Задачата пред новите депутати - да върнат престижа на НС

Отиващият си парламент бил използван от правителството
Обновена: 25 мар 2021 09:05 | 25 мар 2021 08:47, Камелия Цветанова
52
Задачата пред новите депутати - да върнат престижа на НС
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Отиващото си Народно събрание беше много неспособно да се противопостави на усилията да бъде използвано, смята преподавателят по конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ доц. Наталия Киселова.

„Терминът в науката е „джобен парламент“, защото го ползваш само тогава, когато ти е необходим“, коментира тя пред БНР.

Още по темата

Според нея новите депутати  трябва да се опитат да възстановят престижа, който този орган заслужава.

„Първото, което трябва да кажем за този парламент, е как бяха ограничени журналистите да имат непосредствен достъп до народните представители“, коментира доц. Киселова.

Има много тенденции, които през тези 4 години се засилиха, смята тя.

„Тенденцията, която се вижда в 44-ото Народно събрание, започва 20 години по-рано: усилия да бъде скриван министър-председателят“, посочи доц. Наталия Киселова.

В този парламент има най-много въпроси и питания, на които въобще не се отговаря, допълни тя.

„В това Народно събрание вече отчетливо се вижда, че правителството все по-малко и по-малко законодателства“, гласи експертният прочит на доц. Киселова на законодателната дейност.

По думите й качеството в законопроектите на народните представители е много по-ниско.

Основната тема, по която са внасяни най-много законопроекти, е правосъдието. Следват финанси, социална политика и икономика, обясни Наталия Киселова.

Причината все по-малко да се законодателства е, че част от правилата вече се подготвят на ниво Европейски съюз, отбеляза още преподавателят.

От 20 години насам ветата на държавния глава са все по-мотивирани, сподели още свои наблюдения доц. Киселова, според която сегашният президент връща закони „с доста коректни мотиви, аргументите са коректно представени“.

Народното събрание все по-малко допуска да се чуе друго мнение – не просто мнение на опозицията, но и на експерти, каза още Наталия Киселова.

„Опитът за подмяна на Конституцията показа, че тя е способна да удържи най-разнообразни предизвикателства, изпитания“, заяви още конституционалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нежната революция" ни излиза през носа. Навремето с кралете много правилно са ги избивали до девето коляно. Румънците го очушкаха техния и са къде къде по-напред."Без революция няма промяна" - формулирали са го през вековете и учени и политици. В момента гледаме една изродена система на социализма. Западът спечели войната, но вместо да дръпнат слизат надолу към нивото на неформалните си колонии. Вижте ЕС и ръководните му структури.
21
2
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Жълтите...павета.власта и...големите кабинети зашеметяват всеки докопал се до тях,но най...вече Калинките с два пръста чело.Нийй не сме от...тях;гласувайте за нас! (Платен предизборен...призив на ЦК на ГЕПИ -София)
20
2
 
1
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 3 години
САЩ НИ ПРАВИ СВОБОДНИ!
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЮФ на СУ трябва да премине декомунизация и лустрация! Това гнездо на червени сектанти вреди на евроатлантическа България.
18
1
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До За Военен режим сме! ... Говори в единствено число приятелю, аз не съм за военен режим а ти ако си, хващай пътя към маскава, Пекин, Пхенян или към родината на Мадуро ... !!!
17
1
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Новите кандидат-дУпетати да почакат да минат изборите и тогава да изязяват претенциите си, да не спрягат каруцата пред коня че ще им излезнат криви сметките ... Той и Румбата като встъпи в длъжност даде на тогавашните депутати 1 седмица, но те си изкараха още един мандат след това, така че Кремълските парашутисти, фигурантите на Черепа и тези от Бузлуджа и яз.Копринка, за пореден път доказват, че са неадекватни към случващото се в държавата ... !!!
16
4
 
6
 
! Отговори
За Военен режим сме! преди 3 години
Всичко политическо, партийно е извратено в Бг.Разбирай- побългарено.Това правят байганьовците без Военен режим - в условията на слободия в племето се изяждат един друг.
15
1
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
До SharkИ нови депутати да са, пак ще бъдат управлввани от същите партиЙ !Партиите трябва да иамт ново ръководство, и бизнесът , който ги финансира - също !!!А новите партиЙ и бинес трябва да са с много повече морал и отговорност, но това май няма да стане в този ми живот ...
14
1
 
2
 
! Отговори
АМБАСАДА Е С ТЕБ преди 3 години
Силата е с теб, ти можеш, ти ще успееш... Из рекламите на САЩ в нашите "свободни" медии
13
3
 
5
 
! Отговори
Ти нямаш шанс ! преди 3 години
Ще дадеш своя си глас,за европейското бъдеще светло,сладки думи казват, но знай,ще те крадат до последно.Театър е поредния Вот,знаеш как *** избори прави,уж да дойде добрия живот,а гласът му в пустиня остава.Ти нямаш шанс,за нормална държава,ДС своите слага на власт,за да могат да грабят.
12
2
 
2
 
! Отговори
Ако продължават преди 3 години
По старому , всички лобистки поправки в заключителните разпоредби. Трудна работа.
11
1
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Кое да се върне като никога не го е имало.......60 процента от хората нито се интересуват, нито знаят за съществуването му и го показват на изборите.Една малка част избира кой ще управлява.По извратена конституция няма.Пълна промяна трябва и ще я видите следващата година....за 30 години не видяхте ли че този модел не работи.
10
1
 
12
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Престижът на НС ще се върне само и единствено ако депутатите са нови. Съвсем нови. Ако мислите да гласувате пак за тея и да ги вкарате отново, нищо няма да се промени. Има нови лица, трябва да бъдат избрани. Стига вече с тея стари к--ви, бардака ще си остане същия!
9
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лесно може да се върне престижа и е много просто тези които да членували в БКП, ДС или са деца на такива никакъв парламент.Чехите и Унгарците го направиха и дръпнаха много напред.Автоматично ще изчезнат ГЕРБ, СДС, БСП, ДПС, ВОЛЯ, ВМРО и други придатъци на БКП.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази слугиня на Мун-чо е много горда , че работи за него. Иска опозицията извън и от парламента да правят законите и правителството да им диван чапраз на повикване за набиване на чемберите.Жалко , че такива като нея учат младите.
7
3
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
"Надежда всяка тука оставете" - това трябва да пише пред сградата на т.нар. Народно събрание !!!
6
2
 
3
 
! Отговори
Те са там да взимат! преди 3 години
"Народът въобще не разбира от добродетели; той величае винаги долните хора, хайдуците, развратниците, престъпниците, лъжците, изнудвачите и на такива той поверява своята съдба. Такива избира той за Народното събрание, а на умните, почтените народът се присмива и ги забравя."=======Та колко богати хора с добри сърца познавате ?!
5
4
 
15
 
! Отговори
Обективен преди 3 години
ГЕРБ докара парламента до това ниско ниво, защото го използва и неглижира. Колкото по-малко ГЕРБ в новия парламент, толкова по-добре за всички нас.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С актьорчета, журналистчета и певачки - трудно!
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам какви нещастници ще има, едва ли