ГЕРБ иска отлагане с 2 г. за техническите паспорти на сградите

Пандемията не била времето за още една грижа на хората
112
ГЕРБ иска отлагане с 2 г. за техническите паспорти на сградите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Удължаване с поне 2 години на срока, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им, предлага ГЕРБ.

Още по темата

"Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им. В управленската си програма поемаме ангажимент за осигуряване на бюджетни средства за подпомагане на процеса на паспортизация. Ще се създаде специален фонд. Обмисляме и въвеждане на етапност в новите срокове за различните строежи в зависимост от големината и спецификата им и предпоставката да създадат опасност за живещите в тях",  съобщи зам.-регионалният министър Николай Нанков в социалната мрежа Facebook.

Изискването за технически паспорти на сградния фонд е от 2006 г. и сроковете са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото състояние на конструкцията, инсталациите и пр. Качествено подготвените технически паспорти ще осигурят професионална експертна информация, която да подпомогне гражданите при планиране на управлението и поддържането на техните жилищни сгради. Затова не трябва да се изработват под натиска на изтичащия срок, допълва Нанков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата би трябвало да се решат разумно. Щом тези технически паспорти били толкова неоходими, в което много се съмнявам, като видях какво съдържат, то да ги искат само за новите строежи, а старите или да останат на доизживяване без тези паспорти или държавата с наличната при нея документация да си ги изготви, което по принцип е безмислено - от тези паспорти полза няма, само излишни пари се дават. Имаш стара къща на село на 100 години, в която никой не живее, но не техничерски паспорт за 1500лв.
35
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо трябва да бъдат наритани ГРОБ. Спешно е. А след това да видим какво е останало от съсипаната от тях държава.Какви паспорти? Какви чудеса? Да видим ще има ли хора в трудова възраст изобщо тук след това мелле и това огромно грабителство!
34
29
 
12
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Изискването за паспортизация на сградите е от 2006 г. Демек 15 г. се ослушвате и сега като го отлагат с още 2 г. пак мрънкате. Наглостта ви няма край.
33
15
 
2
 
! Отговори
Прост и глупав преди 3 години
А след две години???И що вземат заплати???И що аз да плащам???И що да ги отлагат???Ето сега предизборно общината назначава 3 екипа и те почват да обикалят по кооперации,къщи и паланки:))И БАААМ таман до края на 2022 сме готови и всички сгради в БГ са с паспорти.
32
6
 
29
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Както дават пари за безплатно сканиране, сега да платят тия паспорти на жилища които не са сканирани с държавни пари
31
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да дойде БСП на власт, тогава ще видите какво е вдигане на данъци, откога се заканват.
30
8
 
35
 
! Отговори
Един дядо преди 3 години
Е га ти скубането на най съдрания народ в Европа. По турско са вземали десятък и толкова. А се води робство. А това сегашното как се казва.Отивам да си бия ваксина и да се свършва.
29
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 12Хич няма да са само 500. 15 лв на квадрат плюс общите части. 100 м2 примерно плюс идеална част... 1700-1900.Ако има и глоби вече не знам.Баба ми живее самичка в 65м2 апартамент. 385 лв пенсия. Как ще може да плати? Колко хора са така.
28
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един път го плащахме през социализъма това,казва се АКТ-16.Сега през капитализъма му викат паспорт.Е пак ли да го плащаме?
27
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тези милиарди дето се изсипаха в "безплатното саниране"трябва някой да ги плати.толкова е просто,а пък бай *** си мисли,че живее в байтошово време...
26
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди изборите: "Нека отложим с 2 години" След изборите: "Нека влезе в сила възможно най-скоро"
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ех.. ако имаше избори всяка година, България щеше да цъвти!
24
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааааа,тия се усетиха,че номера с техническите паспорти няма да им донесе дивидент и дадоха на заден.Преди избори дават мило и драго да ви вземат гласа,а след избори-парите.
23
2
 
28
 
! Отговори
предизборни преди 3 години
По добре да се обвържат с минималната пенсия, когато стане 1200 лв. тогава да започне да се изисква този паспорт. До тогава всичко е просто предизборно.
22
3
 
15
 
! Отговори
Лудко преди 3 години
Паспортизацията = плащаш, за да ти потрошат имота, докато си на квартира и плащаш наем!
21
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересна тенденция наблюдавам. Колкото повече закони се гласуват, толкова повече се увеличава дрането на овцете поголовно, но за сметка на това настава още по-голяма вакханалия и по-подкупни чиновници. Не трябваше ли да се получава обратна зависимост?
20
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха. Хората почнаха тихо да ръмжат и веднага дадоха назад. А смятай ако излязат пред парламента и се разкрещят. Ще отпаднат веднага паспортите.
19
2
 
31
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 3 години
ЕЙ ***, КАКВО НИ БАЛАМОСВАТЕ---НАЛИ ВИЕ ГО ИЗМИСЛИХТЕ ТОВА, ЗА ДА ПЪЛНИТЕ ОГРАБЕНАТА ОТ ВАС ХАЗНА ??? И СЕГА МИ СЕ ПРАВИТЕ НА СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА---МИЛИТЕ, ДОБРИЧКИТЕ---ТЕ НИ СЪЖАЛЯВАТ И ЩЕ ОТЛОЖАТ ПЛАДНЕШКОТО ОГРАБВАНЕ ЗА "УЖ" 2-3 г, И ВСИЧКО ТОВА ЗА ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ---ЗАЩОТО ПАДНАТ ЛИ---ЗНАЯТ КАКВО ГИ ЧАКА, ЗНАЯТ КОЛКО "ОГРОМНА Е НАРОДНАТА ЛЮБОВ" !!!
18
2
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо отменяй.Пари за глупости няма кой да ви даде и след 10г.
17
6
 
23
 
! Отговори
ВОЛЕН АТАКА ПОБЕДА преди 3 години
ТИКВАТАС Е ЗЛОБЕН И ЛЪЖЕ БЕЗЧЕТ..ДОРИ КАТО СПИ--ПРАВИ ПЛАНОВЕ КАК ДА ВИ УДАРИ НА ДРУГИЯ ДЕН .И ВЕДНАГА СЛЕД ИЗБОРИТЕ-- ГЕРБЕРА ЩЕ ВИ ТЕГЛИ КУРШУМА.ЗАТОВА === ЗАКОН ЗА ПРЕД-ИЗБНИТЕ ОБЕЩАНИЯ И ГОВОРЕНЕТО.КОЙТО НЕ ПРАВИ---ВЛИЗА В ЗАТВОРА .