Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето

Свършихме добра работа, подчерта премиерът
21 мар 2021 11:30,
296
Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна. Видео от проверката на обекта беше качено на страницата на премиера във Фейсбук.

Заедно  с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газ в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви премиерът. Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се  транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", посочи Борисов.

"Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект "Балкански поток". България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме транзитни такси. Компресорната станция "Нова Провадия" е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на "Балкански поток", интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", написа във Фейсбук премиерът след инспекцията.

"Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера", заяви министър-председателят, който посети и подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор.  

През подстанцията преминава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който е обявен за обект от  общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор "Север – Юг".  150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно.

Бойко Борисов отбеляза, че с изграждането на проекта се отговаря на нуждите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов "Механизъм за Свързване на Европа".  

Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят беше категоричен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще може да бъде енергиен лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
7
 
! Отговори
Лъжепътриот преди 3 години
Ква независимост, кви петстин Евро бе? Са ако златото на България оставаше у нас, а не разни фирми да го изнасят и щяхне да имаме всякакви независимости!!! А освен златото и колко други ценни метали добиват и изнасят. Нима нямахме кадри, които да добиват злато? Много сложно.... Ей тук е заровено едно от кучетата, ама нема кой да промени статуквото!!!
134
4
 
12
 
! Отговори
100% Мутра преди 3 години
100% лъжец!Днес няма ли да подари някое сако на подставено лице кмет от ГЕРБ , който се представя за работник на строеж?!
133
6
 
2
 
! Отговори
До 124 преди 3 години
Едно огромно НЕ...да ни спасява Русия от каквото и да било.Само русогилски мозък може да си мисли, че тотално енергийно заробване означавало спасение.
132
4
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Бойко Борисов е ментално и компроматно зависим от кукловодите!!!Агент Вини Марамбачи!ЦРУ!!!
131
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха...да бе. 100% зависими от Русия и Путин.Явно това разбира мутрата за независимост.
130
5
 
7
 
! Отговори
Знаем преди 3 години
100% от вас нищо не зависи. Каквото каже Путин, това е, вие само подскачате около него.
129
4
 
16
 
! Отговори
_ преди 3 години
Борисов, кoлкo си пpocт и нагъл ти?
128
4
 
19
 
! Отговори
Bastuna преди 3 години
Вече съм 100% убеден, че тоя *** е на кокаин от сутрин до вечер. Ти го плюеш той си мисли, че дъжд вали !!!
127
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест турски поток ! По тази тръба ше тече само руски газ шото сърбите по не я ше получават
126
4
 
7
 
! Отговори
хх преди 3 години
Тиквата да не е измислил нов вид енергия ???
125
5
 
3
 
! Отговори
Емо преди 3 години
БОРИСОВ СЕГА НАПРАВИ ДА МОЖЕМ ДА ВЗЕМАМЕ ГАЗ ПОНЕ ОТ 6-места....ОСВЕН ТОВА ЩЕ СЪХРАНЯВАМЕ ГАЗ И ЩЕ ВЗЕМАМЕ ТАКСИ ОТ ТОВА В ЧИРЕН........ А РУСНАЦИТЕ 2009 БЯХА НИ СПРЕЛИ ГАЗТА ТОЧНО КАТО ИЗБРАХА БОРИСОВ....
124
5
 
10
 
! Отговори
СС преди 3 години
100% психопат,народ измира ,безработица и високи сметки !!!
123
7
 
6
 
! Отговори
ДО 107 ОТ ЕМО преди 3 години
ТРЪБАТА---- ЮЖЕН ПОТОК Е ОБЪРКА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ.... ПО ЕВРО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ТРЯБВА ОТ ЕДНО МЯСТО ДА МИНАВАТ ПОНЕ ДВЕ ТРЪБИ ОТ РАЗЛИЧНИ ИСТОЧНИЦИ--------КАЗВА СЕ ДИФЕРСИФИКАЦИЯ.... НО КЪДЕ В КОМУНИСТИ АКЪЛ.
122
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***....ОТ !!!!!!!!!!!!!!!!!
121
5
 
9
 
! Отговори
Стефан Христов преди 3 години
А пък аз, кретенът, все се чудя, що си платя енергийните сметки, от всички квитанции ми се хили Путин?!...
120
5
 
23
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
100% енергийно незавизими , ха-ха !Тоя пак е получил факсове от кораба-майка , вместо да си признае ,че заради него и неговите лакеи , сме тотално зависими във всички аспекти !
119
7
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Поредната демонстрация на арогантност и функционална неграмотност.
118
6
 
14
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Зюмбюл ... Коя Гинака другарю, да не е тази дето си обменяше реплики с една Дама от с.Крушовица, която още на 28 г. се сдоби с цяло Външнотърговско предприятие, срещу жълти стотинки и компенсаторки ... ?!
117
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОЛША вече 100% вземат газ от САЩ.... Даже американците са на загуба,но понеже са предпочели САМО ОТ САЩ.... А НИЕ ВЕЧЕ ИМАМЕ ГРЪЦКАТА ВРЪЗКА, А И ХРАНИЛИЩОТО В ЧИРЕН .... УЧЕТЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ И РАСЪЖДАВАЙТЕ ТРЕЗВО.
116
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко да сме независими? Газа- 99% руски, нефта- 100% руски - нефтохима си е направо руска територия, горивото за АЕЦ-а- руско, реакторите за настоящата и евентуално новата АЕЦ- руски. Какво говори този човек?! Той адекватен ли е?!