Гешев за групата за шпионаж: Българи са продавали собствената си страна за стотинки

Българските служби са възстановили оперативния си потенциал, съсипан след 1989 г.
20 мар 2021 09:19, Елка Василева
788
 Гешев за групата за шпионаж: Българи са продавали собствената си страна за стотинки
Кадър: БНТ

Не бих я сравнил с никое дело, което е било до момента в България, включително и случаите - осъществяване на действия, несъвместими с дипломатическия статут. Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред БНТ по повод разследването за шпионската афера.

По думите му това може да се сравнява исторически с т.нар. случай "Петорката от Кеймбридж".

Българските служби доказаха, че са възстановили оперативния си потенциал, който беше съсипан след 1989 г., каза главният прокурор.

Става въпрос за дело, което засяга чувствителна информация, касаеща не само българската национална сигурност, но и на НАТО, ЕС, на нашите евроатлантически партньори от САЩ. По първоначални данни групата е била под контрол доста време, така че са взети всички мерки, които могат да се вземат за ограничаване на проблемите, които може да се създадат за националната сигурност.

Иван Гешев каза, че прокуратурата е максимално открита по всеки един случай, с една единствена цел - да информират максимално пълно българските граждани, в обема, който законът нарушава.

Тук става въпрос за българи, които продават собствената си страна за стотинки, каза главният прокурор. По-рано стана ясно, че на участниците в шпионската група е било плащано по 2000-3000 лева /или долара/ на месец.

Разбирам разузнавателната дейност, но в този смисъл не мога да я приема, каза прокурор №1.

Ако говорим за руско разузнаване, аз мога да разбера дейността им. Не мога да я приема, защото засяга българската национална сигурност, посочи той.

Още по темата

Първо стои въпросът дали обичаме собствената си държава и тогава идват други интереси, каза Гешев.

Припомняме, че при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата у нас беше разбита група за шпионаж. Задържани са ръководителят на групата руски шпиони – Иван Илиев, бивш ръководен кадър в служба Военна информация, както й съпругата му, която е руска гражданка. Другите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности.

Шест лица бяха привлечени като обвиняеми за участие в група за шпионство в полза на чужда държава, съобщиха вчера от прокуратурата. Групата се е занимавала с това да събира класифицирана информация, която представлява държавна тайна, и да я предоставя на трета държава, в случая става въпрос за Русия

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Посолството на Русия у нас излезе с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва. В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България. "България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Тwitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


788
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
562
2
 
2
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Сигурно са разказали на руснаците, че в Самоков се строят 99 военни джипки, за които Борисов не е престанал да се хвали. Е, ако имаше СС 23 ракети още някъде в България, то руснаците щяха да знаят къде, понеже те са ги инсталирали навремето. Всичко е ПР кампания преди изборите.
561
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А руската слуга Радев защо мълчи?? Чака инструкции от Масква ли?
560
2
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 3 години
Готов съм да подкрепя всеки ,който защитава националния интерес на българия,в т.ч.и г.н Гешев.Проблемът обаче е ,че зад думите за защина на националния интерес много често се прикриват други цели -и в този последен шпионски инцидент май прозират най-прозаични предизборни цели.а ще бъде и много грозно ,ако под jfpr ;fjrl се прикриват активни мероприятия по поръчка на някои централи!?
559
3
 
0
 
! Отговори
ЕТНО ПАРТИЯ преди 3 години
АБЕ ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИЧЕ КОАЛИЦИЯТА ДИКТУВА И РАЗДАВА ПОРЦИИДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН ДПС И БСП МАШАЛАААА
558
2
 
0
 
! Отговори
ПРОДАДЕН преди 3 години
КАК НЯМА ДА Я ПРОДАДЕМ ТА НИЕ СМЕ КОАЛИЦИЯДА ЖИВЕЕ КУРАНА И ЛЕНИН ДПС И БСП МАШАЛАААА
557
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бетонираха се Герб на власт. Строят магистрали и не знам какво си, а сега и руски шпиони хващат, може утре и китайски шпиони да хванат и те така.
556
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин Гешев, най-голямо струпване на руски шпиони на квадратен метър има на Позитано 20. Там трябва да се направи хайка, друго голямо струпване на порусначени шпиони има в Президенството на Република България. Има и много други места, но като се е почнало задължително ловът на руски шпиони трябва да продължи най-напред с посочените 2 адреса.
555
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи го по-точно - за копейки...
554
1
 
8
 
! Отговори
Митака преди 3 години
А така, Прокуратурата и Правителството са велики - неуморно пазят българската армия от руски шпиони.Шпионите проучват старателно колко от руските Миг-29, - най-новия ни самолет, който е от 1988г. мисля, са в експлоатация, сигурно 3-4 самолета. Направо трагикомедия станахме тука - типична бананова република. 30-хилядната ни армия, с въоръжение още от соца, нападната от руски шпиони и добре, че са бдителните властимащи в Бг, че да я защитят.
553
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гешев, съвсем ни взимаш за диви калинки! Цяата история е пълна пародия!Професионален разузнавач часове наред снима в кабинета си "секретни данни" без да се страхува, че има камери и СРС.Немдленно единият от разузнавачите прави "пълни самопризнания" е веднага е освободен!! Сякаш е знаел, че ще бъде "хванат"!Другият разузнавач, отишъл да се крие в руското посолство ти да видиш, сякаш не е знаел, че чакат там!Станахме за смях бе Гешев! Пак ще плащаме в Страсбург!!
552
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уффф, извинете, не съм забелязал, че "журналистката" била всъщност "Свещенната" кра.ва на сайтчето, със забраненто за произнасяне име....Какво се чудя на цензурата....
551
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ООО, пак цензура....Аки, какво да направя:- Подлизурска "журналистика";- Некомпетентна и продажна прокуратура;- недоказани обвинения в публичното пространство;- липса на доказателства в съд;- най-голямата гордост на управляващите е, че работят за ЦРУ и ДД;Ами, цензурирайте истината. Все пак за лъжи ви се плаща, а не за истина! И без това за друго не ставате!Проблема е, че така е започнал и фашизма и национал-социализма - с подлизурковци и подлайващи пудели, та се наложи... знаете...
550
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Каскетът Гешев продава собствената си държава за кюлчета злато и пачки по 500 ЕВРО. Срамота!Крадецът вика дръжте крадеца.
549
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 616Идея си нямаш, колко си далеч от истината, особенно в областта на природата...
548
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за глупости говори Гешев? У нас има доста НПО, журналисти и политици, които продават държавата ни за долари и евро, но това явно не се счита за престъпление.
547
0
 
5
 
! Отговори
БРАВО! преди 3 години
Един от шестимата руски шпиони е освободен под парична гаранция . Гаранцията е платена с рубли.
546
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 610И все пак сме по-добре от русия. По-висок стандарт, по-хубаво време, природа, хора, перспектива. България е рай в сравнение с "великата русия" и винаги ще бъде така.
545
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашата армия разполага преобладаващо с руска техника !? Има един Военно Телевизионен Канал , там може да гледате филми за Щирлиц и октмврийската революция , как да вярва на нещо ?
544
9
 
9
 
! Отговори
Qanon преди 3 години
Каскет, то и сега се продаваме за стотинки, но на ФАЩ. Злато, информация... всичко!
543
7
 
10
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 3 години
В "Офанзива" с Любо Огнянов, Гешев каза, че при провеждане на акцията се е доверил на "Бюрото по защитата на свидетелите", а не на "Военното контраразузнаване" и "Военната полиця", което е притеснително защото означава че нашата УЖ реформирана натовска армия още е под влияние на старите си просъвеЦки и Кремълски зависимости, което се доказва и участниците в шпионската афера, както и от мълчанието на Румбата-бивш натовски генерал,който като чуе имато рассия лази толкова ниско че минава под килима