Откриват летния туристически сезон по-рано, още на 1 май

Чужденците ще влизат с PCR тест, с ваксина или с антитела
Обновена: 14 мар 2021 12:57 | 14 мар 2021 12:46, Камелия Цветанова
63
 Откриват летния туристически сезон по-рано, още на 1 май
Снимка: БГНЕС

Летният туристически сезон у нас ще бъде открит на 1 май. Това обяви по време на живо включване във Facebook вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която придружи премиерът Бойко Борисов в обиколка в страната.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов уточни, че ще бъдат осигурени "сигурни зелени коридори" за всички, които искат да посетят България.  Чуждите туристи ще влизат у нас по 3 начина - с PCR тест, с ваксина или с антитела

Николова обясни, че ще има ясни правила за това и с нейна заповед от утре, те ще бъдат утвърдени. Целта е малко по-рано да го открият. Тя поясни, че правителството подкрепя позицията на ЕК за дигитален сертификат.

Премиерът Бойко Борисов днес провери обсерваторията в Рожен. Заедно с него освен Николова беше и просветният министър Красимир Вълчев, както и депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова, която е от Смолян.
Вълчев пояснява, че цяло лято идват ученици и то не само от България, но и други страни. В момента обсерваторията се ремонтира.

Борисов поясни, че до миналата година никой не вярвал, че един от суперкомпютрите ще е в България.
Просветният министър пък поясни, че има милиони за образувателна инфраструктура. Борисов на свой ред обясни,че са изпълнили обещанието си за скок на учителските заплати.

Обсерваторията има по 15 - 18 000 туристи на година. Апаратурата, която трябва да дойде от Германия се забавя заради пандемията, уточни премиерът.

Той поясни, че зимните ни курорти са работили и то на пълен капацитет - и ресторантите в тях. За радост и чужди туристи дошли. Сега искали да кажат как се подготвят за летния сезон.

Здравният министър Костадин Ангелов пък уточни, че за радост в Смолян няма натиск към болницата.

Борисов напомни и за писмото на евролидери до ЕК. Поясни, че ние сме поръчали от всички ваксини. С изключение на Модерна, всички останали не си спазват договорите. Не искаме нищо друго от ЕК, освен да получим това, което сме поръчали.

Ангелов пък поясни, че сме поръчали и от следващите, които са одобрени. Не сме сключвали директни договори с фирмите. 190 000 ваксини са пристигнали от този 1 млн, каза Ангелов. Поясни, че до сряда или четвъртък се очакват резултатите след неблагоприятното събитие в Австрия след ваксина с Астра Зенека, както и в Пловдив.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
7
 
! Отговори
Ама не така ... преди 3 години
По-лекичко го казвай ... Еми как да го кажа по-лекичко - некакви умници обучавали нашите "партньори" в НАТО - геостратези и аналитици и по между другото саботьори - Цитирам: Васалите трябва да бъдат поддържани в състояние на постоянен конфликт и икономиката им трябва да бъде каквато решим ние и да можем да си взимаме каквото искаме когато искаме поне веднъж годишно."
28
2
 
19
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 3 години
Браво, но тогава не е изключено да вали и сняг!
27
3
 
4
 
! Отговори
Чакаййййй: преди 3 години
САЩ се оплакват , че някви момчета дето не съществуват принципно ама стрували много пари да бъдат обучени били избити. Тоест специалният им отряд за тормоз над останалите го няма вече ...То и Хитлерюгенд стрували много пари и недосегаемите на Ксеркс ама нали концепцията била за елитно обучена част, тайните им оръжия ....600 милиона ли струваха или милиард?
26
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ще и утре да го открият Никаква файда ит хотели кръчми и туризъм в България Нито за клиенти нито за работници нито за никой Всичко е леш в тая държава
25
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Герберските куФи Тикви,нищо не им пречи да вземат да го"открият"още на първи април
24
7
 
27
 
! Отговори
Mad max преди 3 години
Абе незнам, ама щом в неделя отчитат 2000 случая смятай във вторник колко ще са - 10 000 ... дано не съм лош пророк
23
2
 
36
 
! Отговори
Нямаме търпение преди 3 години
Жалко , очаквахме от първи април, приготвили сме хиляди левове и ще харчим яко, ако трябва и заеми ще вземем и ще дадем всичко на родните хотелиери.
22
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9 Затварянията и мерките не се определят от това , кой е на власт Да не би да се хващаш на акъла на Мангъров ,че ако дойдел той нямало да има никакви мерки Ако стигнем по 8000 случая на ден , 12 000 в болници ,над 40 процента положителни проби , интензивни легла изчерпани, 250 - 300 смъртни случая дневно , дали няма да има мерки . Дори и цялото НС , МС да е съставено от хора мислещи като Мангъров
21
3
 
14
 
! Отговори
мерки преди 3 години
Карантините и другите мерки са май само за едни ;) (за балъците). Останалите си започват - масички, туризъм и т.н. Тогава въобще да ги махат ограниченията и така. Всички се объркаха какво може, какво не, какво да носят, има ли карантина, няма ли, по колко дни, ала бала портакала. Бутафория...
20
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При 200 евра теста едва ли ще има много туристи.
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още на 1-ви май?Аз си мислех, че ще го открият още на първи април.Какъв наивник съм бил...Да, образОвание е производна на образОвам, но драскачите в тази медия не са чували за значението на думата образОвам.Колко мъка има по този свят, Боже...
18
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм икономист, но светът не е устроен за сегашната ситуация, всеки един отрасъл е взаимосвързан с друг, при по-продължително поддържане на сегашната ситуация икономиките няма да издържат.
17
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като го откритя после пак ще затворят както стана сега първо ГЕРП отвориха на 1 март и сега затарвят на 15 март защото има много умрели
16
1
 
37
 
! Отговори
aa преди 3 години
Чужденците идващи от държави, които имат задължителна карантина за всеки, който е бил в БГ дори пари да им даваме няма да дойдат! Министре, единствения начин е да ни изкарате от черните списъци като държава! При положение че има 4 седмици годишна отпуска е абсурд един германец да изкара седмица в топ дестинация като БГ и 2 седмици карантина като се върне у дома след това. (ПСР-ите по 50,- евра не ги броим)
15
2
 
22
 
! Отговори
Иван преди 3 години
А стотиците хиляди българи, живеещи в чужбина и те ли ще влизат с ПСР тестове и ваксини?!
14
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая от "много акъл" и предизборни сметки да не се окаже , че точно за началото на летния сезон ще сме затворени
13
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От сега мога да ви кажа, че сезон няма да има. Както го открият, така и ще го закрият. Епидемията върви с пълна сила, ваксинацията се провали, а Занзибарците вече са ни привнесли щамовете от Африка. Чужденци в България скоро няма да стъпят...!
12
3
 
27
 
! Отговори
Божидар Петков преди 3 години
Подарявам една Читанка и речник по български език на списвачката на статията, че гледам има нужда.
11
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ произвеждат Астра Зенека ваксини, но не ги изнасят. Складират си ги и си ги пазят за масова ваксинация.Много страни са поискали от тях да им продадат от ваксината , но те отказват.Вече имат над 30 милиона ваксини в складовоте си.
10
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Образувание и Образование са две различни неща, уважаема "журналистко" !