Нинова: Здравето не е стока, която се търгува в болниците

Нужна била държавна наредба за базова заплата за лекарите
85
Нинова: Здравето не е стока, която се търгува в болниците
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравето не бива да е стока, която се търгува в болниците. Този водещ принцип в сектора на здравеопазването Корнелия Нинова потвърди като един от приоритетите за БСП. Пред БНТ тя още веднъж заяви, че левицата ще предложи промяна на модела, а не просто увеличаване на парите за здраве, съобщиха от пресцентъра на левицата.

От БСП обещават няколко важни решения в тази посока и очакват те да срещнат яростна съпротива, защото ще засегнат много интереси. Но не отделните интереси, а здравето на всеки български гражданин трябва да бъде в центъра на системата, смятат социалистите, които са решени да работят за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване.

Още по темата

Една от първите стъпки в ще е болниците да престанат да бъдат търговски дружества, а ако частните болници искат да ползват ресурса на НЗОК, да се отпишат от Търговския регистър и да се впишат по Закона за лечебните заведения.

Друг приоритет е регионалното здравеопазване, където хората имат големи очаквания по отношение на спешната помощ, доболничното и болничното лечение.  Неотдавна Нинова припомни, че хората от Видинско очакват да се възстановят закритите отделения в единствената болница там, тези в Смолян - в областта да има поне една денонощна аптека, а родилките в Търговищко - да не им се налага да пътуват 100 километра, за да родят в болница.

Друга спешна стъпка е задържането на кадрите в здравеопазването. БСП предлага това да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Според Нинова държавата трябва да поеме с финансиране стипендии и специализации на младите лекари и специалисти, с ангажимент след това те да останат в България.Наложителна според БСП е промяната и в лекарствената политика. Първо, като се намали ДДС на лекарствата а оттам – и на цената им, тъй като те са регулирана стока. И второ, търговете за лекарства да се поемат от здравното министерство, а да не се правят във всяка болница поотделно, защото при поръчано по-голямо количество може да се постигне по-ниска цена.

Още през есента, когато се обсъждаше бюджетът на НЗОК, Корнелия Нинова нарече абсурдно твърдението на управителя на касата, че сега не е време за промени. „Това време отдавна мина. Най-болната нация в ЕС и с най-ниска продължителност на живота е повече от изискване за промяна. То е императив за нова политика в сектора“, заяви лидерът на БСП.

Задържането на кадрите в здравеопазването може да се постигне с единна Държавна наредба за базова заплата, над която болниците могат да надграждат. Могат да се спрат кражбите и източването.

Задължително е да се направят няколко важни стъпки, за да се подобри всичко в сектора и това да повлияе върху здравето на нацията. Тези стъпки ще срещнат яростна съпротива и няма да са леки. Ще се засегнат много интереси. Но това няма да ни отклони в нашата решимост за ефективно, достъпно и качествено здравеопазване за всеки български гражданин. Той трябва да е в центъра на системата, а не отделни интереси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Патриотизъм по руски е да крадеш от родината си и да изпращаш парите на отрочетата си в САЩ или на Запад. Путин FOREVER!
45
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не е стока защо не бяхте на улицата да подкрепите върховенството на закона ? В нормалните държави хората си решават проблемите ПО СЪДЕБЕН ПЪТ не им ги решават измислени политици - крадци.
44
0
 
9
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 3 години
Тези пак ще връщат социализЪма.
43
4
 
2
 
! Отговори
ИСЛЯМИСТ преди 3 години
ДПС ПОБЕДА САМО ПАЗАРДЖИШКИТЕ ИМАМИ И БСПМАШАЛАААА
42
0
 
5
 
! Отговори
СЕНКИТЕ НА СОФИЯ преди 3 години
МНОГО ПОЗДРАВИ НА РАЙНА КНЯГИНЯДПС КОНЦЕРТ С АЗИС ЩЕ ПРАВИ РАЙНА КНЯГИНА НА ТУРСКИ ЩЕ ВИ ПЕЯТДПС И БСП МАШАЛАААААА
41
5
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Всички български политици и кукловоди полудяха, когато България влезе в ЕС и започнаха да се наливат милиарди евра от ЕС!Българскада държава е една ционистка провинция, която се субсидира изкуствено от еврейските банки и пазари по света!Това с нищо не прави българинът по конкурентноспособен, напротив той живее в един свой измислен свят, където е задоволен материално, но духовно е ограничен и деградириал!Политиките се правят и се обсебват бизнеси според еврофондовете!Агент Джими Фланиган!ЦРУ
40
3
 
2
 
! Отговори
ДОЛУ БЪЛГАРИЯ преди 3 години
САМО ДПС И БСПВЪЗРОДЕНИ И КОМУНИСТИДПС И БСП МАШАЛАААА
39
0
 
6
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
Милфонка е Нинова
38
0
 
4
 
! Отговори
БАЩА преди 3 години
САМО КУРАНА И ЛЕНИ СЕСТРОДПС И БСП МАШАЛААА
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук хората не пишат защото искат да се ограмотят или защото искат да има дебат.Тук хората пишат защото искат да си четат техните си мнения.
36
2
 
6
 
! Отговори
Сестра преди 3 години
В болниците 80%от сестрите са пенсионери които гонят 70год за какво говорим
35
1
 
12
 
! Отговори
4epa преди 3 години
И ТИ НЕ СИ СТОКА НИНОВА АМА СИ ЖИВЕЕШ !!!!!!!!!!!
34
2
 
13
 
! Отговори
партизани преди 3 години
щом тая ше оправя здравеопазването, жална ни майка! а професор гечев - икономиката! честито! льотчика с юмруци ше сваля гл. прокурор! опълчението в пълна сила!
33
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Корнела е Боковия кол в спиците на Биесиепиету
32
1
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А социалдемокрацията (Русо)изключва частната собственост изобщо. Как може да говорят едновременно за анархия и социалдемокрация и банки, принадена стойност и частна собственост ? С дребно производство и земеделие, прогрес - няма. Единственият път е национал социализъм или комунизъм.
31
2
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Докато има търговски дружества ще има търговия със здравето всички го знаят но не го променят явно не е изгодно да се промени. Директори на болници си гласуват хиляди лева заплати БЕЗОБРАЗИЕ
30
1
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Пари има, не са достатъчни, но те не се влагат правилно и не отиват в правилните ръце там е проблема, а че здравеопазването струва най-много пари това е така, защото това е най-ценното, което човек притежава!И всичко си има логика, когато не са водещи качеството и ефективността в една икономика и общество, то се завърта в спиралата на далаверата, мошшеничеството,алъш вериша, на наши и ваши хора!Това е манталитет, това е балкански ориенталски манталитет, затворен и ограничен в робски окови!ЦРУ
29
2
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Европейските социалисти са едни доста объркани хора. Модела в Норвегия се получава заради нефта, в Дания заради газта в Гренландия, а Швеция има индустрия и нормално за всяка държава със социалисти имат връзка с Китай. Виждам едно залитане към анархията, което не би могло да бъде реалистично при положение че анархията изключва принадената стойност (принадената стойност е дефинирана от Прудон, маркс я преписва)
28
0
 
2
 
! Отговори
Народна преди 3 години
До 26 Василев. Това което казваш със сигурност е така но едва ли стои някой 24 часа за 400 Евро работя в инт отд с 30 год стаж и това ми е заплатата а труда е къртовски и мн отговорен повярвай
27
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
Заберележете"Казва:> "имат очаквания", но не казва какво мислят да направят по въпроса конкретно> държавна "наредба", но не казва какво ще пише в нея> намаляване на лцените на лекарствата, но не казва кой ще покрива дупките в бюджета от по-малкото ДДС> най-болната нация, но няма анализ защо (подсказка, не е заради болничната помощ, заради доболничната е и здравната култура на населението)> могат да се спрат кражбите, но не казва дали ще се спратС други думи,БСП ПАК се е овъртело в лъжи