Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето

Свършихме добра работа, подчерта премиерът
21 мар 2021 11:30,
296
Борисов: 100% енергийно независими сме, никой няма да ни спира кранчето
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов инспектира тази сутрин строежа на газовия хъб "Балкан" в община Ветрино, област Варна. Видео от проверката на обекта беше качено на страницата на премиера във Фейсбук.

Заедно  с Борисов на инспекцията е и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"България остава незаобиколим фактор в доставките на газ в региона, а транзитните такси от преноса му поне 70 години ще се получават от България", заяви премиерът. Той подчерта, че с модерните компресорни станции газ може да се  транзитира във всички посоки.

"Сега сме 100 процента енергийно независими, никой не може да ни спира кранчето и като прибавим намаляването на цената на газа, може да се каже, че свършихме добра работа", посочи Борисов.

"Благодарение на нашата дипломация и политическа воля успяхме да завършим мащабния проект "Балкански поток". България ще бъде незаобиколим фактор на европейската газова карта за десетилетия напред и ще получаваме транзитни такси. Компресорната станция "Нова Провадия" е поредният грандиозен обект, който изграждаме в момента. Със строителството на "Балкански поток", интерконектора с Гърция, с разширението на газовото хранилище в Чирен - ние вече сме 100% енергийно независими. Докато другите само приказваха и нищо не направиха, ние свършихме много работа – постигахме пълна диверсификация на газовите доставки", написа във Фейсбук премиерът след инспекцията.

"Надграждаме електропреносната ни система по най-добрия начин, за да бъде България лидер и в тази сфера", заяви министър-председателят, който посети и подстанцията към варненския мрежови експлоатационен район на Електроенергийния системен оператор.  

През подстанцията преминава електропроводът към подстанция "Бургас" до подстанция "Марица-изток", който е обявен за обект от  общ европейски интерес, тъй като е част от транс-европейската енергийна инфраструктура, както и от приоритетния енергиен коридор "Север – Юг".  150 километра от електропровода са вече в експлоатация, пуснати три месеца предсрочно.

Бойко Борисов отбеляза, че с изграждането на проекта се отговаря на нуждите на българските работодатели и за тях подсилването на енергийната мрежа ще бъде от огромна полза. Борисов изтъкна още, че 60 милиона лева от инвестицията за участъка на стойност 120 млн. лв. са безвъзмездна помощ от ЕС и по линия на европейския финансов "Механизъм за Свързване на Европа".  

Общо проектът е на стойност от 220 млн.лв. Министър-председателят беше категоричен, че със зелените мощности, които има в страната ни и с работата по 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" България ще може да бъде енергиен лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
6
 
9
 
! Отговори
Баба мара преди 3 години
след като сме газов хъб след като сме независими хаиде сега парното и топлатавода да са на нивото на доходите в българия
114
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хъб Балкан с руски газ = Независими?
113
1
 
8
 
! Отговори
странно преди 3 години
До109 Анонименче твърдиш , че народа одобрявал боко...ами дори и при нагласените ви проучвания герб ще спечели ПОД 25 % от гласовете...т.е всеки ТРЕТИ не ви вярва и не ви гласува доверие !! ти кази колко дръпнаха ДРУГИТЕ държави през тези 10 години...за централно европейските държави да не говорим...ами румънците ни изпревариха,в сърбия откриват постоянно заводи а за корупцията и повишение на кредитете не ми се говори
112
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за смяна на хунтата.
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
никой няма смисъл вече да ни спира кранчето, понеже ние самите си го спряхме
110
10
 
12
 
! Отговори
Зюмбюл преди 3 години
Теменушка не е ли взела Гинка Върбакова на разходката?
109
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахахахах независими.Независими е ако ние произвеждаме и ни се молят да не им спираме кранчето,а не да внасяме!Тиквооооо пак не си в час!Кой ти каза такива глупости да говориш?!
108
17
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Боже, боже - колко злоба и черна жлъч са натрупали в себе си другарете и товарищите, покрай валидолчето и лекарството за кръвно е хубаво да поемат и някакво очистително, за да се интоксикират поне малко, че после ще им се наложи да преглътнат и резултата от изборите, който май съвсем ще им вгорчи живота ... !!!
107
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България дръпна двойно повече за 10 години при Борисов,отколкото за 20 години преди него.Преди ГЕРБ се изредиха 7 премиера и дузина партии и коалиции да управляват.Ако един от тях беше читав и народа бе доволен от него,ГЕРБ изобшо нямаше да се роди.И до утре да се пънете и гърчите,фактите са си факти ! Не вярвам на опозицията в момента,защото едните имаха два пъти възможност да управляват -единият път ни фалираха,а другия ни спряха ЕФ.Слави и Мая изобщо не искам да ги коментирам-те са смях голям
106
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То гърбовете са добреСега ще почне газификация на домовете с газови котлета камери генериращи ток за всеки апартамент и който не издържи на улицатаНа печелившите честито
105
1
 
21
 
! Отговори
все си мисля преди 3 години
,че балкански поток ПЪРВО минава през турция и ердо може лесно да ни отреже ! щяхте да сте си свършили работата ако не бяхте се над.у.пили на американците да сперете тръбата която ПЪРВО минаваше през България а после се разкланяваше към ес и турция ама нали сте национални предатели..сега газта е пак руска но контрролирана от турция...хубава независимост
104
11
 
3
 
! Отговори
ДО 95 ОТ ЕМО преди 3 години
ПО ВРЕМЕТО НА БАЙ-ТОШО ЕДИН КОЛЕГА КАЗАЛ ----НА МАЙТАП ,ЧЕ СЛЕД ЕКСУРЗИЯТА ДО ГЪРЦИЯ НА КОЯТО ЩЯЛ ДА ХОДИ ЩЕ СЕ "СПУСНЕЛ КЪМ ИТАЛИЯ" НА ДРУГИЯ ДЕН ГО ПРИБРАХА ОТ ЛЕТИЩЕТО И ПОВЕЧЕ НИКОЙ НЕ ГО Е ВИЖДАЛ.....
103
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че той вчера за инвестициите разправяше, че много се били увеличили, пък БНБ излезе със съобщение, че имало спад от 70%! Отвратителен лъжец, обикаля по селата да лъже простите хорица...
102
1
 
11
 
! Отговори
Пачко Кюлчев преди 3 години
Дъра бъра,бъра дъра дрън дрън та пляс.
101
1
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До SHEFA: Грешиш ! Цените на свободния пазар бяха с 30% по евтини от нормалния обаче държавата сложи допълнителна такса задължения към обществото и така цените се изравниха. Тоест за тъпите парчета като теб..... цената щеше в момента да е с минимум 30-40% по евтина ако държавата не се беше намесила. Тоест държавата няма за цел на теб да ти е по евтино защото тя ще губи 20% от ДДС. Тоест колкото ти е по евтино на теб толкова по малко за държавата. Разбираюс ?
100
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя Европа като се сети за Ентропа ееее и замирисва на море
99
2
 
7
 
! Отговори
Браво Борисов преди 3 години
Пак на е ба дявола във въздуха докато хвърчеше с 200 километра в час.
98
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това нова снимка на Тикв ли е? Къде е Симеон Кръстев да го нарисува?
97
2
 
13
 
! Отговори
мак преди 3 години
От нищо не разбира, но инспектира. Непрекъсната предизборна кампания върви с пълна сила. Фактор, таратанци. Ще ги видим цените на газа за потребителя, като измислят куп компоненти, ще паднат, ама друг път.
96
4
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
Мода е дърт кумундел! Трие яко...но на 04.04.... Б 04 за ужас на...!