ГЕРБ иска отлагане с 2 г. за техническите паспорти на сградите

Пандемията не била времето за още една грижа на хората
112
ГЕРБ иска отлагане с 2 г. за техническите паспорти на сградите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Удължаване с поне 2 години на срока, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им, предлага ГЕРБ.

Още по темата

"Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд. Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях",  съобщи зам.-регионалният министър Николай Нанков в социалната мрежа Facebook.

Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок, допълва Нанков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
11
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Тая куха паспортизация се отлага вече поне за трети път. Досега сградите си стояха без измислени от някой евробюрократ паспорти. Знаеше се, че пак ще ги отложат. А който го приложи, ще загуби изборите. Да вземеш от джоба на хората по няколкостотин лева за нищо , си е обир. Да пробват после БСП или другите партии пак няма да стане!
55
1
 
7
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Умно решение! Да се отложат!:)
54
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рекет 500 лева от всяко семейство в България.
53
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Gerb schte ni raskaje igrata isberete li gi samo plaschtania ni 4akat fandakova da 4isti snega s alkoholi4ki slujitelki ori neja sa mnoho i plaschat kolpersziata s fandakova bkp slujitelki v stol.obschtina s poli vijda im se mindjata najete im isbagali v ukraina a te porkat i plaschat fandakova proveri si jenskite kadri
52
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че ще ги изберем. Защото други просто няма, а ако ги има - миришат отдалече
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започвайте да правите експертизи защо новите сгради образуват ледени висулки, защо нямат паркинги и задръстват града с автомобили. Виновните сгради да се ремонтират, покривите им да се сменят на плоски, да се отчуждят и да се отвори наново място за паркинги и градинки.
50
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Edna glupost pone 2 g se otlaga v kolpersziite trabva da ima darjavni portueri koito da 4istat mijat snjag da rinat kakto e v eu strani ne da se karat sakooperatorite koi schte plaschta koi schte mie seleduri dischli v sofia oravat problemi vse njamat pari i tova s idealnite obschti 4asti e ludost imat ofisi minavat pres vhoda da pladchtat po 5 pati nagore nadilu s asansiorite a pensioneri koito edin oat islisat im laschtat smetkite ujasni skandali dabrania i selski tarikati v zentara na sofia
49
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жална ви майка,ако пак ги изберете.
48
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трудна е тая работа ,но от там че печелят пачки ,общини и които са покрай тях )
47
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде пак комунизъм!Българина другояче не може да живее!Той просто не разбира как работи демокрацията!
46
2
 
34
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Както казват тук и други хора тук, наистина не мога да видя реалната ползва от този технически паспарт!!! Щом сградата има АКТ-16 значи съответства на въпросните изисквания. От там насетне да правим втори АКТ-16?! Каква е ползата?А като се сметнат колко общо сгради има в страната, кой ще направи толкова обследвания и експертизи?Как си представят на село да плащат хората по 1000лв. за такова нещо?
45
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уважаеми съграждани,тази 400-хилядна армия от чиновници,на които предизборно им вдигнаха заплатите с 30% трябва да се хрантути.Затова ви стрижат откъдето могат.А вие си трайкайте.Нали сте им свикнали.По-будните се опитаха да протестират,а вие от страх или от мързел не ги подкрепихте.Ако сега отново ги изберете,ще започнат още по-силно да ви скачат по главите.Затова-МИСЛЕТЕ!
44
2
 
26
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
ГЕРБ много късно се сетиха. Това наследство от бавно и трудно мислещия Станишев трябва да бъде отменено изцяло. И ако наистина трябват такива паспорти, то нищоправещите служители в техническите служби на общините следва да направят това безплатно защото не са го направили навреме.
43
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По време на пандемия, на която не се вижда края, да се говори за 500-600 лева на апартамент или къща е самоубийствена политика. На народа му дотегна да плаща на прекупвачи на ел. енергия, на баснословни цени за водата, на непосилни сметки за парно. А сега и тази измислица.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук се борят две лобита. Едното лоби ще смуче пари от паспортите, но другото лоби ще пострада защото спират сделките със имоти в сгради без паспорти, както и ремонти и т.н.
41
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Dobre 4e gerb se abarisa da spre tasi glupost horata imat tilkova,probkemi bednost bolesti samo texni4eskite pasporti lipsvaha dobre se sorahte s glupostite vi oone neschto posetivno ot gerb bravo na trojanskia min.
40
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да променят закона и вместо всички сгради, да има всички новостроящи се сгради, мутрите отлагат дрането с две години. Интересно дали има партия, която обещава да махне това задължение за старите сгради, за да гласувам за нея?
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам 4 наследствени много стари и необитаеми къщи в изчезващи села. За тях паспорта ще струва между 1200 и 1600 лева единият, а без паспорт няма да ми дадат и да ги съборя. За какво да давам едни 6000 лева?
38
23
 
7
 
! Отговори
MKII преди 3 години
Щом имате пари да ходите до Занзибар, значи имате пари и да си оправите бакиите със собствените си имоти.
37
2
 
24
 
! Отговори
УУУУУУУ преди 3 години
Акт 16 какво е тогава мааам ви поганска а???!!!