3 март - празникът на "българското", а не на политиката

Младото поколение много добре приемало патриотизма
Обновена: 3 мар 2021 22:05 | 3 мар 2021 22:05, Екип на Bulgaria On Air
31

Дори на 3 март в публичното пространство отекнаха словесни престрелки между водещите политици в държавата. Президентът Румен Радев каза, че "властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет". Борисов пък отговори, че "фактът, че тези, които го коментират са там, където искат и никой не ги е спрял, е показателен". И добави - "Такива лъжци, такива манипулатори".

"Метафорите са добър инструмент в реториката и политиката, но с тях трябва да се работи внимателно, защото острият тон може да бъде насочен в две посоки", заяви в ефира на "Денят ON AIR" зам. председателят на ВМРО доц. Милен Михов.

По думите му празникът трябва да бъде на "българското", а не на политиката.

"Нашите водещи държавни мъже не успяха да свият партийните знамена и да застанат пред трикольора. На такъв ден не трябва да се прави политика", добави Михов.

Той смята, че за съжаление използването на най-светлите празници за политически цели е една от болестите на нашия политически живот. Попитан виновни ли са политиците той отговори:

"Всяка отговорност е персонална. Трябва да оценяваме персонално всеки в това измерение. Но повтарянето на толкова много грешки като че ли проявява симптом, който не носи добро за българското общество, за българската политика и за тези, които използват този инструментариум. Днес всички навсякъде бяха хора от най-различен "цвят". Те бяха излезли не за своите политически лидери, а за да отбележат светлата дата на Сан Стефанския мирен договор"

Михов каза още, че днес трудно могат да се намерят консолидирани общества, като иронично посочи тоталитарното общество в Северна Корея като "консолидирано".

"Консолидацията се основава на общо сечение от културни ценности. Ние все още не можем да открием опорните точки, но днешният празник се явява един вид такава опорна точка. Това го нямаше преди 15 години. Има го българското самосъзнание и аз определено съм оптимист. Преди беше архаично да кажеш, че си патриот. Сега младото поколение е най-възприемчиво към историческите репери, които формират националната ни идентичност. Същото се вижда и на другите празници - на Гергьов ден, на Съединението и на Независимостта", каза председателят на ВМРО пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Михов коментира и предстоящите избори.

"Моето усещане е, че избирателната активност няма да се различава от предходните избори или ще бъде в едно обичайно за тенденциите избирателно тяло. Ще бъдем в рамките на нормалната избирателна активност. Високата избирателна активност винаги е била свързана с решения за драстична политическа промяна - първите избори след 89-та г., тези през 97-ма и при идването на Симеон II.  Хората станаха много по-прагматични в оценките си. Поколенията са други. Това е нормална промяна и развитие, което не трябва да ни впечатлява", допълни той.


31
Още по темата: МиховВМРО
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Само преди 1 месец
Само прогнозата за времето не е политизирана преди избори. Лошото е ,че винаги е така преди избори и след това всичко забравяме. Животуркаме, правим се патриоти на маса пред близки,никой не си спомня какво е говорено. Хора живейте малко по-положително стига се връзвате на политици,които искат да сте разделени на малки групи ,ако може по един.Многи е зле с тази пропаганда за разединение и манипулация от всякъде
23
7
 
4
 
! Отговори
Хм !? преди 1 месец
Крадци, убийци, рекетьори, магистрални обирджии и обикновени джебчии - електората на Борисов - са скочили в негова защита и опитват да очернят Президента. В каква държава живеем - престъпниците от подземния свят са легализирани от министър-председателя!?
22
4
 
4
 
! Отговори
Родолюбец преди 1 месец
Най-учтиво молим прозападните българи-любители на USA и другия Запад ,когато стане войната да станат доброволци и се бият срещу руснаците и китайците !!!Ние няма да си оставим костите по-чукарите заради американци,англичани и т.н.Неутрална България!!!
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поръчковите посерковци пак се опитват да цапат президента и националният празник.
Хората били виновни че били българи и чествали националният си празник видиш ли, а не слушали какво са му заповядали на тиквата отвънка. Видял тиквата, че за българина е по-важно да бъде българин и взел да църка, че казал едно, пък ставало друго и не арестувал хората, само че пуснал тролещите си по медиите.
20
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Злобен кариерист, това е за съжаление руменчо Радев.
19
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев така и не осъзна каква е неговата роля и не може да подтисне личната си омраза към Борисов
18
6
 
8
 
! Отговори
До Учех преди 1 месец
Това не са русофили, а поддръжници на настоящия режим в Русия, като си въобразяват, че са русофили. Има разлика.
17
6
 
14
 
! Отговори
Учех преди 1 месец
В руско училище. Знам перфектно руски. Харесвам руската литература, поезия, музика, песни, изкуство, храна. Харесвам руските хора... Но това което днешните русофили правят за да отвратят българския народ от всичко руско е отвратително...И има резултат дори за мен.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жалко е ,че точно президента дава тон на разделението,без спирка на всеки празник,неговата марка за опорочаване на паметните дни.А,бе,как е възможно,млади хора отишли на Шипка да почетат загиналите,не политически и хоп се появавя президента,започва да се заяжда и приказва глупости.Естествено там са верните му придружители от партията на Копейкин с тяхното знаме да се разпознават,за да отговарят както иска да чуе и ръкопляскат.Абе кажи две свестни приказки,каква е тази злоба на национален празни
15
2
 
15
 
! Отговори
Бгто преди 1 месец
Българите трябва да ценят и уважават своята страна . Друга си нямат . Дори и да живеят в друга държава и с друго гражданство да са пак си остават българи и Родината не се сменя . Лоша , хубава наша е . Ако има уважение и взаимна симпатия между нас а не злоба ще се живее и доста по- лесно тук , но уви . А един българин по- долу тръгнал да ни обяснява , че нищо Бг не го интересува .А ти какъв си , бе уважаеми ? Ако ще и в Ямайка да си пак си Бг , но това , че не уважаваш Родината си говори за теб
14
15
 
8
 
! Отговори
Паника в Герб преди 1 месец
Бг он еър си е про борисова медия.
Най вероятно ще се поправят след изборите, но ще е късно.
Борисов опита да затвори Шипка, но си е страхлив. А и го държат със стотици компромати.
Най вероятно ще излязат съвсем скоро.
Генерал Радев отиде на Шипка, чете слово, здрависа се с хората.
*** отиде рано сутрин по тъмно с 200 гарда. Хвърли един букет и замина.

Бойко се скри под един тунел и се чудеше какво да прави.
13
8
 
7
 
! Отговори
3 март преди 1 месец
Славен ден на свободата

(Колкото и да го е яд агата - шефът на Инспектора с Жипката)
12
4
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 1 месец
Защо пишете Българско в кавички бе Кирияк Стефчовци кирливи???
11
23
 
4
 
! Отговори
Прасчо преди 1 месец
От "БЪЛГАРСКОТО" ценя само киселото мляко., домашното сирене и кашкавал и лютеницата. Всичко друго българско е аут от живота ми от 20 години. Даже не контактувам с българи в държавата, в която живея.
10
13
 
6
 
! Отговори
Ботев преди 1 месец
А Русия, тази мнима защитница на славянството , прави всичко да изтрие от земята българските колонии (за бесарабските българи )
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 8
И за Кьовеши лъжете нагло като вашето Гуру Радев !
8
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истинска плесница! Кьовеши отхвърли седем от десетте български кандидати за европейски прокурори.

Европейската прокуратура, шеф на която е Лаура Кьовеши, е отхвърлила седем от десетте кандидати за делегирани прокурори от България, научи EURACTIV България в сряда (3 март).

Краят на Хунтата е близо.
7
4
 
10
 
! Отговори
Гурбетчия преди 1 месец
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИЯ
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 3

Това го е казал не Левски, а създателите на филма "Дякон Левски".
С какъв ентусиазъм, обаче, го подхванахте! Нищо, че е художествена измислица.
5
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
З март за пореден път доказва, че България не е освободена, а е окупирана от Русия. Не случайно новия руски посоль каза, че това не е национален празник на България, а общ празник на Русия !