отвратите от него.
21
5
 
8
 
! Отговори
2луп преди 3 години
А турски паток що строи бе тиквонии? Андулгенция си купуваш май с наши пари.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Какъвто процент от населението изповядва дадена религия, такъв процент от храмовете в страната да са на тази религия."Реално значи, трябва да има 1.5 католически храма, нищо, че малката католическа общност в България е мноооого по-редвона и сплотена на църква, за рачлика от православната, която поне 80% е "щото са *** писали като малук" ...
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
джамията е построил гъркът от парга който е бил женен на сестрата на сюлеймана великолепния и е бил вторият човек в империята после султана но от макбул паша е станал мактул паша бил е удушен по заповед на султана
18
22
 
12
 
! Отговори
Бълтарин преди 3 години
Браво Бойко! Пак българите пак ще гласуваме за теб.